Βασικές Έννοιες Οικονομίας

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων – Σημασία

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι ένας όρος που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και κλάδων που περιστρέφονται γύρω από τη διαχείριση των χρημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων πρέπει να έχουν μια σταθερή κατανόηση των αρχών της χρηματοδότησης για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους κερδοφόρες.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτούνται με διάφορους τρόπους, καθένας από τους οποίους διαθέτει τα δικά του πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Κοινές μέθοδοι χρηματοδότησης μιας επιχείρησης περιλαμβάνουν τη λήψη σχετικά με το χρέος και την αξιοποίηση των διακανονισμών πίστωσης, η χρηματοδότηση μέσω επενδύσεων σε μετοχές ή κέρδος εισοδήματος μέσω επενδυτικών προϊόντων που φέρουν τόκο ή αύξηση της αξίας.

Η κατάλληλη διαχείριση του χρέους μπορεί να βοηθήσει μια μικρή επιχείρηση για τη χρηματοδότηση δίνοντας μια σταθερή ή ταχεία επέκταση. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο για την οικοδόμηση ενός πιστωτικού αποτελέσματος της επιχείρησης τους με την πάροδο του χρόνου.

Η χρηματοδότηση των κεφαλαίων μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων οδών. Επενδύσεις από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων μπορούν  να παράσχουν σημαντική εισροή κεφαλαίων, για να μην αναφέρουμε την πρόσβαση στην καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων, για τις επιχειρήσεις στη φάση εκκίνησης.

Κάνοντας σοφές και πιο επικερδείς επενδύσεις οι επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους που δεν δεσμεύουν κανέναν.

Καταλήγοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι κάθε είδος της χρηματοδότησης θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και επαγρύπνηση. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το  χρέος μπορεί να αποδυναμώσει τις μετρήσεις απόδοσης της επιχείρησης , όπως το χρέος προς τα περιουσιακά στοιχεία καθώς και η μείωση των περιθωρίων κέρδους. Η χρηματοδότηση όταν γίνεται υπερβολικά μέσω των ιδίων κεφαλαίων μπορεί να προκαλέσει στους ιδρυτές των επιχειρήσεων να χάσουν τον έλεγχο της επιχείρησης εντελώς με την πάροδο του χρόνου. Ενώ η επένδυση πάρα πολλών χρημάτων σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα  σε μια επιχείρηση να χάσει τα ταμειακά αποθεματικά της γρήγορα.

Πηγή: Γεώργιος Εγγλεζάκης, Λογιστής Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Σχετικές αναρτήσεις
Βασικές Έννοιες Οικονομίας

Φορολογικός σχεδιασμός: Σπουδαιότητα και σημασία

Φορολογικός σχεδιασμός.  Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την σημασία του αλλά και την σπουδαιότητα του. Τι ακριβώς όμως είναι. Καταρχάς είναι…
Βασικές Έννοιες Οικονομίας

Απομείωση Παγίου Στοιχείου

Μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί αποσβέσιμα πάγια και συντάσσει τις οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές λογιστικές, η απομείωση ενός περιουσιακού στοιχείου…
Βασικές Έννοιες Οικονομίας

Σκοπός και Διαχωρισμός των Ρόλων μέσα στην Ομάδα

Στην ομαδική εργασία ένα σημαντικός παράγοντας επιτυχίας κι απόδοσης είναι η σωστή κατανομή των ρόλων ανάμεσα στα μέλη. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου