Φορολογικά

Δελτίο Τύπου ΕΦΕΕΑ για παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. θέλει να πληροφορήσει τα μέλη της και τους συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς που εύλογα αγωνιούν με τις εκκρεμότητες πολλών φορολογουμένων και επιχειρήσεων, όσον αφορά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας (20-06-2014), για την αναδρομική διακοπή της δραστηριότητας τους στο μητρώο, ότι βρίσκεται στο πλευρό της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., υποστηρίζοντας το αίτημα για τα κρίσιμα ζητήματα των προθεσμιών που υπέβαλλε χθες προς τους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών.

Για τον σκοπό αυτό στα πλαίσια συγκεκριμένων ενεργειών, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, αφού πρωτίστως και το Υπουργείο ενδιαφέρεται, αφενός να αποφορτίσει τις εφορίες από την πίεση της τελευταίας στιγμής, αφετέρου να δώσει λύση στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, η οποία όμως ταλαιπωρία (αναίτια) περνάει πρώτα από τα Λογιστικά-Φοροτεχνικά γραφεία, στη κρισιμότερη φάση της πίεσης τους από την ασφυκτική προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων. Και αυτό, ανεξάρτητα από την δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη ανταπόκριση των αδρανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων, για την εκπρόθεσμη διακοπή της δραστηριότητας τους στο μητρώο.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη παράταση δεν δημιουργεί καμία δημοσιονομική επίπτωση, πιστεύουμε και αναμένουμε, ότι θα δούμε ίσως και σήμερα, τη λύση (παράταση) που πρέπει να δώσει το Υπουργείο.

Όσον αφορά την παράταση των δηλώσεων και αυτή πρέπει να ρυθμισθεί νομοθετικά (εφόσον απαιτείται) και να δοθεί λόγω των γνωστών προβλημάτων, ιδίως από την αδυναμία του taxis να ανταποκριθεί και να αντέξει στο μεγάλο φορτίο, ειδικά όσο θα πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία, όπου συνήθως είναι ο μεγαλύτερος όγκος δηλώσεων. Σε μία τέτοια λύση συνηγορεί άλλωστε το γεγονός ότι λόγω πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου στις 31 Ιουλίου, δεν θα δημιουργήσει καμία υστέρηση εσόδων στο Δημόσιο.
Τέλος η παράταση υποβολής του Ε9 και η ταύτιση της με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης (Ε1), που ζήτησε η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., δεν δημιουργεί πρόβλημα στα Δημόσια έσοδα, αφού η καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., είναι η 31η Ιουλίου. Και τούτο γιατί πιστεύουμε, ότι μετά την πλήρη μηχανογράφηση των εφαρμογών, δεν χρειάζονται πάνω από μία έως πέντε ημέρες για την εκκαθάριση των λόγω δηλώσεων και αποστολή e-mail στους υπόχρεους.

Μετά τιμής
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Τσαμόπουλος Γιώργος

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου