Αναδημοσιεύσεις

Επιστολή για το ΦΠΑ Νεκτάριου Σαντορινιού και Δημήτρη Γάκη, βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣ: 1. Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

  1. Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη
  2. Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
  3. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη
  4. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρο Δρίτσα

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριοι Υπουργοί,

Η συμμετοχή της Ρόδου στην πρώτη ομάδα των νησιών όπου καταργείται ο ειδικός συντελεστής ΦΠΑ από την 1/10/2015 αποτέλεσε, για εμάς τους Βουλευτές του Νομού αλλά και τους πολίτες της Ρόδου, έναν απόλυτο αιφνιδιασμό.

Η κατάργηση του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ στη Ρόδο, θεωρούμε, ότι αντίκειται στο πνεύμα του νόμου 4334/2015, στον οποίο ρητώς αναφέρεται ότι «Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ έως την 31.12.2016 οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά».

Το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ρόδος εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό πληθυσμού και τουριστικής προσέλευσης, δεν αναιρεί το δεδομένο ότι αποτελεί ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας, με άμεσο αποτέλεσμα, για τους μόνιμους κατοίκους, το αυξημένο κόστος ζωής λόγω των υψηλών τιμολογίων μεταφοράς προϊόντων.

Οι κάτοικοι της Ρόδου -οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι- δε μοιράζονται τον παραγόμενο πλούτο του τουριστικού προϊόντος. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πέραν των χαμηλών μισθών, πολλές φορές βρίσκονται απλήρωτοι επί μήνες, ενώ ταυτόχρονα με προηγούμενες πολιτικές, έχει περιοριστεί, ως και εκμηδενιστεί, το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Η οικονομία του νησιού, όπως και των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, βασίζεται στην εποχικότητα της τουριστικής περιόδου, η διάρκεια της οποίας συνεχώς μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα των μικρομεσαίων και των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα. Στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική και κοινωνική κατάσταση του νησιού, η κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των νησιωτών, που θα προστεθεί στην ήδη υποτιμημένη αγοραστική τους ικανότητα λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Με απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα αναγκαία για τη βιωσιμότητα της χώρας, θεωρούμε, ότι είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα, παρά ποτέ, σαν κόμμα και σαν κυβέρνηση να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων προστασίας των νησιωτών αλλά και στην άμεση εφαρμογή μέτρων νησιωτικότητας που θα αποτελέσουν μία κατ’ ουσία νησιωτική πολιτική από μέρους μας. Οφείλουμε χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσουμε σε λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στον τουρισμό καθώς και στην αποκατάσταση του πλαισίου λήψης του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων.

Είναι αναγκαίο να αποκαταστήσουμε ταχύτατα τη ζημιά που προκαλείται στην τοπική οικονομία εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη νησιωτικότητα, το οποίο θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς των νησιών.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές

Νεκτάριος Σαντορινιός

Δημήτρης Γάκης

Σχετικές αναρτήσεις
Αναδημοσιεύσεις

Γ. Πιτσιλής: Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργήσουν εντός του 2019

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στην αποψινή ομιλία του στο 10ο tax forum, είναι: Όσον αφορά τις στοχεύσεις…
Αναδημοσιεύσεις

Βιβλίο απογραφών και ισολογισμού: Υπάρχει υποχρέωση επίδειξης του κατά τον έλεγχο;

Τι αλλάζει με την εφαρμογή του Ν.4308/2014 για την επίδειξη του βιβλίου απογραφών και ισολογισμού;
Αναδημοσιεύσεις

Σε επικίνδυνες ατραπούς η ανώνυμη εταιρία

του Γεώργιου Ι. Μάτσου – Δ.Ν., Δικηγόρος Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στις εσωτερικές ισορροπίες των ανωνύμων εταιριών από 1 Ιανουαρίου 2019, οπότε…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου