Αρθρογραφία

«Αλαλούμ» με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και στη Ρόδο

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι φοροτεχνικοί και λογιστές της Ρόδου, παρά την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 26 Ιουλίου προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες και να λύσουν μια σειρά από… σπαζοκεφαλιές!
Μπορεί η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με την απόφασή της για παράταση να έδωσε μια μικρή ανάσα σε φοροτεχνικούς και υπόχρεους, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου κ. Γιάννης Ηρακλείδης «φέτος έχουμε καινούργια έντυπα, καινούργιες διαδικασίες, η ενημέρωση και η πληροφόρησή μας δεν ήταν επαρκείς, το σύστημα λειτουργεί με αστοχίες, διαπιστώνονται διάφορα τεχνικά προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων» με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αλαλούμ άνευ προηγουμένου.
Όπως εξηγεί ο κ. Γ. Ηρακλείδης, για τα νέα έντυπα δόθηκε μικρή περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα που σε συνδυασμό με τις αστοχίες που παρουσιάζονται στο πληροφοριακό σύστημα, δημιουργούνται πολλά προβλήματα που δοκιμάζουν τις αντοχές και των φοροτεχνικών αλλά και των πελατών τους.
Επιπλέον, όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ, ο κόσμος δεν είναι πρόθυμος να υποβάλει την φορολογική του δήλωση, γι αυτό και είναι περιορισμένος ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και στη Ρόδο.
«Προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε άμεσα τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ο κόσμος όμως έρχεται συντηρητικά και διστακτικά στα γραφεία μας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Ρόδο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα γι αυτό και είναι απαραίτητη μια ουσιαστική παράταση, όχι μια τυπική. Εμείς ως ΕΛΦΕΕ Ρόδου είχαμε προτείνει να είναι ανοικτό το σύστημα όλο τον χρόνο. Επισήμως όμως ανοίγει τον Απρίλιο και κλείνει τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το διάστημα αυτό και σε συνδυασμό με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται, όχι μόνο να μην επαρκεί αλλά να συρρικνώνεται σημαντικά ο παραγωγικός χρόνος. Ειδικά για την περιοχή μας τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, λόγω των εποχιακών επιχειρήσεων και των αναγκών που προκύπτουν, όπως είναι οι προσλήψεις, η υποβολή ΦΠΑ και μια σειρά από άλλα πράγματα».
Μια καλή λύση, όπως σημειώνει ο κ. Γ. Ηρακλείδης, θα ήταν να παραμένει το σύστημα ανοικτό όλο τον χρόνο ώστε να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση του περιορισμένου χρονικού διαστήματος, πρόταση μάλιστα την οποία έχει υποβάλει επανειλημμένα η ΕΛΦΕΕ Ρόδου και η οποία όμως παραμένει στο κενό.
Να σημειωθεί ότι, ειδικά φέτος, πέρα από τα προβλήματα με επαναλαμβανόμενες αποστολές βεβαιώσεων οι οποίες θα ταλαιπωρήσουν αρκετούς φορολογούμενους με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, παρουσιάζονται περισσότερα τεχνικά προβλήματα από το παρελθόν, ειδικά τις τελευταίες 20 μέρες και κυρίως στις 11.00 το πρωί και μερικές φορές ανά περιοχές, κάνοντας αδύνατη όχι μόνο την υποβολή ή την προσωρινή αποθήκευση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά ακόμα και το άνοιγμα της εκάστοτε σελίδας.
Η φετινή περίοδος είναι από τις δυσκολότερες για τον κλάδο των λογιστών καθώς όπως αναφέρουν:
– ο κόσμος περιμένει με τις ώρες στα γραφεία και διαμαρτύρεται,
– οι συνάδελφοί τους αγανακτούν για χαμένες εργατοώρες,
– οι αλλαγές στο Ε3 δεν έχουν ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στα ηλεκτρονικά συστήματα,
– υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τους φιλοξενούμενους που δεν μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις (όταν είναι και οι δυο δηλώσεις οριστικοποιημένες),
– καθυστέρησε η έναρξη λειτουργίας του εντύπου Ν,
– υπάρχει αδυναμία υποβολής δηλώσεων αγροτών συνταξιούχων λόγω έλλειψης της ΚΥΑ,
– «αλαλούμ» με τις βεβαιώσεις του ΕΦΚΑ (και τι εκπίπτει φορολογικά),
– προβλήματα με την χειρόγραφη υποβολή του φόρου διαμονής, τις πλαστικές σακούλες και άλλα πολλά θέματα καθημερινής «τρέλας».

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία για το ορθό φορολογικό σχεδιασμό της επιχείρησης του! Α’ Ενότητα Eλεύθερος επαγγελματίας με ιδιόχρηση κατοικία ως επαγγελματική έδρα Πως αντιμετωπίζουμε…
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Όλος ο χάρτης παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων

Του Σπύρου Δημητρέλη Σχεδόν ολοκληρώθηκε ο χάρτης των χρονικών ορίων παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων Εισοδήματος. Μετά από σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου