Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφοραΦορολογικά

Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ σχετικά με το δημοσίευμα «Βόμβα» Στουρνάρα, όπου προαναγγέλλει κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά !!

Επιστημονική μελέτη – έκθεση του (Ι.Ο.Φο.Μ.), ανατρέπει τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών μετά από την συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Κου Γιάννη Στουρνάρα σε Γαλλική εφημερίδα, με δελτίου τύπου αναφέρει πως «παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν οι απαντήσεις του», περί επικείμενης κατάργησης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του αιγαίου.

Η δε εκτίμηση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρεται ότι, μόνο από αυτή την εξαίρεση, η απώλεια εσόδων υπολογίζεται στα 291 εκατ. ευρώ ετησίως,  επιπλέον δεν είναι ορθή και αυτό αποδεικνύεται και από την επιστημονική μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.), σε συνεργασία και με το 12ο Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, η οποία και έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, προ μηνών, όπου αποδεικνύεται πως δεν θα αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου και ευρήματα και συμπεράσματα της οποίας είναι πως :

1)   « πιθανή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ δεν θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων που προσδοκά η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ και έχει καταγραφεί σε ένα από τα πολλά σχετικά έγγραφά του προς το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων και από το ΦΠΑ αλλά και από τη φορολογία εισοδήματος.

2)   Ότι οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί (μειώσεις αποδοχών σε μισθωτούς συνταξιούχους, αυξήσεις φορολογικής επιβάρυνσης κ.λπ.), θα προκαλέσουν αντιδράσεις συμπεριφοράς οι οποίες θα διαβρώσουν επικίνδυνα τη φορολογική βάση με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα να αντισταθμισθούν σε ένα μεγάλο μέρος αυτών από την απώλεια εσόδων λόγω της διάβρωσης της βάσης »

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια λόγω ύπαρξης μικρών και ευαίσθητων οικονομιών κλίμακας και αυξημένου κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος αλλά πέραν αυτών είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης διότι οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους, όσα εξ’ αυτών έχουν απομείνει»
Το τελικό δημοσιονομικό “όφελος”, για το κράτος, δεν θα ξεπερνάει τα 48 εκ ευρώ περίπου, σύμφωνα με τη μελέτη, της οποίας τα συμπεράσματα έχουν υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία των ετών 2009 -2010, η οποία και αν επικαιροποιηθεί με τα σημερινά δεδομένα, που θα μπορούσαν να προέλθουν από τα στοιχεία του ΔΗΦΟΔΩ, το ποσό αυτό μειώνεται στα 35 εκ. περίπου  και όχι τα 291 εκ, ετησίως, σύμφωνα με τους εσφαλμένους υπολογισμούς του Υπουργείου, με αρνητικές όμως και δυσμενείς επιπλέον επιπτώσεις, που συνοψίζονται βασικά στα εξής :

Α) Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στους κατοίκους των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών).
Β) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
Γ) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα: Ο τουρισμός παρ’ όλη την ύφεση είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά προσφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κ.λ.π.). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές σε ότι αφορά τον τουρισμό χώρες, όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία.

O τουρισμός στα Δωδεκάνησα και γενικά στα νησιά του Αιγαίου πήγε πολύ καλά φέτος, με αποτέλεσμα να αρχίζει να ζωγραφίζεται στα πρόσωπα όλων ένα συγκρατημένο χαμόγελο αισιοδοξίας για το μέλλον.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν συνεπώς μπορεί και συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάκαμψη και στη συνέχεια στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.
Δ) Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
Ε) Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και την ερήμωση των νησιών.
Στ) Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή. (μη έκδοση αποδείξεων για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών). Επίσης επισημαίνεται ότι, οι τουρίστες θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί στην επιλογή ως τουριστικού προορισμού των νησιών του Αιγαίου βλέποντας την μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας λόγω υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α. (Κατά κύριο λόγο για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν αλλά και για τις αγορές αγαθών που πραγματοποιούν στους τόπους διακοπών τους)

Οι απαιτήσεις της τρόικας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου θα πέφτουν πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων όταν επισκέπτονται τη χώρα μας. Οι εμπνευστές της πρότασης, οι οποίοι βλέπουν μόνο νούμερα ίσως να γνωρίζουν τα νησιά μας μόνο από φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ ή στην καλύτερη περίπτωση αν πήγαν σε κάποιο από αυτά για διακοπές το καλοκαίρι. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να μένεις σε νησί το χειμώνα, δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτούς που προτίμησαν να ζήσουν και να κάνουν οικογένειες στη νησιωτική χώρα έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, όταν εφόσον πέσει η αυλαία του τουρισμού,  τα αεροπορικά δρομολόγια περιοριστούν, σε όσα νησιά έχουν αεροπορική σύνδεση, όταν το πλοίο ακόμα και στα μεγάλα νησιά έρχεται μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα «θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος», οι μεν κάτοικοι παραμένουν εκεί φυλάσσοντας Θερμοπύλες.

Είναι πολύ δύσκολο να ζεις και να δημιουργείς στη νησιωτική Ελλάδα, δεν πρέπει να γίνει δυσκολότερο ή απαγορευτικό.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί επιτέλους, ότι δεν θα αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας, με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Δείτε εδώ τη μελέτη-έκθεση για το ΦΠΑ του Ι.Ο.Φο.Μ.

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου