ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Ποινικό αδίκημα η μη πληρωμή του αντίτιμου των παρεχόμενων υπηρεσιών

Όχι σπάνιο δυστυχώς φαινόμενο στην Αγορά κάθε είδους παρεχόμενων Υπηρεσιών ήταν ανέκαθεν η απόληψή τους από τον καταναλωτή ή εν πάση περιπτώσει τον αντισυμβαλλόμενο του παρόχου τους, χωρίς αυτός να καταβάλλει το αναλογούν συμφωνημένο αντίτιμο.

Όχι σπάνιο δυστυχώς φαινόμενο στην Αγορά κάθε είδους παρεχόμενων Υπηρεσιών ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί δυστυχώς να είναι, η απόληψή τους από τον καταναλωτή ή εν πάση περιπτώσει τον αντισυμβαλλόμενο του παρόχου τους, χωρίς αυτός να καταβάλλει το αναλογούν συμφωνημένο αντίτιμο.

Το ανωτέρω φαινόμενο υφίσταται φυσικά και σε επίπεδο πώλησης προϊόντων, όπου όμως η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη, ιδίως στις περιπτώσεις της πώλησης αγαθών με άμεση καταβολή του τιμήματος.

Ωστόσο, στην περίπτωση της παροχής Υπηρεσιών, το τοπίο είναι αν μη τι άλλο περισσότερο θολό, καθώς ενδέχεται να συμφωνείται η παροχή μιας υπηρεσίας κάθε είδους (παροχή υπηρεσιών εστιατορίου, παροχή ιατρικών υπηρεσιών, παροχή τουριστικού καταλύματος, διδασκαλία μαθημάτων, παροχή Υπηρεσιών Διαδικτύου, παροχή υπηρεσιών μηχανικού, λογιστή – φοροτεχνικού κ.λπ.), έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, ήτοι αμοιβής, και στην συνέχεια, ο λήπτης της Υπηρεσίας, έχοντας απολάβει αυτήν, να μην συμμορφώνεται δόλια στην καταβολή της ανωτέρω αμοιβής παρόλο που την γνωρίζει και είναι απαιτητή κατά τις συνήθειες των συναλλαγών ή την ειδικότερη συμφωνία που έχει κάνει με τον πάροχο της Υπηρεσίας.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο παρέχων την Υπηρεσία, πλην της αστικής αξίωσης που έχει για την λήψη της αμοιβής του, την οποία μπορεί να διεκδικήσει αστικά, εγείροντας σχετική Αγωγή, δύναται να κάνει χρήση και της οικείας, πλην μη ιδιαίτερα γνωστής Ποινικής Διάταξης του άρθρου 392 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την Δόλια Αποδοχή Παροχών, σύμφωνα με το οποίο : “ όποιος με πρόθεση να μην καταβάλλει αντίτιμο παίρνει για άμεση κατανάλωση τρόφιμα ή ποτά ή δέχεται την παροχή καταλύματος ή υπηρεσιών, των οποίων το αντίτιμο είναι άμεσα πληρωτέο κατά τις συνήθειες των συναλλαγών, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή φυλάκιση μέχρι τριών μηνών, με την ποινική δίωξη να ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση”.

 Επιμέλεια :

Ιωάννης Βαονάκης

Δικηγόρος LL.B.Νομικής Σχολής Αθηνών, LL.M. Διεθνές Οικονομικό Χρηματοοικονομικό και Τραπεζικό Δίκαιο

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου