Παρεμβάσεις

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών στην Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου

«ΠΡΟΣ:  Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου
ΚΟΙΝ.: 1. Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
2. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
3. Βουλευτές Ν. Δωδεκανήσου, κ. Σαντορινιό Νεκτάριο, κ. Γάκη Δηµήτριο, κ. Καµατερό Ηλία, κ. Κόνσολα Εµµανουήλ, κ. Κρεµαστινό Δηµήτριο
4. Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΣ

Σε απάντηση της επιστολής σας (11.6.16) και με διάθεση ειλικρινούς διαλόγου, θα  ήθελα να σας ενημερώσω ότι:

1. Aντιλαμβάνομαι πλήρως τους πολιτικούς λόγους της επιστολής, αλλά αυτοί δεν σχετίζονται με τα πραγματικά δεδομένα και  τα γεγονότα που προηγήθηκαν, παρά μόνο με τις πολιτικές επιδιώξεις ορισμένων.
2. Από την  πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, με δική μου πρωτοβουλία, συναντήθηκα (την πρώτη μέρα) με το Οικονομικό Επιμελητήριο (λόγω του θεσμικού του ρόλου και των όσων εκπροσωπεί) και αμέσως μετά με άλλα επιμελητήρια, συλλόγους φορείς κλπ. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με κάθε δυνατότητα.
3. Ειδικά με φορείς των λογιστών-φοροτεχνών και βεβαίως με την ΠΟΦΕΕ, έχω συναντηθεί πάρα πολλές φορές και έχουμε συζητήσει αναλυτικά τις προτάσεις και τα θέματα του κλάδου σας, αλλά και του Υπουργείου. Συνεργάτες του γραφείου μου έχουν συνεχή επαφή με την ΠΟΦΕΕ για όλα τα ζητήματα.
4. Έχω τονίσει επανειλημμένα σε δημόσιες παρεμβάσεις μου, σε επαφές με φορείς κλπ. το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία και διάλογος με τους λογιστές-φοροτέχνες, οι οποίοι είναι οι άμεσοι συνεργάτες των φορολογικών υπηρεσιών και στους οποίους έχει μεταβιβαστεί ένα μεγάλο τμήμα εργασιών, από τις φορολογικές υπηρεσίες, πολλές φορές χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αμοιβή.
Πρόσφατα σε σύσκεψη φορέων στην Πάτρα (10.6.16) επανέλαβα δημόσια τα προηγούμενα, και μάλιστα τόνισα ότι οι λογιστές- φοροτέχνες έχουν μεταβληθεί πλέον σε «άμισθους συνεργάτες» των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αποδειχθεί ότι η φράση (στην παράγραφο 3 της επιστολής σας) «Η παγιωμένη, κατά τα φαινόμενα, άρνηση της φορολογικής διοίκησης να αντιμετωπίσει τους λογιστές ως συνεργάτες…» δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα;
5. Η φράση της επιστολής σας «Το σύστημα λειτουργεί καλύτερα από τις 21:00-9:00» ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ! Ευθύνες από όποιον την είπε και παρακαλώ να κατονομασθεί, γιατί με τον τρόπο που την χρησιμοποιήσατε, εμμέσως την αποδίδετε σε μένα.
6. Τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος και ειδικά των φορολογικών δηλώσεων είναι δεδομένα. Αντί να τα περιγράφουμε και να ανταλλάσσουμε καταγγελίες γι’ αυτά, ας συνεργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Από το καλοκαίρι του 2015 δήλωσα ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν, για να μην γίνει το 2016 ότι το 2015 (με τις συνεχείς παρατάσεις) και να μπορέσουν οι λογιστές να κάνουν διακοπές το 2016. Είναι λάθος αυτό; Δεν πρέπει να τελειώνουμε κάποτε με όλα αυτά  και να ασχοληθούμε με πιο σημαντικά;

Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα με τις δηλώσεις, βεβαίως και θα τα αντιμετωπίσουμε, αλλά η λύση είναι οι συνεχείς παρατάσεις;

Σκοπός της επιστολής μου δεν είναι να εγκαινιάσω κύκλο αντιπαράθεσης και εντάσεων. Σας ευχαριστώ  που μου δώσατε την ευκαιρία να απαντήσω στον κλάδο που εκπροσωπείτε και να διευκρινίσω ορισμένα ζητήματα. Εύχομαι σε άμεση συνάντηση με το σύλλογό σας, παρουσία και της ΠΟΦΕΕ, να διευκρινίσουμε και να κουβεντιάσουμε οποιοδήποτε θέμα.

Το μείζον είναι η ειλικρίνεια, η συνεργασία και ο διάλογος και στα πλαίσια αυτά, να είστε σίγουροι, θα συνεργάζομαι με τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνών όχι για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης πολιτικάντικων συμφερόντων, αλλά για την ουσιαστική επίλυση προβλημάτων.

Τρύφων Αλεξιάδης
Αν. Υπουργός Οικονομικών»

Σχετικές αναρτήσεις
Παρεμβάσεις

Κατάθεση στην Α.Α.Δ.Ε. κοινής επιστολής 24 ενώσεων λογιστών φοροτεχνικών με αντικείμενο τα myData

Με πρωτοβουλία της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου και τη στήριξη 23 ενώσεων λογιστών – φοροτεχνικών της χώρας μας, κατατέθηκε στην Α.Α.Δ.Ε. επιστολή με διαπιστώσεις, προτάσεις και αιτήματα που αφορούν την μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος myData
Παρεμβάσεις

Συμμετοχή του προέδρου της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου στην ολομέλεια της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου συμμετείχε στην ολομέλεια των προέδρων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., παρουσία του υφυπουργού οικονομικών και του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
Παρεμβάσεις

Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη σχετικά με την επανυποβολή των Α.Π.Δ.

Πρόταση για τροποποίηση των Α.Π.Δ. με αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς κυρώσεις, μέσω επανυποβολής ηλεκτρονικά.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου