Αναδημοσιεύσεις

Κατατέθηκαν οι προτάσεις για την βελτίωση του δημοτικού φόρου (ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ)

01Σε μία από τις σπάνιες στιγμές σύμπνοιας και ομοφωνίας, καλοδέχτηκαν τις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την τροποποίηση επί το δικαιότερον του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου (ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.) οι εκπρόσωποι σχεδόν του συνόλου των φορέων που καταπιάστηκαν με αυτές,  αλλά και οι τρεις από τους βουλευτές του Νομού, κατά την παράδοση του έργου της Επιτροπής που συστάθηκε για το λόγο αυτό, χθες το πρωί, στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Καταρχήν, αξιομνημόνευτο είναι ότι σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει ιστορικές κόντρες στο νησί, με τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν χθες και από τον τρόπο που έγιναν αποδεκτές, φαίνεται τώρα, αν μη τι άλλο, να γεφυρώνεται ένα χάσμα ως προς τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου φόρου, που υπήρχε κυρίως ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και την Αυτοδιοίκηση.

Σημειώνεται ότι, στην παρουσίαση, παραβρέθηκαν, εκτός από τον «οικοδεσπότη» Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και τον Δήμαρχο, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Δημήτρης Γάκης ενώ ο κ. Μάνος Κόνσολας απέστειλε επιστολή εξηγώντας ότι είχε ανειλημμένη υποχρέωση στην Αθήνα. Παρόντες ήταν, βέβαια, τα περισσότερα από τα μέλη της Επιτροπής που συνέταξαν τις προτάσεις, όπως ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Μανόλης Σαββής ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ, ο κ. Γιάννης Κακλιός από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπως και ο κ. Γιώργος Αντώνογλου, ο κ. Κωνσταντίνος Σκιαδόπουλος εκπρόσωπος του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου ενώ δεν παρέστη ο κ. Αναστάσιος Ντάλιας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.

Ο κ. Μιχαήλ, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή και προχώρησε σε μία συνοπτική παρουσίαση των προτάσεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ομάδα εργασίας έπιασε δουλειά από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου μεταξύ των άλλων συμμετείχε και η ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ, καταθέτοντας τις προτάσεις της, ενώ το σκεπτικό από την αρχή ήταν το εξής: «Η συγκρότηση επιτροπής από τους φορείς με πρωτοβουλία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ήταν απόρροια της πεποίθησης μας για κοινή στράτευση αρχών και φορέων ώστε ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας και ταυτόχρονα να εκσυγχρονιστεί το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή του βάσει του Ν. 2214/94 Άρθρο 60 κοντά στα 20 χρόνια λειτουργίας του. Η ανανέωση αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την επιβίωση κάθε θεσμού όπως συμβαίνει ακόμη και στη ζωή».

Ο κ. Μιχαήλ, αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συμβολή τους στην προσπάθεια, ευχήθηκε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συνεργασίες. Κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή, μίλησε για τη χρησιμότητα του φόρου με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο ανέφερε: «Μεμονωμένα γεγονότα στην διαχείρισή του όπως το ύψος του προστίμου σήμερα 5% ανά μήνα, υπερβολική επιβάρυνση σε ορισμένα είδη (τσιγάρα, καύσιμα), απαλλαγή λόγω αλλαγών στην διαδικασία εισαγωγών (πώληση νέων αυτοκινήτων) κλπ, συνεχώς ενίσχυαν την αμφισβήτησή του και σε συνδυασμό με την υπαρκτή οικονομική κρίση κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απαξίωση του και τελικά μόνος χαμένος θα είναι ο τόπος μας».

Τα συγχαρητήρια όλων των παρισταμένων εκπροσώπων φορέων, δέχθηκε η Επιτροπή μετά το πέρας της παρουσίασης ενώ όλοι εξήραν το πνεύμα σύμπνοιας και ομοφωνίας που φαίνεται ότι επικράτησε στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι προτάσεις :
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η αναγκαία μεταρρύθμιση οφείλει να συγκεράσει και να ικανοποιήσει τα ορθολογικά προαπαιτούμενα κάθε εμπλεκομένου φορέα στο θέμα:
Επιχειρήσεις: Δικαιοσύνη, αξιοπιστία στην βεβαίωση και είσπραξη, συμμετοχή στην κατανομή των πόρων για να συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη
Τ.Α. (Δήμοι): πόροι για εκτέλεση έργων και δράσεων σε νέα όμως φιλοσοφία κόστους-ωφέλειας και ιεράρχησης με μοναδικό κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.
Κάποια από τα πλέον κομβικά σημεία της πρότασης, είναι τα παρακάτω:

Στο μεγάλο θέμα της διαφάνειας του τρόπου διαχείρισης των πόρων προτείνεται:
Θεσμοθετείται «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ» που είναι πενταμελής αποφασιστικού χαρακτήρα και απαρτίζεται από
1) Έναν εκπρόσωπο όλων των ΟΤΑ Δωδεκανήσου
2) Έναν εκπρόσωπο του Ε.Β.Ε.Δ.
3) Έναν εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου
4) Έναν εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου
5) Έναν εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
Η επιτροπή αυτή: Εποπτεύει την υλοποίηση αποφάσεων ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και προτείνει την αξιοποίηση των εσόδων ανά δράση και ανά έτος στους εξής τομείς: Πρόνοια, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Τεχνικά έργα, Προβολή, Νέες δράσεις & καινοτομία με ελάχιστη συμμετοχή κάθε δράσης 10% από τα έσοδα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και θα καταγράφονται με συγκεκριμένο κωδικό δαπάνης στην σύνταξη του εκάστοτε προϋπολογισμού.

Προτείνει την τροποποίηση των συντελεστών επιβολής του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ και των κλιμακίων σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς (όπως π.χ. μείωση σε περιόδους κρίσης). Να προβλεφθεί η δυνατότητα του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού (Εσωτερικών) να υλοποιεί τις τροποποιήσεις αυτές μετά από εισήγηση της «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ».

2) Τα έσοδα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ κατατίθενται σε ειδικό μοναδικό λογαριασμό και απεικονίζονται στον εκάστοτε προϋπολογισμό του δήμου.

3) Οι αποφάσεις της «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ» λαμβάνονται κατά πλειοψηφία
Όλες οι προτάσεις της επιτροπής εγκρίνονται από τα αντίστοιχα συμβούλια όλων των εμπλεκομένων φορέων κατά πλειοψηφία.

Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ» προοδεύεται ανά έτος κυκλικά από τους συμμετέχοντες φορείς. Διοικητική υποστήριξη της Επιτροπής παρέχει το γραφείο ΔΗΦΟΔΩ.

πηγή Η ΡΟΔΙΑΚΗ
Δείτε εδώ τις προτάσεις για το ΔΗΦΟΔΩ

Σχετικές αναρτήσεις
Αναδημοσιεύσεις

Γ. Πιτσιλής: Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργήσουν εντός του 2019

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στην αποψινή ομιλία του στο 10ο tax forum, είναι: Όσον αφορά τις στοχεύσεις…
Αναδημοσιεύσεις

Βιβλίο απογραφών και ισολογισμού: Υπάρχει υποχρέωση επίδειξης του κατά τον έλεγχο;

Τι αλλάζει με την εφαρμογή του Ν.4308/2014 για την επίδειξη του βιβλίου απογραφών και ισολογισμού;
Αναδημοσιεύσεις

Σε επικίνδυνες ατραπούς η ανώνυμη εταιρία

του Γεώργιου Ι. Μάτσου – Δ.Ν., Δικηγόρος Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στις εσωτερικές ισορροπίες των ανωνύμων εταιριών από 1 Ιανουαρίου 2019, οπότε…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου