Δηλώσεις Προέδρου

Διαγράφεται ζοφερό το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματιών

  • Κανένα ουσιαστικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά
  • Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν διογκωθεί παράλογα
Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

Την βεβαιότητα ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. δεν επέφερε μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος – αντιθέτως είχε δυσμενέστατες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις εκφράζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου κ. Αλέξανδρος Χούλης.

Επιπροσθέτως, μιλάει για την τουριστική κίνηση η οποία μπορεί να παρουσίασε ανοδικούς ρυθμούς, αλλά όπως τονίζει, «η ρευστότητα των επισκεπτών είναι περιορισμένη, ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κρίσης, και οι ανάγκες των επισκεπτών έχουν μετατοπισθεί και δεν ξοδεύουν, πλέον, σε αγαθά και υπηρεσίες τα οποία χαρακτηρίζονται ως ‘τουριστικά’».

Ο κ. Χούλης, μιλάει ακόμη για το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο εκτιμά ότι “διαγράφεται ζοφερό καθώς οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν παράλογα διογκωθεί και δεν είναι, πλέον, εφικτό να αντιμετωπισθούν” όπως αναφέρει, για την επιβολή κατάστασης τερματικών POS στο σύνολο των επιχειρήσεων της Ρόδου και πώς αυτό θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και προτείνει να καθιερωθεί η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων η οποία εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία καθώς σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και κατανοητού φορολογικού συστήματος.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

– Κύριε Χούλη, βρισκόμαστε στο κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, η οποία χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή. Κατά την άποψή σας βοήθησε αυτή η αυξημένη κίνηση στην ενίσχυση της ρευστότητας στην τοπική αγορά;

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, η οποία χαρακτηρίζει ως επιτυχημένη την απερχόμενη τουριστική περίοδο, οφείλεται μόνο στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 4,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 19 ευρώ ή 3,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το οκτάμηνο του 2018. Αφενός η ρευστότητα των επισκεπτών είναι περιορισμένη, ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κρίσης, και αφετέρου οι ανάγκες των επισκεπτών έχουν μετατοπισθεί και δεν ξοδεύουν, πλέον, σε αγαθά και υπηρεσίες τα οποία χαρακτηρίζονται ως «τουριστικά». Για παράδειγμα, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού διοχετεύεται στην αγορά προϊόντων τεχνολογίας με συνέπεια να περιορίζεται η δαπάνη για άλλα είδη (κοσμήματα, λαϊκή τέχνη κ.λπ.).

Η αύξηση του τουριστικού προϊόντος η οποία σχετίζεται μονομερώς με την άνοδο του αριθμού των τουριστών δεν χαρακτηρίζει, σε καμία περίπτωση, μία επιτυχημένη τουριστική περίοδο. Πρέπει, άμεσα, να αρχίσουμε να αξιολογούμε το αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος των πόρων που αναλώνονται και λιγότερο σε σχέση με τις αφίξεις ή τις διανυκτερεύσεις.

– Κανονικά βγήκαμε από τα Μνημόνια. Πώς αυτό μεταφράζεται στην πράξη;

Έστω ένας βαριά ασθενής ο οποίος, μετά από μακροχρόνια νοσηλεία κατά τη διάρκεια της οποίας οι ζωτικές του λειτουργίες υποστηρίζονταν μηχανικά, βγαίνει από το νοσοκομείο. Είναι, άραγε, ικανός για εργασία; Θα κάνατε μαζί του δουλειές; Θα του εμπιστευόσασταν τα κεφάλαιά σας;

Έχει αλλάξει κάτι ριζικά στη χώρα μας; Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, και αφορά στην κατάταξη 190 χωρών με βάση διάφορους δείκτες, στα επιμέρους στοιχεία, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θεωρούνται το λιγότερο προετοιμασμένες για το μέλλον μαζί με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας. Αναλυτικά, η χώρα μας όσον αφορά στο γενικότερο περιβάλλον κατατάσσεται 87η στους θεσμούς, 38η στις υποδομές, 57η στην υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας και 83η στη μακροοικονομική σταθερότητα. Στην αγορά εργασίας 107η, 114η στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Τέλος, όσον αφορά στο οικοσύστημα της καινοτομίας η Ελλάδα καταλαμβάνει την 72η θέση στο δυναμισμό των επιχειρήσεων και 44η στην ικανότητα καινοτομίας.

Αλέξανδρος Χούλης

“Όπως προέκυψε και από επίσημα στοιχεία, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν επέφερε μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος. Αντιθέτως είχε δυσμενέστατες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις”.

Ο Αλέξανδρος Χούλης στην Δημοκρατική
– Τελικά, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα; Έχει ωφεληθεί το κράτος και ποιες είναι οι συνέπειες για την τοπική οικονομία;

Η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά, συνιστούσε ανταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια, αποτελούσε παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος και το κυριότερο δε, συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια παραμονής των κατοίκων στα νησιά.

Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι ξενοδοχειακές οι οποίες δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου, λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., έχουν σωρευτικά δεχθεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από πλευράς άμεσης και έμμεσης φορολόγησης. Όπως προέκυψε και από επίσημα στοιχεία, τα οποία κυκλοφόρησαν και στον τύπο (έκθεση του Ι.Ο.ΦΟ.Μ.), η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν επέφερε μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος. Αντιθέτως είχε δυσμενέστατες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις.

– Από πέρσι, είχε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για τα POS τα οποία και οι λογιστές – φοροτεχνικοί υποχρεούνται να εγκαταστήσουν. Τελικά τα POS μπορεί να συμβάλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;

Οι επιχειρήσεις της Ρόδου – ιδιαίτερα αυτές οι οποίες απευθύνονται στους τουρίστες – είναι εξοικειωμένες με τις κάρτες ως μέσο πληρωμής εδώ και δεκαετίες. Η επιβολή της εγκατάστασης τερματικών POS στο σύνολο των επιχειρήσεων, ήρθε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των κεφαλαιακών ελέγχων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α., η φοροδιαφυγή στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στην ίδια έκθεση ο Οργανισμός, υποστηρίζει ότι η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, παντού, θα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα θα πρέπει να καθιερωθεί η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων η οποία εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και κατανοητού φορολογικού συστήματος.

– Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον των ελεύθερων επαγγελματιών με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται; Σύμφωνα με τα στοιχεία και το 2019 αναμένονται περικοπές και αύξηση σε φορολογία.

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες εννοούνται όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τεχνίτες. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό καθώς οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν παράλογα διογκωθεί και δεν είναι, πλέον, εφικτό να αντιμετωπισθούν. Η ταμειακή εκροή για την εξυπηρέτηση τέτοιων υποχρεώσεων είναι δυσανάλογα υψηλότερη των κερδών. Συνέπεια του ασφυκτικού περιβάλλοντος είναι η διαφυγή πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού το οποίο, ας μην ξεχνάμε ότι εκπαιδεύτηκε απορροφώντας πόρους της ελληνικής οικογένειας. Πρόκειται για τη μόνη εξαγωγή η οποία ζημιώνει τη χώρα. Η αναπτυξιακή πορεία δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί όταν χάνεται το κεφάλαιο των νιάτων, της γνώσης, της επιστήμης, των νέων ιδεών και της δύναμης που αναλαμβάνει κινδύνους και πραγματοποιεί οράματα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοκρατική

Σχετικές αναρτήσεις
Δηλώσεις Προέδρου

"Εάν καλείτε τους λογιστές προτού νομοθετήσετε, θα αποφεύγετε να εκτίθεστε"

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου, κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, συμμετείχε στην εκπομπή “Ο κόσμος σήμερα” στο Kosmos TV, όπου συνομίλησε με τον βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα.
Δηλώσεις Προέδρου

Φορολογικές δηλώσεις και πρόγραμμα επιδότησης παγίων

Άρθρο του προέδρου της ΕΛΦΕΕ Ρόδου Σ. Σπυρόπουλου στην εφημερίδα Δημοκρατική
Δηλώσεις Προέδρου

"Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, επειδή δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην ασθένεια!"

Αυτό ζητούμε να αλλάξει προκειμένου επιτέλους και ο λογιστής φοροτεχνικός να μπορεί να παρέχει στον εαυτό του κάθε φροντίδα όταν ασθενεί, έχοντας έτσι την δυνατότητα να απέχει από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου