Φορολογικά

Ιδιόχρηση βιοτεχν. χώρου από ατομ. επιχ. με διπλογραφ. βιβλία

Ιδιόχρηση βιοτεχν.χώρου απο ατομ.επιχ. με διπλογραφ. βιβλία
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΔΙΠΛ.ΒΙΒΛΙΑ ΙΔΙΟΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΒΙΟΤ.ΧΩΡΟ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ?
1) ΑΝ 62 ΣΕ 78 ΤΟΤΕ ΜΗΔΕΝ ΟΦΕΛΟΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ Ε2 ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.
2) ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ Ε2 ??
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος για την ατομική επιχείρηση, το εισόδημα από την ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία και όχι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές νομικές οντότητες[1].
Τα βιβλία της ατομικής επιχείρησης περιλαμβάνουν μόνο τα έσοδα και τις δαπάνες που αφορούν τις επιχειρηματικές της συναλλαγές και όχι τα εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, του ατομικού επιχειρηματία. Για αυτό το λόγο δεν υφίσταται υποχρέωση λογιστικής παρακολούθησης του λογαριασμού εσόδου. Η μόνη υποχρέωση ως προς το έσοδο είναι η καταγραφή του τεκμαρτού εισοδήματος στο Ε2 και η μεταφορά του στο Ε1 ως εισόδημα από ακίνητα.
Διαφορετικός είναι ο χειρισμός της δαπάνης – ιδιόχρησης, η οποία θεωρείται έξοδο που σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα και ο νόμος αναγνωρίζει και στην ατομική επιχείρηση τη δυνατότητα έκπτωσης αυτής της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση να μην υπερβαίνει το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.[2]
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τις γενικές αρχές για την έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών, προϋπόθεση για την αναγνώριση της δαπάνης αποτελεί και η αναγραφή της στα βιβλία της επιχείρησης. Σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π. (Ν.4308/2014) τα βιβλία της επιχείρησης περιλαμβάνουν τη λογιστική βάση των λογαριασμών και τη φορολογική. Στη φορολογική βάση των λογαριασμών παρακολουθούνται οι λογαριασμοί σύμφωνα με τις προβλέψεις της φορολογικής νομοθεσίας. Η υποχρέωση αναγραφής της δαπάνης – ιδιόχρησης αποτελεί φορολογική υποχρέωση, το δε ποσό αυτής καθορίζεται διοικητικά και δεν έχει σχέση με πραγματική δαπάνη της επιχείρησης. Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εγγραφής στη λογιστική βάση. Προκειμένου να υλοποιηθεί η απαίτηση του νόμου για εγγραφή στα βιβλία θα πρέπει να καταχωρηθεί στη φορολογική βάση του λογαριασμού 62 και μέσω της προκύπτουσας (αρνητικής) διαφοράς λ.β.-φ.β. να αφαιρεθεί από το φορολογητέο εισόδημα της επιχείρησης.
Παράδειγμα.
Έστω τεκμαρτό μίσθωμα 1.000 ευρώ.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΒ-ΦΒ
78 0,00  0,00  0,00 
62 0,00  1.000,00  -1.000,00 

 
Ο λογαριασμός 78 δεν χρησιμοποιείται. Το τεκμαρτό μίσθωμα αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία του ατομικού επιχειρηματία.
Εάν το καθαρό αποτέλεσμα βάσει της κατάστασης αποτελεσμάτων είναι π.χ. 6.000 ευρώ, το φορολογητέο εισόδημα θα είναι 6.000,00 – 1.000,00 = 5.000,00 ευρώ, ceteris paribus [3].
 
[1] Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 47 του Κ.Φ.Ε.
[2] Περ.η, άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε.
[3] Με τα άλλα δεδομένα θεωρούμενα ως αμετάβλητα.
 
www.epixeirisi.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου