Αρθρογραφία

Ανθούν τα παρασιτικά επαγγέλματα και οι κατ’ οίκον επισκέψεις στη Ρόδο!

Της… φοροδιαφυγής γίνεται στην αγορά της Ρόδου, όπου πλέον τα παζάρια με τις αποδείξεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού η μαύρη εργασία κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ στα καταστήματα ιδιοκτήτες και πελάτες ψάχνουν… την χρυσή τομή για το αν θα κοπεί απόδειξη και τι ποσό θα αναγράφει!
Από την στιγμή που οι αποδείξεις έχουν καταστεί… άχρηστες δεν τις θέλει κανείς και ο στόχος της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτευχθεί, λένε οι επαγγελματίες, αλλά εκτιμούν ότι με τα νέα δεδομένα, που έφερε το 2017, το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο.
«Ούτε οι πελάτες θέλουν αποδείξεις, ούτε εμάς μας συμφέρει να εκδίδουμε.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να το αντιληφθεί αυτό αλλά φαίνεται ότι στην κυβέρνηση, ξέρουν άλλα μαθηματικά από αυτά που ξέρουμε εμείς.
Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει και το πρόβλημα το 2017, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε ανοικτά τα καταστήματά μας»,
δηλώνει στην «δ» καταστηματάρχης που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Όπως λέει, σχεδόν οι μισοί πελάτες δεν θέλουν απόδειξη γιατί δεν την χρειάζονται αφενός και αφετέρου με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να πετύχουν μια καλύτερη τιμή.
Την ίδια ώρα, επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα καταστήματά τους αλλά και πολίτες που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, δραστηριοποιούνται σε σπίτια όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε πολλά χωριά της Ρόδου, όπου πωλούνται προϊόντα και υπηρεσίες κάθε είδους, χωρίς αποδείξεις!
Οι πωλήσεις από σπίτι σε σπίτι προσλαμβάνουν εντυπωσιακές διαστάσεις και στο νησί μας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα και πληρώνουν ΦΠΑ και βεβαίως επιβαρύνονται με όλα τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης.
Κομμωτές και κομμώτριες, μανικιουρίστες, αισθητικοί, φυσιοθεραπευτές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες ακόμα και… λογιστές πραγματοποιούν κατ΄οίκον επισκέψεις παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές και βεβαίως χωρίς απόδειξη ενώ αύξηση καταγράφεται στις πωλήσεις κοσμημάτων, ρούχων, ειδών γυναικείας και ανδρικής περιποίησης ακόμη και… φαγητών από νοικοκυρές που βγάζουν με τον τρόπο αυτό εισόδημα!
Η φοροδιαφυγή στις περιπτώσεις αυτές είναι ανυπολόγιστη, τα έσοδα που χάνει το κράτος είναι τεράστια ενώ η ζημιά που γίνεται στους επαγγελματίες είναι μεγάλη καθώς το δέλεαρ των χαμηλών τιμών είναι ισχυρότερο του γεγονότος πως ο καταναλωτής δεν θα πάρει απόδειξη.
Η κατ’ οίκον επίσκεψη κομμωτών που έκλεισαν τα μαγαζιά τους λόγω κρίσης αλλά συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα, είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο για τη Ρόδο και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, ένα κούρεμα στο κομμωτήριο μπορεί να κοστίζει 15-20 ευρώ αλλά στο σπίτι κοστίζει 10 ευρώ, χτένισμα που θα κόστιζε έως 30 ευρώ στην κατ’ οίκον επίσκεψη στοιχίζει 10-12 ευρώ.
Ανάλογες εκπτώσεις άνευ αποδείξεων γίνονται και σε υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, μασάζ ενώ τελευταία ανθεί και το delivery σπιτικού φαγητού από νοικοκυρές. Γυναίκες που μαγειρεύουν καλά πουλάνε σπιτικά φαγητά, πίτες, μπισκότα και πολλά γλυκά σε φοιτητές, στρατιωτικούς, εργένηδες ή ακόμα και σε οικογένειες που οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονέων είναι αυξημένες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για ένα απλό πιάτο φαγητού το κόστος κυμαίνεται από 5 εως 10 ευρώ η μερίδα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η πληρωμή γίνεται ανά εβδομάδα και φτάνει έως και τα 50 ευρώ.
Επίσης, στις σπιτικές κουζίνες ετοιμάζονται πλέον και πολλά καλλυντικά, όπως σαμπουάν, κρέμες προσώπου και σώματος, αρώματα, σαπούνια και στη συνέχεια πωλούνται σε διάφορες παρουσιάσεις χωρίς αποδείξεις. Το ίδιο γίνεται και με πολλά φο μπιζού αλλά στο «πάρτι» μπήκαν πλέον και μοδίστρες που φτιάχνουν ρούχα, αντιγράφοντας ρούχα βιτρίνας κατά παραγγελία και τα πωλούν χωρίς τιμολόγια.
Κατ’ οίκον επισκέψεις και εισπράξεις «μαύρου» χρήματος κάνουν και επιδιορθωτές ρούχων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους αλλά συνεχίζουν να επιδιορθώνουν ή ακόμη και να φτιάχνουν πατρόν σε σπίτια, χωρίς απόδειξη.
Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για… παράνομα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, που λειτουργούν εις βάρος των νόμιμων συνεργείων και τα οποία στα χρόνια της κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το μάρμαρο πληρώνουν οι νόμιμες και υγιείς επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιχειρήσεις και επαγγελματίες δύο ταχυτήτων. Οι νόμιμοι και υγιείς επιχειρηματίες «στενάζουν» υπό το βάρος της φορομπηχτικής πολιτικής κυβέρνησης την ίδια ώρα που οι παράνομοι επαγγελματίες «αλωνίζουν» στη Ρόδο προκαλώντας χαοτικές καταστάσεις στην τοπική αγορά.
Πηγή: www.dimokratiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία για το ορθό φορολογικό σχεδιασμό της επιχείρησης του! Α’ Ενότητα Eλεύθερος επαγγελματίας με ιδιόχρηση κατοικία ως επαγγελματική έδρα Πως αντιμετωπίζουμε…
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Όλος ο χάρτης παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων

Του Σπύρου Δημητρέλη Σχεδόν ολοκληρώθηκε ο χάρτης των χρονικών ορίων παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων Εισοδήματος. Μετά από σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου