Απόψεις/Θέσεις

Ποιο είναι το αποτέλεσμα υπερβολικών αποθεμάτων τέλους;

Όταν υπερεκτιμάτε η απογραφή,  αυτό μειώνει την ποσότητα των αποθεμάτων τα οποία διαφορετικά θα είχαν χρεωθεί με το κόστος των αγαθών που πωλούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Μπορείτε να δείτε αυτό με τον ακόλουθο τύπο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του κόστους των πωληθέντων προϊόντων:

Αρχική Απογραφή + Αγορές – Απογραφή Τέλους = Κόστος πωληθέντων

Έτσι, αν η εταιρεία Χ έχει αρχικό απόθεμα των  1.000, οι αγορές είναι αξίας  5.000, και η λήξη της απογραφής υπολογίζεται σωστά στα 2.000, τότε το κόστος  των εμπορευμάτων που πωλούνται είναι:

1.000 + 5.000 – 2.0000 =  4.000 Κόστος πωληθέντων

Αλλά αν η τελική απογραφής εσφαλμένα έγινε δεκτό ότι είναι πολύ υψηλή, π.χ. σε  2.500, ο υπολογισμός γίνεται:

1.000 + 5.000 – 2.5000 = 3.5000 Κόστος πωληθέντων

Με λίγα λόγια, η διαφορά των 500 της τελικής απογραφής ,όταν αυτή υπερεκτιμηθεί, μεταφράζεται άμεσα σε μείωση του κόστους των αγαθών που πωλούνται στην ίδια ποσότητα.

Αν η υπερεκτίμηση διορθώνεται σε μελλοντική περίοδο, το πρόβλημα αυτό θα αντιστραφεί όταν ο αριθμός απογραφής πέσει, μετατοπίζοντας έτσι την υπερεκτίμηση πίσω στο κόστος πωληθέντων και διογκώνοντας το κόστος των αγαθών που πωλούνται σε οποιαδήποτε μελλοντική περίοδο επήλθε η μεταβολή.

Όταν συμβεί υπερβολή, το κόστος των αγαθών που πωλούνται αναφέρεται πολύ χαμηλό, πράγμα που σημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα προ φόρων εμφανίζονται αυξημένα κατά το ποσό της διόγκωσης των αποθεμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσει η εταιρεία τους φόρους εισοδήματος για το ποσό της υπερβολής. Έτσι, οι επιπτώσεις της διόγκωσης επί των καθαρών εσόδων μετά από φόρους είναι το ποσό της υπερβολής, μείον το ποσό των φόρων εισοδήματος.

Η απογραφή  και το εισόδημα αλληλοσυνδέονται και όταν η απογραφή μπορεί να υπερεκτιμηθεί σκόπιμα, όταν η διοίκηση θέλει να αναφέρει ασυνήθιστα υψηλά κέρδη, ενδεχομένως, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών, ή και να προχωρήσει σε απαίτηση ενός δανείου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια ποικιλία εργαλείων για δόλια απογραφή, όπως η μείωση των αποθεμάτων ,τυχόν απώλεια απογραφής, υπερεκτίμηση της αξίας των στοιχείων απογραφής.

Επιμέλεια : Γεώργιος Εγγλεζάκης, Λογιστής Φοροτεχνικός, Σύμβουλος επιχειρήσεων

Σχετικές αναρτήσεις
Απόψεις/Θέσεις

Μην πυροβολείτε τους λογιστές!

“Δεν χρειαζόμαστε ευφάνταστες λύσεις που θα ταλαιπωρήσουν τις επιχειρήσεις με μεγαλύτερα θύματα όσες δεν φοροδιαφεύγουν ή όσες θέλουν να μεγαλώσουν ή είναι…
Απόψεις/Θέσεις

Πώς το ΥΠΟΙΚ πετά 1 εκατ. το μήνα από το... παράθυρο

Γιατί το δημόσιο όφελος από τις περίφημες φορολοταρίες είναι τουλάχιστον… αμφίβολο. Τα αποτυχημένα -και ευφάνταστα- μέτρα για να πειστούν οι Έλληνες να…
Απόψεις/Θέσεις

ΙΚΕ. Γιατί έγινε μόδα

Η εταιρεία του ενός ευρώ. Έτσι είχε πλασαριστεί το 2012 με σκοπό τη διαφήμιση ότι η κυβέρνηση απλοποιεί το επιχειρείν. Στην ουσία,…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου