Την επόμενη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 3.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ‘Γεώργιος Καραγιάννης’, θα παρουσιαστεί η μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή παράταξη «Αιγαίο Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι», με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του ΟΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Μιχαήλ, και την ΚΟΙΝΣΕΠ Οικονομολόγων, αναφορικά με τις συνέπειες που επιφέρει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
«Την πρώτη φάση της μελέτης την ολοκληρώσαμε με στοιχεία έως και τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ τώρα η μελέτη επικαιροποιήθηκε έχοντας τα στοιχεία για όλα τα νησιά του Αιγαίου (Βόρειο και Νότιο) μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017. Τα αποτελέσματα της μελέτης που αποδεικνύουν αναλυτικά και με αριθμούς τις συνέπειες από την κατάργηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, θα παρουσιαστούν από το ΙΟΦΟΜ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών) και την παράταξή μας, στο ΕΒΕΔ την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017. Το ΙΟΦΟΜ εκπόνησε την μελέτη κατ’ εντολή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου καθώς το ζήτημα του ΦΠΑ θεωρείται μείζον και απασχολεί την τοπική κοινωνία και οικονομία, λόγω της έκρηξης του μεταναστευτικού ζητήματος» δήλωσε στην «δ» ο κ. Μιχαήλ.
Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν λίγο – πολύ ότι η κατάργηση δεν απέδωσε τίποτε από τα αναμενόμενα στα ταμεία του κράτους, καθώς τα έσοδα που προσδοκούσε το κράτος, δεν είναι μέχρι σήμερα αυξημένα.
Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί μία ανάλογη μελέτη από το ΟΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τον Στόχο-1.
«Αυτή την μελέτη θα την παραδώσουμε σε όλους τους φορείς, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στα επιμελητήρια, στους εμπορικούς συλλόγους, στην ΓΣΒΕΕ, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και φυσικά στην υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά καθώς και στην υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα πρέπει να κυβερνώντες να λάβουν σοβαρά υπόψη τον παράγοντα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, από εδώ και στο εξής.
Και η θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ, προτείνοντας την μείωση σε όλες τις παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της χώρας.
Την θέση αυτή θα την κοινοποιήσουμε στους κυβερνώντες. Άλλωστε το φορολογικό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ δεν αποτελεί ‘προνόμιο’ των νησιωτών αλλά ‘δικαίωμα’. Αυτό, είναι υποχρεωμένοι να τα λάβουν σοβαρά υπόψη.
Η απόδοση πάντως από τους φόρους μέχρι και το 2016, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δεν ξεπερνούν τα… 160εκ. ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι οι προσδοκίες και οι υπολογισμοί που παρουσίασαν οι κυβερνώντες πριν από την εφαρμογή του νέου φορολογικού καθεστώτος –σε συνάρτηση με την αύξηση της φορολογίας και στον τουρισμό κ.λπ.- δεν απέδωσαν καρπούς» είπε ο κ. Μιχαήλ.
Πηγή:www.dimokratiki.gr