Φορολογικά

Οι νέες κυρώσεις για τη μη έκδοση αποδείξεων

Πριν δύο εβδομάδες από αυτή τη στήλη είχα επισημάνει ότι για τις διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για την μη έκδοση αποδείξεων, το νομοθετικό πλαίσιο ως ίσχυε «χάιδευε» τους παραβάτες επιβάλλοντάς τους αστεία πρόστιμα όταν, για άλλες καθαρά τυπικές διαδικαστικές παραβάσεις, οι κυρώσεις ήταν και παραμένουν πιο αυστηρές, καλούσα δε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να επανεξετάσει το θέμα με αφορμή την κατάθεση τότε σχετικού νομοσχεδίου.

Όντως κατατέθηκαν οι σχετικές διατάξεις και εκδόθηκε η απαραίτητη εγκύκλιος που κοινοποίησε αυτές και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους. Ειδικότερα και για παραβάσεις που διαπιστώνονται από τις 25 Ιουλίου 2016 και μετά προβλέπεται ότι, στην περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου, ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου, για πράξη που επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Αν λοιπόν για παράδειγμα διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι σε μία επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία δεν έχουν εκδοθεί πέντε αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συνολικής αξίας 130 ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 25,16 ευρώ, το πρόστιμο θα υπολογισθεί στο 50% του Φ.Π.Α. ήτοι 12,58 ευρώ που είναι μικρότερο από το ποσό των 250 ευρώ άρα θα καταλογισθεί πρόστιμο 250 ευρώ.

Σε περίπτωσης πρώτης υποτροπής εντός πενταετίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 100% του Φ.Π.Α. μη δυνάμενο να είναι μικρότερο από 500 ευρώ για απλογραφικά και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία ενώ σε περίπτωση δεύτερης και άνω υποτροπής εντός της πενταετίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 200% του Φ.Π.Α. μη δυνάμενο να είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ για απλογραφικά και 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

Τα πρόστιμα αυτά αναμένεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, άρα θα μειωθούν οι παραβάσεις, εφόσον βέβαια εντατικοποιηθούν παράλληλα και οι προληπτικοί φορολογικοί έλεγχοι και αξιοποιηθούν τα ευρήματα για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων.

Τέλος και με αφορμή δημοσίευμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο καλούσε τις επιχειρήσεις να μην εκδίδουν αποδείξεις προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα, δημοσίευμα για το οποίο έκανα παρέμβαση η οποία δεν άρεσε σε αυτόν που υιοθετώντας πλήρως τις απόψεις του συντάκτη του το κοινοποίησε, με αποτέλεσμα να μου επιτεθεί με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, μεταξύ των οποίων και η λέξη «ηλίθιος», πέραν της απάντησής μου στο ίδιο μέσο, θέλω να του επισημάνω ότι, «φοβού την επανάσταση των ηλιθίων» που επί σειρά ετών υπερφορολογούνται επωμιζόμενοι τα βάρη των «έξυπνων».

Οι «έξυπνοι» που έχουν αναγάγει σε επιστήμη τη φοροδιαφυγή, με την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και την εφαρμογή των έμμεσων μεθόδων πολύ σύντομα θα κληθούν να καταβάλλουν τα έσοδα που έχουν στερήσει από το κράτος, εξάλλου τα «έξυπνα πουλιά από τη μύτη πιάνονται».

Η αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς και η φορολόγηση των εισοδημάτων που σήμερα διαφεύγουν είναι η λύση που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης που θα δώσει μια σημαντική ανάσα σε αυτούς που επί σειρά ετών έχουν επιλέξει συνειδητά να είναι συνεπείς.

Επιμέλεια : Γιώργος Α. Κορομηλάς,  Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Πηγή : www.imerisia.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου