Δηλώσεις Φορολογικού Έτους 2015

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο καθιερωμένος κάθε έτος «αγώνας δρόμου» της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους, φοροτεχνικούς αλλά και τους υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών αναμένεται να αρχίσει μέσα στο Φεβρουάριο. Βέβαια θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι υπάρχει απόφαση από το Ο.Ε.Ε σε συνεργασία με τους συλλόγους των φοροτεχνικών για κυλιόμενη αποχή από την αποστολή δηλώσεων, λόγω του σχετικού θέματος του ασφαλιστικού.

Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν και φέτος ηλεκτρονικά από όλους κάνοντας χρήση των κωδικών του taxis που έχουν εισβάλει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια στην ζωή όλων των φορολογούμενων, δεδομένου ότι οι δηλώσεις στέλνονται ηλεκτρονικά.

1. Δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν:

  • Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18οέτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Όσοι φορολογούμενοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος.
  • Τα προστατευόμενα μέλη εάν έχουν πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα.

2. Αντίθετα δήλωση δεν είναι απαραίτητο να υποβάλουν:

  • Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν κανένα πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν δηλώσει στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα.
  • Οι ανήλικοι
  • Όσοι δεν έχουν κανένα πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα

Για τους έγγαμους προβλέπεται κοινή υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται κοινή υποβολή της δήλωσης για ζευγάρια που έχουν υπογράψει το σύμφωνο συμβίωσης. Η μόνη περίπτωση να υποβληθεί χωριστά η δήλωση είναι όταν ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή όταν το ζευγάρι είναι σε διάσταση, με την προϋπόθεση να έχει ενημερωθεί σχετικά το τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ για την αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης.
3. Κλίμακες Φορολογίας

Η κλίμακες φορολογίας αλλάζουν ανάλογα με την μορφή του εισοδήματος και συγκεκριμένα είναι :

Εισόδημα από ενοίκια 

Ύψος Εισοδήματος Ποσοστό φόρου
0-12.000 Ευρώ 11%
Άνω των 12.000 Ευρώ 33%

Εισόδημα από Επιχειρηματική δραστηριότητα 

Ύψος Εισοδήματος Ποσοστό φόρου
0-50.000 Ευρώ 26%
Άνω των 50.000 Ευρώ 33%

Εισόδημα από Μισθωτές Υπηρεσίες- Συντάξεις

Ύψος Εισοδήματος Ποσοστό φόρου
0-25.000 Ευρώ 22%
25.000-42.000 Ευρώ 32%
Άνω των 42.000 Ευρώ 42%

Ο φόρος που προκύπτει με την ανωτέρω κλίμακα των μισθωτών μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ εισόδημα και η μείωση περιορίζεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισόδημα που ξεπερνούν τις 21.000.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε μερικά από τα βασικότερα σημεία που χρίζουν προσοχής για την συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων.

4. Τεκμήρια

Τα τεκμήρια διαβίωσης παραμένουν για άλλη μία χρονιά τα ίδια. Χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες που είναι τα τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων και τα τεκμήρια δαπανών. Εάν το τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνά το πραγματικό τότε ο φορολογούμενος πληρώνει φόρο βάση τεκμαρτού εισοδήματος και έτσι μπορεί το ποσό του φόρου να ανέβει δραματικά ειδικά αν φορολογείται με την κλίμακα των επαγγελματιών.

Το τεκμαρτό εισόδημα βάση χρήσης περιουσιακών κριτηρίων προκύπτει από την χρήση αυτοκινήτου, οικίας, σκάφους, πισίνας και αεροσκάφους ή ελικοπτέρου.

Σε αυτά προστίθενται οι αγορές περιουσιακών στοιχείων που έγιναν μέσα στο 2015 (Ι.Χ, σκαφών, πραγμάτων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, οικιών, οικοπέδων, κ.λπ), οι αποπληρωμές δανείων, η χορήγηση δανείων και δωρεών, η αγορά επιχειρήσεων και εταιρικών μεριδίων, η αγορά επενδυτικών προϊόντων, η δαπάνη για ιδιωτικά σχολεία.

Τέλος παραμένει το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο.


5. Βεβαιώσεις αποδοχών

Οι βεβαιώσεις αποδοχών όπως έγινε και πέρσι δεν θα σταλθούν σε κανέναν φορολογούμενο αλλά θα σταλθούν στο taxisnet μέχρι τις 15/2/2016 μέσω της ειδικής εφαρμογής. Στην συνέχεια ο φορολογούμενος θα βρίσκει τα ποσά προσυμπληρωμένα. Επίσης προσυμπληρωμένες θα είναι και οι αμοιβές που προκύπτουν από τις παροχές σε είδος που έχουν δώσει στους εργαζομένους οι επιχειρήσεις και ξεπερνούν τα 300€ κατά την διάρκεια του 2015, τα κινητά τηλέφωνα, οι εταιρικές πιστωτικές κάρτες, τα αυτοκίνητα κ.λπ.. Με τη δήλωση των παροχών σε είδος, θα προκύψει επιπλέον εισόδημα, άρα και φόρος εισοδήματος για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τις παροχές αυτές.

6. Αγροτικά εισοδήματα

Από την 01.01.2014 οι αγρότες δεν φορολογούνται πια με τον παλιό γνωστό αντικειμενικό προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος με τους πίνακες ελάχιστου υπολογισμού εισοδήματος βάση εδάφους και καλλιέργειας. Αυτός ο τρόπος φορολόγησης καταργήθηκε. Πλέον οι αγρότες φορολογούνται με λογιστικό τρόπο και μάλιστα με υψηλότερο συντελεστή από πέρσι. Δηλαδή από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης θα αφαιρεθούν οι παραγωγικές δαπάνες που πραγματοποίησαν και η διαφορά θα αποτελεί τα καθαρά κέρδη του αγρότη. Στα κέρδη αυτά θα υπολογιστεί φόρος με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ ενώ αντίστοιχα ο συντελεστής τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016 θα είναι 20% και για αυτά του 2017 26%. Στο ποσό του φόρου που θα προκύψει θα επιβληθεί και προκαταβολή φόρου ύψους 75% επί του φόρου που προέκυψε.

Όσο αναφορά τις επιδοτήσεις αυτές είναι αφορολόγητες έως το ποσό των 12.000 και δηλώνονται στον κωδικό 659 προκειμένου να καλυφθούν τεκμήρια.

7. Ενοίκια

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με την κλίμακα που προαναφέραμε. Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με πέρσι έχει να κάνει με τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί. Πλέον δεν υπάρχει η διαδικασία της εκχώρησης των μισθωμάτων όπως γίνονταν πέρσι, αλλά για να μην φορολογηθούν τα ενοίκια που είναι οφειλόμενα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να έχει κινηθεί νομικά απέναντι στον ενοικιαστή και έτσι θα μπορεί να συμπληρώσει τον νέο κωδικό 125 όπου αφορά τα εν λόγω ανείσπρακτα μισθώματα. Ο νόμος προβλέπει ότι τα μισθώματα θα φορολογηθούν,εφόσον εισπραχθούν, την χρονιά που εισπράχθηκαν.

8. Προσυμπληρωμένοι κωδικοί :

Και στην φετινή δήλωση θα υπάρχουν προσυμπληρωμένοι κωδικοί ή κωδικοί που τα στοιχεία εμφανίζονται βάση των στοιχείων που έχουν στείλει οι επιχειρήσεις. Οι κωδικοί αυτοί είναι:

301-302, Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες

303-304, Εισόδημα από συντάξεις

321-322, Εισόδημα από επικουρικές συντάξεις

325-326, Αμοιβές μελών Δ.Σ

313-314,315-316,333-334, Παρακρατούμενοι φόροι στις αμοιβές

255-256, Αμοιβές πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού

403-404, Έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα για μη επαγγελματίες

601-602,605-606, Παρακρατούμενοι φόροι επαγγελματιών

619-620, Εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικο τρόπο

617-618, Εισοδήματα που εξαιρούνται του φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης

335-336, ΕΚΑΣ

Επίσης στους κωδικούς που αφορούν τους τόκους καταθέσεων (667-668) αλλά και των αποπληρωμών δανείων (727-728) θα υπάρχει πίνακας που θα εμφανίζει τις σχετικές βεβαιώσεις που έχουν σταλθεί από τις τράπεζες και οι κωδικοί θα συμπληρώνονται χειρόγραφα. Προσοχή μεγάλη θα πρέπει να δοθεί στην συμπλήρωση των τόκων καταθέσεων όπου στον κωδικό 667-668 συμπληρώνεται το μικτό ποσό του τόκου αλλά στον κωδικό 675-676 συμπληρώνεται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί προκειμένου να αφαιρεθεί από την τελική εκκαθάριση.

9. Προκαταβολή φόρου

Προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν όσοι φορολογηθούν με την κλίμακα των επαγγελματιών ή την κλίμακα των αγροτικών εισοδημάτων η οποία θα είναι 75% επί του φόρου που προκύπτει από αυτή την πηγή εισοδήματος. Για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016 η προκαταβολή που θα δοθεί το 2017 θα είναι 100%.

10. Αποδείξεις Δαπανών

Για την φετινή δήλωση ο κωδικός 049 θα είναι ανενεργός. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση των 2.100 ευρώ στους μισθωτούς και συνταξιούχους θα γίνεται αυτόματα χωρίς να είναι απαραίτητη η αναγραφή του ποσού των αποδείξεων. Για την χρήση 2016 αναμένουμε οδηγίες για το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλεχθεί αλλά και τον τρόπο πληρωμής που θα πρέπει να τηρηθεί από τους φορολογούμενους.

11. Φοροαπαλλαγές

Οι φοροαπαλλαγές όπως και πέρσι θα είναι ελάχιστες. Παραμένει η μείωση του φόρου των 200€ για άτομα με αναπηρία άνω του 67%.

Μείωση φόρου επίσης έχουν και όσοι έχουν κάνει δωρεές με την προϋπόθεση ότι ξεπερνούν τα 100€. Η δυνατότητα έκπτωσης από το ποσό του φόρου που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι 10% επί των ποσών που καταβάλλονται για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς με ανώτατο όριο το 5% του συνολικού εισοδήματος του δωρητή.

Όσο αναφορά τις ιατρικές δαπάνες, τις δαπάνες νοσηλείας έχουμε μείωση φόρου 10% για τις δαπάνες που καταβάλλονται σε γιατρούς, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία αλλά και για την φαρμακευτική περίθαλψη. Αναγνωρίζεται ακόμα και το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.Βασική προϋπόθεση όμως είναι οι ιατρικές δαπάνες να υπερβαίνουν το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Τέλος το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

12. Μισθωτοί με μπλοκάκι- ατομικές επιχειρήσεις

Ο νόμος προβλέπει ότι για να θεωρείται κάποιος που έχει ατομική επιχείρηση στο όνομα του μισθωτός θα πρέπει:

να προκύπτει -βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν- ότι ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. Επίσης ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να έχει εισόδημα σαν μισθωτός.

13. Εισφορά αλληλεγγύης

Η κλίμακα για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για φέτος θα είναι :

0-12.000: 0%

12.001-30.000: 0,7 %

30.001-50.000: 2% από 1,4 % που ήταν πέρσι

50.001-100.000: 4% από 2,1% που ήταν πέρσι

100.001-500.000: 6% από 2,8% που ήταν πέρσι

500.001- Άνω: 8% από 2,8% που ήταν πέρσι.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Παντελής, Φοροτεχνικός

Πηγή : www.e-forologia.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Δηλώσεις Φορολογικού Έτους 2015Χρήσιμα

Ποιες δαπάνες αναμορφώνονται στον πίνακα Κ του εντύπου Ε3 και ποιες από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης. Του Γ. Χριστόπουλου

Δείτε μία από τις πρακτικές ασκήσεις με τα έντυπα Ε2, Ε3 με τον πίνακα Κ, το έντυπο Ν και την Κατάσταση φορολογικής…
Δηλώσεις Φορολογικού Έτους 2015

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Προς Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη   Κοινοποίηση: Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή   Αθήνα,  23 Ιουνίου 2016…
Απόψεις/ΘέσειςΔηλώσεις Φορολογικού Έτους 2015

Σχολιασμός των οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου Ν

Με την Πολ. 1070/2016 που εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας δόθηκαν οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ν. Δυστυχώς με την…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου