Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η φορολογική διοίκηση ανακαλύπτει νέους ευφάνταστους τρόπους για να επιβάλλει πρόστιμα στους φορολογούμενους ή τουλάχιστον συντηρεί πρακτικές, οι οποίες όχι απλώς οδηγούν στη λανθασμένη φορολόγηση των φορολογούμενων, αλλά στην καταστροφή τους.
Εφευρίσκει τρόπους για να αποφεύγει την παραγραφή υποθέσεων, οι οποίες θα έπρεπε με βάση τη νομοθεσία να μην αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Και όλα αυτά για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση οι προσωπικοί στόχοι του κάθε εφοριακού προκειμένου να παραμείνει στη θέση του. Αυτό ισχύει για όλους στη φορολογική διοίκηση από τον επικεφαλής της μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο που έχει υποχρέωση να παρουσιάσει συγκεκριμένους στόχους, όπως αυτοί διατυπώνονται στη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.
Ωστόσο, το άγχος αυτό της επίτευξης των στόχων οδηγεί πολλές φορές σε λάθη με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οικογένειες από τον υπερβάλλοντα ζήλο, που δυστυχώς δεν σπεύδουν να διορθώσουν οι υπεύθυνοι που έχουν την απόλυτη ευθύνη για τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων.
Μετά τους ελέγχους στις λίστες γάμων, η εφορία έχει εφεύρει και διενεργεί ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα βαπτίζοντας τους «άτυπες εταιρείες». Τους εντάσσουν σε ένα περίεργο καθεστώς που δεν υπάρχει στη νομοθεσία -αυτό της άτυπης εταιρείας- επικαλούνται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για να τους ελέγξουν, με αποτέλεσμα αντί παραγράφεται η υπόθεση στα έξι χρόνια να επεκτείνεται η δυνατότητα ελέγχου στα 15 χρόνια.
Ενδεικτική είναι η απόφαση ελεγκτή ο οποίος (κατά τη διενέργεια ελέγχου φυσικού προσώπου) θεώρησε ότι βλάφθηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου, καθώς ένα παντρεμένο ζευγάρι είχε συστήσει άτυπη εταιρεία για την πώληση ενός αγροτεμαχίου και μιας γκαρσονιέρας (στα οποία ο καθένας είχε μερίδιο 50%), οπότε έπρεπε να καταβληθούν και οι σχετικοί φόροι –ως εταιρεία– στο ελληνικό Δημόσιο.
Επί της ουσίας οι ελεγχόμενοι εγκαλούνται ότι άσκησαν εμπορία και έπρεπε να έχουν κάνει έναρξη και να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων και να υποβάλλουν ΦΠΑ (αρνητικές), έστω και εάν το αντικείμενο είναι μια αποθήκη 15 τ.μ. στο υπόγειο, 1 αγροτεμάχιο εξ αδιαιρέτου. Μάλιστα οι εφορίες έχουν ένα προεκτυπωμένο σημείωμα, το οποίο κοινοποιούν σε αντίστοιχες με την ανωτέρω περιπτώσεις.
Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι οι φορολογούμενοι να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και να κερδίζουν τις υποθέσεις αυτές. Στη Θεσσαλονίκη τα διοικητικά δικαστήρια απέρριψαν 48 υποθέσεις παρόμοιες ασκώντας σκληρή κρητική στους ελεγκτές, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Με τις διαδικασίες που ακολουθούνται κανένας πολίτης δεν πρόκειται να νιώσει εμπιστοσύνη απέναντι στην εφορία και με τις πρακτικές αυτές όχι μόνο δεν δημιουργείται φορολογική συνείδηση αλλά έχει αντίθετα αποτελέσματα στις προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πάντως, εξαιτίας της διάστασης που έχουν λάβει οι πρακτικές αυτές ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έχει διατάξει εσωτερικό έλεγχο με στόχο να σταματήσουν οι περίεργοι έλεγχοι να εντοπισθούν τα λάθη στους ελέγχους και εντέλει να εφαρμόζονται οι ίδιες διαδικασίες κατά τη διενέργεια των ελέγχων.
http://www.liberal.gr/
Φοροεπιδρομή στις λίστες γάμου
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Πώς θα σας φαινόταν εάν ξαφνικά χτυπούσε την πόρτα σας η εφορία ένα χρόνο μετά με τον γάμο σας και σας επέβαλε κάποιο πρόστιμο επειδή οι συγγενείς και οι φίλοι σας έδωσαν ένα χρηματικό ποσό για το ξεκίνημα της ζωή σας; Ένα έθιμο που κρατά πολλές γενιές και συνεχίζεται ακόμα, αλλά αίφνης η εφορία αποφάσισε να το αμφισβητήσει.
Η εισαγωγή δεν βασίζεται στη φαντασία, αλλά σε πραγματικό γεγονός και δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα αλλά πολλά. Ναι λοιπόν η εφορία έχει αποφασίσει ότι πρέπει να καταβληθεί φόρος δωρεάς για ποσά που έχουν δωρισθεί σε ένα ζευγάρι που ξεκινά τώρα τη ζωή. Αντίστοιχα βέβαια θα μπορούσε να φορολογήσει το χαρτζιλίκι που δίνει ο παππούς στον εγγονό του, που όπως φαίνεται δεν είμαστε και πολύ μακριά και από αυτό και θα εξηγήσουμε παρακάτω πως θα μπορούσε ή ενδεχομένως να έχει σκεφτεί η εφορία να φορολογήσει.
Όπως επίσης το τελευταίο διάστημα της μόδας έχει γίνει να επιβάλλονται πρόστιμα σε ένα ζευγάρι που αποφάσισε να πωλήσει κάποιο ακίνητο το οποίο κατέχουν εξ αδιαιρέτου, καθώς η εφορία θεωρεί ότι έχει γίνει σύσταση άτυπης εταιρίας!
Αλλά ας σταθούμε στη φαντασία κυρίως των εφοριακών που με υπερβάλλον ζήλο επιβάλουν φόρο στις λίστες γάμων.
Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν η εφορία ξεκίνησε να ψάχνει τα εμβάσματα του εξωτερικού εκδίδοντας μάλιστα σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα πρέπει η αρμόδια ελεγκτική αρχή στην περίπτωση που κάποιος για να καλύψει το έμβασμα στο εξωτερικό επικαλούνταν χρηματικά ποσά από τον γάμο του. Οι εντολές που είχαν δοθεί στις εφορίες ήταν να εξετάζουν τους ισχυρισμούς των φορολογούμενων και οι τελευταίοι θα έπρεπε και πρέπει να αποδείξουν προσκομίζοντας κάθε νόμιμο έγγραφο όπως ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο των τραπεζικών λογαριασμών για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου.
Ωστόσο, μπορεί η εφορία να έκανε δεκτά τα αποδεικτικά αλλά αυτόματα κινούνταν διαδικασίες επιβολής φόρου δωρεάς.
Σύμφωνα με το νόμο κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς, για την επιβολή του φόρου είναι:
α) αυτή που προέρχεται από δωρεά η οποία συνιστάται κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα,
β) αυτή που προέρχεται από κάθε παροχή, παραχώρηση ή μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, έστω και αν δεν καταρτίσθηκε έγγραφο.
Πλέον λοιπόν οι εφορίες που έχουν κάποιο έλλειμμα ή διαφορετικά δεν πιάνουν τον στόχο των εσόδων που τους έχει τεθεί αναζητούν νέα ζευγάρια για να τα φορολογήσουν. Σημειώνεται ότι η δωρεά χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία (συγγενείς πρώτο βαθμού) και με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.
Δυστυχώς, οι εφορίες λειτουργούν κατά το δοκούν και οι προϊστάμενοι των εφοριών προκειμένου να μην μετακινηθούν από τις θέσεις τους γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Και δυστυχώς η φορολογική διοίκηση κάνει τα στραβά μάτια αφήνοντας τους ελεγκτές να λειτουργούν σε ιδιαίτερη σκληρή στιγμή για τα νοικοκυριά που πληρώνουν απανωτούς φόρους να επιβάλουν πρόστιμα για τη λίστα γάμου.
Και όπως προαναφέρθηκε δεν είμαστε μακριά από το να φορολογηθεί το χαρτζιλίκι. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό. Με δύο τρόπους:
– Πρώτον, με τη φορολόγηση κατά τις αναλήψεις μετρητών από την τράπεζα. Κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι αρκετές φορές. Δηλαδή για να μπορέσει για παράδειγμα να δώσει ο παππούς χαρτζιλίκι στο εγγόνι του τα Χριστούγεννα, θα έπρεπε να κάνει ανάληψη με ενδεχόμενη καταβολή κάποιου ποσού από τον δικαιούχο του λογαριασμού.
– Δεύτερον, με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων. Σκεφτείτε λοιπόν ότι από το 2017 τα εισοδήματα φορολογούνται με βάση τα έσοδα και τα έξοδα τους. Το χαρτζιλίκι δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έξοδο οπότε θα φορολογούνταν καθώς δεν υπάρχει σχετική απόδειξη.
http://www.liberal.gr/