Φορολογικά

Νομικές Οντότητες και Φορολογική τους Κατοικία στην Ελλάδα ή όχι

Από το σχόλιο της Δευτέρας 1/2/2016 του Κωνσταντίνου Κουλογιάννη μέλους της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven σταχυολογήσαμε το παρακάτω χρηστικό αναφορικά με την

πρόθεση πολλών Νομικών οντοτήτων να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία ( πχ Βουλγαρία, Κύπρος κτλ) και τους κινδύνους που αυτό ενδεχομένως να εγκυμονεί .

Φορολογικά και χρηστικά.

Σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 4 του νόμου 4172/2013 (ΚΦΕ)  ένα νομικό πρόσωπο θεωρείται ότι είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας εφόσον φυσικά έχει την έδρα στην Ελλάδα, αλλά και εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

Τι σημαίνει όμως έχει την πραγματική διοίκηση στην Ελλάδα;

  Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 4 του ΚΦΕ ο «τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης» είναι στην Ελλάδα με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τις συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα εξής:
α) τον τόπο άσκησης καθημερινής διοίκησης,
β) τον τόπο λήψης στρατηγικών αποφάσεων,
γ) τον τόπο ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων,
δ) τον τόπο τήρησης βιβλίων και στοιχείων,
ε) τον τόπο συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης,
στ) την κατοικία των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης.

Σε συνδυασμό με τη συνδρομή των παραπάνω περιστατικών και συνθηκών είναι δυνατόν να συνεκτιμάται και η κατοικία της πλειοψηφίας των μετόχων ή εταίρων.

Τώρα θα μου πείτε γιατί αναφέρω τα ανωτέρω;

Λόγω των τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και του νέο ασφαλιστικού, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται (ή το έχουν κάνει ήδη) να μεταφέρουν την επιχείρησή τους σε γειτονικές χώρες με μικρότερη φορολογία.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και η μεταφορά της επιχείρησης σε άλλο κράτος είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται υπό το καθεστώς πανικού, αλλά αντίθετα θα πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική μελέτη και συνεκτίμηση πολλών παραγόντων, όπως το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών της επιχείρησης που θέλουμε να μεταφέρουμε, το κόστος της εγκατάστασης και της ετήσιας διαχείρισης σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν,  καθώς επίσης η και νομική μορφή της επιχείρησης που θα επιλεγεί (εάν και εφόσον).

Το παραπάνω άρθρο του ΚΦΕ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όποιον βιαστεί να μεταφέρει την επιχείρησή του σε γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα αν και το τοπίο είναι ακόμα θολό σε ότι αφορά την παραπάνω διάταξη καθώς είναι δύσκολο να αποδειχθεί που πραγματικά ασκείται η διοίκηση μιας εταιρίας,  υπάρχει περίπτωση  η φορολογική κατοικία μιας επιχείρησης να κριθεί ότι είναι στην Ελλάδα εφόσον η φορολογική κατοικία των μελών είναι η Ελλάδα. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια η Ελλάδα να «διεκδικήσει» την επιχείρηση έτσι ώστε να την φορολογήσει εδώ και όχι στο άλλο κράτος.

Πηγή www.taxheaven.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου