Αναδημοσιεύσεις

Κάτοικοι Εξωτερικού: 12 σημεία που θέλουν προσοχή πριν πέσει η αυλαία της προθεσμίας για τη φορολογική τους δήλωση

  • Κάτοικοι Εξωτερικού:Τελειώνει η Οδύσσεια της ταλαιπωρίας των Ελλήνων που ξενιτεύονται;
  • 12 σημεία που θέλουν προσοχή πριν πέσει η αυλαία της προθεσμίας για τη φορολογική τους δήλωση.
  • Από την κρυφή εγκύκλιο προς τις Εφορίες που κρατούσαν σε ομηρία χιλιάδες κατοίκους εξωτερικού, στις λύσεις και τις νέες ρυθμίσεις.
  • Γιατί ορισμένες Εφορίες παρερμηνεύουν την σχετική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ για τη διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας.

Επιμέλεια : Γιώργος Δ. Χριστόπουλος. Φοροτεχνικός Εισηγητής φορολογικών σεμιναρίων με διδακτική και αρθογραφική εμπειρία.
Πρώην καθηγητής Τ.Ε.Ι. e-mail: [email protected]
Ξεκινώντας από το τέλος, του πολύ ενδιαφέροντος και επίκαιρου άρθρου για τους κατοίκους εξωτερικού, όπου γίνεται αναφορά και στην κοινή των 15 Νησιωτικών λογιστικών συλλόγων της χώρας μας, που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ, για ένα θέμα που απασχολεί και εμάς σαν Λ/Φ, αλλά και τους  κατοίκους εξωτερικού, αλλοδαπούς και ομογενείς, σας παραθέτουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα και σας παροτρύνουμε να το διαβάσετε ολόκληρο καθώς επισημαίνει τα κενά στην σχετική νομοθεσία και περιγράφει αναλυτικά, τη σχετική νομολογία καθώς και την τελευταία ανατρεπτική απόφαση του Σ.τ.Ε για την χωριστή φορολογική κατοικία των συζύγων.
Κάτοικοι εξωτερικού με δραστηριότητα στην Ελλάδα: 

ένα πρόβλημα που απογοητεύει τους έλληνες ομογενείς και αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Στις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών και της ΓΓΔΕ, χρονίζει ένα κρίσιμο θέμα που με κοινή επιστολή 15 νησιωτικών λογιστικών συλλόγων της χώρας, (που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ), και έχει αναδείξει σε υπομνήματα της η ΠΟΦΕΕ.
Πρόκειται για κατοίκους εξωτερικού, κυρίως Έλληνες ομογενείς, που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, ( π.χ. τουριστικά καταλύματα, βιλίτσες, θαλάσσια σπορ κτλ) όπου το οι κατά τόπους Εφορίες τους χαρακτηρίζει σαν «φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας», με την υποχρέωση να δηλώσουν εδώ και το παγκόσμιο εισόδημα τους !!
Σύμφωνα με χθεσινή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου, Γιάννη Ηρακλείδη, για να ενημερωθώ για την εξέλιξη του χρονίζοντος αυτού θέματος, αναδεικνύονται για άλλη μια φορά, οι επιπτώσεις από τη μη επίλυση.
Να σημειώσω εδώ ότι τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης, όσο και ο Γ.Γ.Δ.Ε., κος Γιώργος Πιτσιλής έχουν καθίσει «στο τραπέζι των συζητήσεων», με τους εκπροσώπους των παραπάνω συλλόγων και της ΠΟΦΕΕ, πολλές φορές, ακούγοντας την αγωνία των Λογιστών- Φοροτεχνικών, ότι «Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχυθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, ωθώντας τους ομογενείς αυτούς, σε λύσεις άμυνας και ανάγκης, στο να εκμισθώνουν για παράδειγμα τις βιλίτσες τους παράνομα και αδήλωτα, πράγμα που ενισχύεται και από το ΦΕΚ 94 Α /2015 σελ 935, όπου από 1/11/2015 , κάθε ιδιώτης πλέον θα μπορεί να νοικιάσει το ακίνητο του σε άλλο ιδιώτη ( του εσωτερικού η εξωτερικού), και για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών ( βραχεία μίσθωση) χωρίς τα προαπαιτούμενα του άρθρου 2 παρ 2 β (ββ) του ν.4276/2014, δηλαδή χωρίς σήμα του ΕΟΤ και έναρξη στην εφορία».
Αν πράγματι δεν δοθεί λύση από τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Τουρισμού) – οι νησιώτες Λογιστές – Φοροτεχνικοί, εκτιμούν ότι – «αυτοί οι κάτοικοι εξωτερικού, κυρίως (με σήμα του ΕΟΤ και έναρξη στην εφορία), που εκμεταλλεύονται ΝΟΜΙΜΑ μια τουριστική επιπλωμένη κατοικία (κατάλυμα) συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας, τις επενδύσεις στην χώρα μας, την απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα, θα αναγκάζονται να φύγουν από την Ελλάδα, ή να συνεχίσουν παράνομα την δραστηριότητα τους, αν χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας».
Θα περιμένουμε να δούμε την επίλυση του ζητήματος αυτού, καθότι ο κος Αλεξιάδης και ο κος Πιτσιλής, έχουν δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για τα ζητήματα φορολογίας των κατοίκων εξωτερικού, προκειμένου να εκδοθεί σχετική πλήρης και σαφέστατη εγκύκλιος, που να αποσαφηνίζει πλήρως το ζήτημα της φορολογικής κατοικίας και της φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματος των παραπάνω θιγόμενων ελλήνων ομογενών.
Δείτε την κοινή των 15 Νησιωτικών Συλλόγων σχετική επιστολή εδώ
Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Πηγή: www.taxheaven.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Αναδημοσιεύσεις

Γ. Πιτσιλής: Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργήσουν εντός του 2019

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στην αποψινή ομιλία του στο 10ο tax forum, είναι: Όσον αφορά τις στοχεύσεις…
Αναδημοσιεύσεις

Βιβλίο απογραφών και ισολογισμού: Υπάρχει υποχρέωση επίδειξης του κατά τον έλεγχο;

Τι αλλάζει με την εφαρμογή του Ν.4308/2014 για την επίδειξη του βιβλίου απογραφών και ισολογισμού;
Αναδημοσιεύσεις

Σε επικίνδυνες ατραπούς η ανώνυμη εταιρία

του Γεώργιου Ι. Μάτσου – Δ.Ν., Δικηγόρος Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στις εσωτερικές ισορροπίες των ανωνύμων εταιριών από 1 Ιανουαρίου 2019, οπότε…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου