Παρεμβάσεις

Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη σχετικά με την επανυποβολή των Α.Π.Δ.

Ρόδος 27/03/2021
Αρ.πρωτ 104

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας,
κ. Κωστή Χατζηδάκη

Κοιν:
κ.κ. Βουλευτές Δωδεκανήσου
ΠΟΦΕΕ
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων 4690/30-05-2020, 4714/31-07-2020 και των Κ.Υ.Α. 28700/1559/31-08-2020 (Φ.Ε.Κ.3765 Β), 32085/1771/07-08-2020 (Φ.Ε.Κ.3371 Β), και οικ.34060/1857/31-08-2020 (Φ.Ε.Κ.3673 Β’), δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος ΕΦΚΑ 39/18-09-2020 και επανακοινοποιήθηκε με διορθώσεις στις 24-09-2020. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος προσδιόριζε τις ασφαλιστικές εισφορές και απεικόνιζε τον τρόπο ασφάλισης στο πλαίσιο υλοποίησης α) του Μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», β) των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων, με ή χωρίς, δικαίωμα επαναπρόσληψης και γ) των επιπρόσθετων μέτρων στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, που δραστηριοποιούνται σε τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, ενταγμένων ή μη, στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Η εγκύκλιος αφορούσε κατά περίπτωση τις περιόδους από 01/06/2020 έως 15/10/2020. Παρακαλούμε να συγκρίνετε τις περιόδους εφαρμογής του μέτρου με την έκδοση της μεταγενέστερης εγκυκλίου.

Συνεπεία των παραπάνω αστοχιών οι συνάδελφοι λογιστές απέστειλαν ΑΠΔ για τις περιόδους Ιουλίου και Αυγούστου 2020, χωρίς να συμπεριλάβουν και εφαρμόσουν σε αυτές τόσο τα ευνοϊκά μέτρα της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών όσο και την σωστή απεικόνιση για κάποιες από τις προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με το ΕΦΚΑ, διόρθωση, ακύρωση ή επανυποβολή μέσω διαδικτύου, υποβληθείσας Α.Π.Δ. δεν είναι εφικτή.

Για τον λόγω αυτό και προς αποφυγή συνωστισμού και συμφόρησης στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και την επιπλέον ταλαιπωρία των συναδέλφων μας για την διόρθωση των ΑΠΔ με δελτία μεταβολών, προτείνουμε την τροποποίηση των συγκεκριμένων Α.Π.Δ. Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου με αυτοματοποιημένο τρόπο χωρίς κυρώσεις μέσω επανυποβολής αυτών των ασφαλιστικών περιόδων ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα η προτεινομένη διαδικασία:

  1. Αίτηση διαγραφής Α.Π.Δ. με αιτιολογία την επανυποβολή δήλωσης βάση της σχετικής εγκυκλίου που θα δημοσιευθεί για τους μήνες που επιθυμεί η επιχείρηση και όχι πέραν του τετραμήνου Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. (Καθορισμός από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χρονικού διαστήματος υποβολής της αίτησης τουλάχιστον ενός μήνα από την έκδοση της σχετικής απόφασης). Θα πρέπει να δοθεί και εύλογος χρόνος στους παρόχους των λογισμικών των γραφείων μας για την παραγωγή της ανάλογης ενημέρωσης των προγραμμάτων μας.
  2. Απάντηση με e-mail από το σύστημα ότι εντός ενός (1) μήνα μπορούν να υποβληθούν οι Α.Π.Δ. για το συγκεκριμένο διάστημα.
  3. Επανυποβολή Α.Π.Δ. από την επιχείρηση με τα ορθά στοιχεία του επανυπολογισμού.

Το βάρος της διεκπεραίωσης όλων των διοικητικών διαδικασιών βαρύνει τις πλάτες των συναδέλφων λογιστών και είναι υπέρμετρα μεγάλο σε αυτήν την δύσκολη στιγμή που διέρχεται όχι μόνο η χώρα μας αλλά και όλη η ανθρωπότητα. Καλούμαστε αγόγγυστα μέσα σε αυτήν την πολυνομία να αναλάβουμε ευθύνες χωρίς όφελος με σκοπό να βοηθήσουμε τόσο τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν όσο και τους εργαζόμενους σε αυτές και εν τέλει όλο το κοινωνικό σύνολο.

Παρακαλούμε τον σεβασμό σας για την αιτούμενη διευκόλυνση σε διαδικασίες οι οποίες μπορούν να επαναληφθούν, με την διόρθωση των εν λόγω ασφαλιστικών περιόδων, χωρίς κίνδυνο τόσο για την υπηρεσία σας όσο και για τους συναδέλφους λογιστές, δίνοντας στις επιχειρήσεις το απαιτούμενο αποτέλεσμα όπως ορίζεται και από την σχετική νομοθεσία.

Ο Πρόεδρος,
Σπυρόπουλος Σπυρίδων

Ο Αντιπρόεδρος,
Τορούμογλου Σάκης

Η Β’ Αντιπρόεδρος,
Αναστασά Τσαμπίκα

Ο Ταμίας,
Κασέρης Νεκτάριος

Ο Γενικός Γραμματέας,
Περάκης Γεώργιος

Η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων,
Ελευθεριάδη Χρυσάνθη

Το Μέλος,
Πελεκάνος Ιωάννης

Σχετικές αναρτήσεις
Παρεμβάσεις

Κοινό Ενωσιακό Ενημερωτικό Δελτίο για Αιτήσεις Επιδοματικού Χαρακτήρα: Ενημέρωση προς τους φορολογούμενους

ΚΟΙΝΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ…
Ενημερωτικά ΔελτίαΠαρεμβάσεις

Ενημερωτικό δελτίο για Επιδότηση Ρεύματος

Προς Τους Φορολογούμενους του Νομού Δωδεκανήσου Επίσης κοινοποιείται στα εγγεγραμμένα Μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου ώστε να προωθηθεί στο πελατολόγιό τους Aνοίγει σήμερα…
Παρεμβάσεις

Ενημερωτικό δελτίο για τις επιχειρήσεις του Νομού Δωδεκανήσου: Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Αγαπητοί Επαγγελματίες του Νομού Δωδεκανήσου,Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρέχει μια διαρκή ενημέρωση προς τους επιχειρηματίες…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου 

×
Παρεμβάσεις

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση