Αναδημοσιεύσεις

Ποιος είναι ο πίνακας 6 που αποτελεί κλειδί για τη φορολογική μας δήλωση

Με τον 4110/2013 από το οικονομικό έτος 2013 (εισοδήματα του 2012), όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν όλα τα εισοδήματα τους και αυτά  που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις αλλά και αυτά που έχουν φορολογηθεί με ειδικό τρόπο (τόκοι, μερίσματα από μετοχές κ.λ.π) ή είναι αφορολόγητα.
Ο πίνακας αυτός μέχρι τα εισοδήματα του 2011, δεν ήταν υποχρεωτικός να συμπληρωθεί για τα εισοδήματα αυτά  και συμπληρωνόταν για να μπορέσει ο φορολογούμενος να τα χρησιμοποιήσει για τον σχηματισμό φορολογικών αποθεμάτων.
Τι πρέπει να προσέξουμε στην συμπλήρωση του πίνακα 6

Κωδικοί 659 – 660. «Εισοδήματα που αποκτήσατε το 2012, τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο, φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και από μερίδια ημεδαπών ΑΕ, ΕΠΕ κτλ.»
Στον κωδικό αυτό γράφουμε  τα χρηματικά ποσά ή τα πραγματικά έσοδα που αποκτήσατε το 2012, τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο (εισόδημα από πράξεις REPOS, αναπηρικές συντάξεις, συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χ.Α., ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, μερίσματα ημεδαπών και αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιριών που απαλλάσσονται από το φόρο κ.λπ.).
Γράφουμε ακόμη  τα χρηματικά ποσά ή τα έσοδα που αποκτήσατε το 2012, τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι καταθέσεων τραπεζών ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, τόκοι έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκοι ομολόγων του Δημοσίου, τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας που έγινε παρακράτηση φόρου 35%, αποζημίωση Ν.2112/1920, ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου κ.λπ.), όπως αυτά προκύπτουν μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος που τα βαρύνει, καθώς και τα μερίσματα από ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, Ε.Π.Ε., συνεταιρισμούς, τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης κ.λπ. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που οι τόκοι καταθέσεων αλλοδαπής προέλευσης, καθώς και τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης παραμένουν στην αλλοδαπή, ο δικαιούχος πρέπει να αποδίδει ο ίδιος το φόρο 10% εφάπαξ με τη υποβολή δήλωσης στη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται.
Τι θα γίνει με τους τόκους τελικά;
Διαβάστε το άρθρο του Λογιστή Φοροτεχνικού Απόστολου Αλωνιάτη

Σχετικές αναρτήσεις
Αναδημοσιεύσεις

Γ. Πιτσιλής: Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργήσουν εντός του 2019

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στην αποψινή ομιλία του στο 10ο tax forum, είναι: Όσον αφορά τις στοχεύσεις…
Αναδημοσιεύσεις

Βιβλίο απογραφών και ισολογισμού: Υπάρχει υποχρέωση επίδειξης του κατά τον έλεγχο;

Τι αλλάζει με την εφαρμογή του Ν.4308/2014 για την επίδειξη του βιβλίου απογραφών και ισολογισμού;
Αναδημοσιεύσεις

Σε επικίνδυνες ατραπούς η ανώνυμη εταιρία

του Γεώργιου Ι. Μάτσου – Δ.Ν., Δικηγόρος Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στις εσωτερικές ισορροπίες των ανωνύμων εταιριών από 1 Ιανουαρίου 2019, οπότε…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου