Παρεμβάσεις

Επιστολή στην Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με την επιβολή προστίμων σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Επιστολή προς τον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. προτίθεται να στείλει η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με την επιβολή φόρων και προστίμων σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τα αναδρομικά που πήραν.

Όπως δήλωσε χθες στον “ΠΑΛΜΟ” ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, το μέγεθος του προβλήματος δεν έχει ακόμη αναδειχθεί πλήρως, επειδή δεν έχουν λάβει όλοι τις επιστολές με τα πρόστιμα και τους φόρους, κάτι που όμως θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε πως το θέμα είναι πανελλαδικό, καθώς αφορά περισσότερους από 200.000 φορολογούμενους!

«Είναι όντως ένα από τα “στραβά” που συμβαίνουν στη χώρα μας. Η Α.Α.Δ.Ε. έστειλε εξτρά ποσά φόρου με σημειώματα εκκαθάρισης φόρου, με προσαυξήσεις που αφορούν φόρο για αναδρομικά για το 2013 τα οποία εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου.

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως από την πληροφόρηση που έχει τα ποσά που έχουν καταλογιστεί στην περιοχή μας, φθάνουν και τις 10.000 ευρώ, και ότι οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν μετά τη διασταύρωση που έγινε στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας.

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου κ. Σπύρος Σπυρόπουλος

«Θα χαρακτήριζα “τιμωρητικού χαρακτήρα” αυτή την προσέγγιση της Α.Α.Δ.Ε. – είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος. Σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες και τηρουμένων όχι μόνο της νομοθεσίας αλλά και των νόμων της ηθικής, οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται εγκαίρως για τα ποσά που καταβάλλουν, από τις βεβαιώσεις αποδοχών. Διότι εάν ο λογιστής και κατ’ επέκταση ο φορολογούμενος δεν έχει τη βεβαίωση αποδοχών από το ταμείο, δεν είναι δυνατόν να συμπληρώσει καμία φορολογική δήλωση και καμία τροποποιητική. Τα ποσά λοιπόν αυτά δεν ήρθαν εγκαίρως και εμπρόθεσμα ούτε στα χέρια των λογιστών ούτε των φορολογούμενων συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να υπάρξει όλη αυτή η αναστάτωση και επτά ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία παραγραφής του φόρου, γιατί αν η Α.Α.Δ.Ε. δεν προέβαινε τέλος του χρόνου σε αυτή την κίνηση της χρέωσης αυτεπαγγέλτως αυτού του φόρου, θα έχανε το δικαίωμα της βεβαίωσής του. Βεβιασμένα λοιπόν η Ανεξάρτητη Αρχή έστειλε εντολή στις κατά τόπους Εφορίες να βεβαιώσουν αυτά τα ποσά. Και για εμάς διαπιστώνεται μία προχειρότητα και μία ευθύνη μεγάλη που βρίσκεται στα επάνω κλιμάκια – δεν ευθύνονται οι Εφορίες. Ευθύνονται τα υπουργεία- γιατί και τα ασφαλιστικά ταμεία θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τους φορολογούμενους για τα σωστά ποσά των αποδοχών τους εγκαίρως. Έτσι θα μπορούσαν και αυτοί με τη σειρά τους να είχαν υποβάλει τις τροποποιητικές δηλώσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου, έχουν διαπραχθεί τέσσερα ατοπήματα από τη διοίκηση του κράτους:

  1. Έχουμε ένα συνταξιούχο που δεν έλαβε τη σύνταξή του τον χρόνο που υπέβαλε την αίτηση του. Αυτός ο συνταξιούχος καλείται να πληρώσει και εξτρά φόρο με προσαύξηση
  2. Δεν χορηγήθηκε σωστά η βεβαίωση με την ανάλυση ανά έτος. Δηλαδή το ποσό αυτό που προσετέθη και μάλιστα προσαυξημένο κατά 60%, η φορολογική διοίκηση εξάντλησε τα περιθώρια που είχε για το ποσό αυτό της προσαύξησης, καθώς θα έπρεπε να επιμεριστεί ανά έτος. Το ποσό των αναδρομικών δεν αφορούσε ένα συγκεκριμένο έτος, τα ασφαλιστικά ταμεία λοιπόν δεν έκαναν στη βεβαίωσή τους ανάλυση των ποσών ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι όταν προσθέτεις όλα αυτά τα χρόνια σε ένα έτος περνάς και σε άλλη κλίμακα φόρου και ανεβάζει ακόμα περισσότερο το φόρο.
  3. Δεν ειδοποιήθηκε σωστά ο συνταξιούχος ώστε να έχει το χρόνο να αντιδράσει καθώς επτά ημέρες πριν εκπνεύσει το έτος προέβησαν σε καταλογισμούς φόρων.
  4. Επέβαλαν και την προσαύξηση του 60% λόγω εκπρόθεσμης τροποποιητικής εξαντλώντας την “επιείκεια” τους από την αντίστροφη πλευρά.

Ερωτηθείς ο κ. Σπυρόπουλος τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για αυτό και τι λύσεις υπάρχουν δήλωσε: «Από όσο γνωρίζω ορισμένες επιστολές “κρατήθηκαν” πίσω δεν εστάλησαν ώστε να κάνει ο κόσμος γιορτές, το επόμενο όμως διάστημα θα τις πάρουν όλοι και πιστεύω ότι θα υπάρξει κινητοποίηση. Και εμείς ως Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ρόδου σκεφτόμαστε και έχουμε ετοιμάσει μία επιστολή για να τη στείλουμε στον διοικητή. Εκεί πρέπει να υπάρξει μόνο πολιτική λύση σε κεντρικό επίπεδο» κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ροδιακή – 09/01/2020

Σχετικές αναρτήσεις
Παρεμβάσεις

Κοινό Ενωσιακό Ενημερωτικό Δελτίο για Αιτήσεις Επιδοματικού Χαρακτήρα: Ενημέρωση προς τους φορολογούμενους

ΚΟΙΝΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ…
Ενημερωτικά ΔελτίαΠαρεμβάσεις

Ενημερωτικό δελτίο για Επιδότηση Ρεύματος

Προς Τους Φορολογούμενους του Νομού Δωδεκανήσου Επίσης κοινοποιείται στα εγγεγραμμένα Μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου ώστε να προωθηθεί στο πελατολόγιό τους Aνοίγει σήμερα…
Παρεμβάσεις

Ενημερωτικό δελτίο για τις επιχειρήσεις του Νομού Δωδεκανήσου: Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Αγαπητοί Επαγγελματίες του Νομού Δωδεκανήσου,Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρέχει μια διαρκή ενημέρωση προς τους επιχειρηματίες…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου