Φορολογικά

Χρόνος μετάταξης των αγροτών από και προς το κανονικό καθεστώς

Ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας, αναφορικά με το θέμα της μετάταξης των αγροτών από και προς το κανονικό καθεστώς ή οποία και πρέπει να συντελεστεί μέχρι την 10/1/2016 μας απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει τα παρακάτω:

Η μετάταξη ενός αγρότη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, αλλά και από το κανονικό στο ειδικό καθεστώς, γίνεται  σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ΠΟΛ.1024/17.01.14 η οποία τροποποίησε την ΠΟΛ.1281/31.12.13.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στο κανονικό καθεστώς εντάσσεται:

Όποιος έχει τζίρο την προηγούμενη χρονιά πάνω από 15.000,00€ ή
Όποιος έχει ενιαία ενίσχυση πάνω από 5.000,00€.
Εντάσσονται όσοι πληρούν ένα από τα δύο κριτήρια. Ή αλλιώς, δεν εντάσσονται όσοι δεν πληρούν κανένα από τα δύο κριτήρια.
Ο χρόνος μετάταξης είναι οι δέκα (10) πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου (εγκληματικά μικρό διάστημα, γιατί δεν είναι δυνατόν σε 10 ημέρες να προλάβεις να καταχωρήσεις τις όποιες κινήσεις του Δεκεμβρίου, να ενημερώσεις την επιχείρηση, να πας στην Δ.Ο.Υ. και να κάνεις την μετάταξη).

Έτσι, σε περίπτωση που ο τζίρος είναι κάτω  των 15.000,00€, θα πρέπει να δούμε την ενιαία ενίσχυση του έτους 2015. Κάτι το οποίο είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να συμβεί καθώς:

–  Τα δικαιώματα δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οριστικά.

–  Δεν εμφανίζεται ολόκληρη η ενιαία ενίσχυση, αλλά μέρος αυτής.

Υπάρχουν ενστάσεις σε εκκρεμότητα οι οποίες θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, θα πρέπει να κινηθούμε σύμφωνα με την ΠΟΛ.1024/17.01.14, η οποία ορίζει ότι: «εάν μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προ προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου».

Δηλαδή, εφόσον δεν έχουμε στο τέλος του 2015 το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το ποσό της   ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2014.

Σίγουρα θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου πολλοί αγρότες θα βρίσκονται οριακά στο ποσό των 5.000,00€ της ενιαίας ενίσχυσης.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε κάποιον από το καθεστώς των βιβλίων, μόνο βασιζόμενοι στο γεγονός της προβλεπόμενης μείωσης των επιδοτήσεων. Χωρίς χαρτιά και συγκεκριμένα νούμερα, δεν κάνουμε απολύτως τίποτε.

Ως εκ τούτου προτείνουμε στους συναδέλφους τα παρακάτω :

Δείτε την επιστολή .pdf

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου