Ενημερωτικά Δελτία

Eνημερωτικό δελτίο για τα ακίνητα που εντάχθηκαν εντός αντικειμενικού προσδιορισμού

Προς τους Φορολογούμενους  του Νομού Δωδεκανήσου

Επίσης κοινοποιείται στα εγγεγραμμένα Μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου ώστε να προωθηθεί στο πελατολόγιο τους

Με την εγκύκλιο  Ε.2060/2022, με ημερομηνία δημοσίευσης 12/08/2022, «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 41 και των άρθρων 45 και 48 του ν. 4916/2022 (Α’65)» παρέχονται διευκρινίσεις για τις προθεσμίες υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) καθώς και για το υποκείμενο του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Με βάση την εγκύκλιο  Ε.2060/2022 ορίζονται οι προθεσμίες εμπρόθεσμης  υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).

«Προβλέπεται ότι για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα που υπάγονται στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο φορολογούμενος υποβάλλει αυτήν εμπρόθεσμα μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής, αρχής γενομένης από αυτές που πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2021.»

Επίσης ορίζεται η προθεσμία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων και υποχρεώσεις φορολογουμένων των οποίων τα ακίνητα εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

«Με την προσθήκη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, με τον ορισμό παραδοχών, ώστε να καταστεί εφικτή η ορθή σύνθεση της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου για το έτος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά η αξία των νέων εντάξεων.

Ο φορολογούμενος, σε περίπτωση που ακίνητό του βρίσκεται σε περιοχή που εντάσσεται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οφείλει να ελέγξει στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.- πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους την τιμή ζώνης στην οποία εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε αυτό (δηλαδή εάν εκκαθαρίσθηκε σαν εκτός ΑΠΑΑ, ενώ θα έπρεπε να έχει εκκαθαρισθεί ως εντός ΑΠΑΑ) και στη συνέχεια, εάν τυχόν διαπιστώσει λάθος, να προβεί σε τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) χωρίς πρόστιμο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του οικείου έτους.

Ο φόρος, σε αυτή την περίπτωση, καταβάλλεται χωρίς τόκο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των δέκα (10) ευρώ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.»

Με βάση τα παραπάνω, η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, ενημερώνει τους φορολογούμενους που έχουν ή αποκτούν ακίνητα, ότι θα πρέπει να ενημερώνουν τον Λογιστή Φοροτεχνικό τους για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Για οποιαδήποτε περίπτωση αγοράς, πώλησης, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτου,
  2. Για οποιαδήποτε περίπτωση τροποποίησης που αφορά τακτοποίηση αυθαιρέτου,
  3. Για οποιαδήποτε περίπτωση κληρονομικής απόκτησης ακινήτου (οι προθεσμίες εμπρόθεσμης υποβολής εξαρτώνται με βάση την ημερομηνία θανάτου),
  4. Για οποιαδήποτε περίπτωση δημοσίευσης διαθήκης που ο φορολογούμενος καθίσταται ιδιοκτήτης ακινήτου (οι προθεσμίες εμπρόθεσμης υποβολής εξαρτώνται με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης),
  5. Για οποιαδήποτε περίπτωση εξ αδιαθέτου κληρονομίας ακινήτου λόγω μη δημοσίευση διαθήκης,
  6. Γενικά για οποιαδήποτε περίπτωση μεταβολής στοιχείων ακινήτου, και τέλος:
  7. Για οποιαδήποτε περίπτωση που το ακίνητο έχει ενταχθεί για πρώτη φορά στον αντικειμενικό προσδιορισμό αξίας ακινήτων.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος  που δημοσιεύθηκε στις 12/08/2022 θα πρέπει ο φορολογούμενος έως 30/06/2022 (?????) « να ελέγξει στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.- πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους την τιμή ζώνης στην οποία εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε αυτό (δηλαδή εάν εκκαθαρίσθηκε σαν εκτός ΑΠΑΑ, ενώ θα έπρεπε να έχει εκκαθαρισθεί ως εντός ΑΠΑΑ) και στη συνέχεια, εάν τυχόν διαπιστώσει λάθος, να προβεί σε τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) χωρίς πρόστιμο»

Λόγω της  ένταξης  νέων  περιοχών από 1/1/2022  στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων,  παρακαλούνται οι  φορολογούμενοι να ρωτήσουν τον Συμβολαιογράφο ή τον Πολιτικό Μηχανικό – Αρχιτέκτονα που συνεργάζονται, ώστε να ενημερωθούν αν τα ακίνητα τους, έχουν ενταχθεί «εντός ΑΠΑΑ» και αν έχουν ενταχθεί  να ελεγχθεί αν η τιμή ζώνης με την οποία έγινε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ  είναι η σωστή.

Εφόσον διαπιστωθεί πως κάποιο από τα ακίνητα τους έχει ενταχθεί στον Αντικειμενικό Προσδιορισμό Αξίας Ακινήτων (εντός ΑΠΑΑ) και δεν έχει γίνει σωστά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ  ,  θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον Λογιστή Φοροτεχνικό τους ώστε να προβεί στην τροποποίηση της δήλωσης Ε9.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος: Παπαγρηγορίου Νικόλαος
Ο Α’ Αντιπρόεδρος: Ηρακλείδης Ιωάννης
Ο Β’ Αντιπρόεδρος: Δαμιανός Μιχαήλ
Η Γενική Γραμματέας: Ξανθοπούλου Ειρήνη
Ο Ταμίας: Βασιλείου Χαράλαμπος
Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Χαροκόπος Ιωάννης
Το Μέλος:  Τορούμογλου Σάκης

Σχετικές αναρτήσεις
Ενημερωτικά Δελτία

Ενημερωτικό Δελτίο: Πρόστιμα Μη Διαβίβασης Δεδομένων από τους Φορολογικούς Μηχανισμούς & τις Ταμειακές Μηχανές στο E-Send

ΡΟΔΟΣ 27/09/2022 Προς Τις Επιχειρήσεις του Νομού Δωδεκανήσου Κοινοποίηση Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου Ιατρικός Σύλλογος…
Ενημερωτικά ΔελτίαΠαρεμβάσεις

Ενημερωτικό δελτίο για Επιδότηση Ρεύματος

Προς Τους Φορολογούμενους του Νομού Δωδεκανήσου Επίσης κοινοποιείται στα εγγεγραμμένα Μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου ώστε να προωθηθεί στο πελατολόγιό τους Aνοίγει σήμερα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου