Πρόσωπο με πρόσωπο με τα αδιέξοδα μιας διαχρονικά παράλογης και αναξιοκρατικής φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής βρίσκεται η κυβέρνηση.
Αδιέξοδα που επιτείνονται από τις ίδιες τις εσωτερικές αντιθέσεις της, καθώς στην προσπάθειά της να περισώσει ότι έχει απομείνει από το αριστερό προφίλ της καταφεύγει σε απίστευτα ακροβατικά του τύπου «να πληρώσουν οι έχοντες».
Ωραίο σαν ιδέα και θα έλυνε πολλά προβλήματα, αρκεί να εφαρμοζόταν πριν από 40 χρόνια. Στη σημερινή Ελλάδα, μια χώρα που επί έξι χρόνια βιώνει την βαθύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία του δυτικού κόσμου, που δεν έχει δικό της νόμισμα,
ούτε δική της δημοσιονομική πολιτική, που χρωστάει στους πάντες (με πρώτη – πρώτη τη Μιχαλού), είναι πολύ δύσκολο να βρεις «έχοντες» και ακόμα δυσκολότερο να τους φορολογήσεις.
Για να μη λέμε λόγια του αέρα ιδού κάποια νούμερα:
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι και τα εν δυνάμει «θύματα» του νέου ασφαλιστικού.
Αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν :
το 2017 ένα ποσοστό 27 έως 34,5% των κερδών τους το 2016 σαν ασφαλιστική και συνταξιοδοτική εισφορά.
Επίσης ένα 29% (τουλάχιστον) θα πρέπει να καταβληθεί σαν φόρος εισοδήματος.
Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1 έως 8%, ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα) και 650 ευρώ Τέλος Επιτηδεύματος.
Τα ποσοστά φαίνονται εξωφρενικά (και είναι), αν όμως λάβετε υπ’ όψιν ότι από αυτούς τους 300.000 οι 230.000 (πάνω από 75%) δηλώνουν κέρδη κάτω από 10.000 ευρώ, θα δείτε ότι αυτοί βγαίνουν ωφελημένοι και μάλιστα αρκετά.
Κάποιοι απ’ αυτή την κατηγορία θα βρεθούν λόγω τεκμηρίων στην ακριβώς επόμενη κατηγορία, εκείνων που δηλώνουν κέρδη μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ.
Αυτοί είναι επισήμως περίπου 40.000 (ή περίπου 13%) και αν και δεν μπορείς να πεις ότι ωφελούνται με το νέο σύστημα, τουλάχιστον δεν χάνουν πολύ σε σχέση με ότι πληρώνουν τώρα.
Τι μας μένει λοιπόν;
Αυτές οι 33.000 περίπου (11%) των ελευθέρων επαγγελματιών (μεταξύ τους και πάρα πολλοί λογιστές), που έχουν τη βλακώδη συνήθεια να δηλώνουν τα πραγματικά (ή περίπου) εισοδήματά τους και οι οποίοι θα τιμωρηθούν γι’ αυτό πληρώνοντας το μάρμαρο της υποτιθέμενης μεταρρύθμισης.
Πόσα θα πληρώσουν;
Του Χ. Τσοχαντάρη από το περιοδικό Prosvasis