Απόψεις/Θέσεις

ΙΚΕ. Γιατί έγινε μόδα

Η εταιρεία του ενός ευρώ. Έτσι είχε πλασαριστεί το 2012 με σκοπό τη διαφήμιση ότι η κυβέρνηση απλοποιεί το επιχειρείν.
Στην ουσία, πρόκειται για ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην ελληνική με τον Νόμο 4072/2012.
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) έγινε τον τελευταίο χρόνο της μόδας και όχι άδικα, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.
Η ΙΚΕ παρουσιάζει το εξής χαρακτηριστικό το οποίο την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες νομικές μορφές. Μόνο ο διαχειριστής είναι πρόσωπο υπαγόμενο στην ασφάλιση (τέως ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ).
Οι υπόλοιποι είναι καθαρά κεφαλαιουχικοί εταίροι. Εκτός, βέβαια, αν χρειαστεί να εργαστούν στην εταιρεία όπου εκεί η ασφάλιση ως μισθωτοί είναι υποχρεωτική.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, απλώς θεωρούνται ως επενδυτές σαν να είχαν ένα χαρτοφυλάκιο στο Χρηματιστήριο Αξιών.
Φορολογικά δεν διαφοροποιούνται σε κάτι σε σχέση με τις υπόλοιπες νομικές μορφές εταιρειών που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Ο διαχειριστής της ΙΚΕ ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ και οι εισφορές υπολογίζονται στις αμοιβές διαχείρισης που τυχόν λαμβάνει (26,95% επί του ποσού των αμοιβών με την επιφύλαξη των διατάξεων για το ανώτατο πλαφόν).
Σε περίπτωση που δεν λαμβάνει αμοιβές τότε καταβάλλει εισφορές επί της ελάχιστης βάσης υπολογισμού, δηλαδή 167,95 ευρώ μηνιαίως.
Είναι ξεκάθαρο, το όφελος που δημιουργείται σε σύγκριση π.χ. με μια ΕΠΕ όπου όλοι οι εταίροι είναι πρόσωπα υποχρεωτικώς υπαγόμενα στην ασφάλιση οπότε ακόμα και στην περίπτωση όπου δεν δημιουργείται εισόδημα, όλοι οι εταίροι υποχρεούνται να καταβάλλουν 167,95 ευρώ έκαστος.
Επίσης, είναι διαφορετική η αντιμετώπιση των συνταξιούχων καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο 33 του ΕΦΚΑ δεν επηρεάζονται οι συντάξεις (δεν ενεργοποιείται το αρ. 20 του Ν. 4387/2016) σε περίπτωση που αναλαμβάνεται μη ασφαλιστέα δραστηριότητα ακόμα και αν προκύπτει εισόδημα. Σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή, δεν περικόπτεται η κύρια και η επικουρική σύνταξη κατά 60% όπως προβλέπεται. Ετσι, ένας απλός εταίρος σε ΙΚΕ, με την ερμηνεία των διατάξεων, δεν έχει κανένα πρόβλημα σε περίπτωση που είναι συνταξιούχος καθώς δεν αναλαμβάνει ασφαλιστέα δραστηριότητα.
Νικόλαος Φραγκιαδάκης, Λογιστής Φοροτεχνικός
http://www.tanea.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Απόψεις/Θέσεις

Μην πυροβολείτε τους λογιστές!

“Δεν χρειαζόμαστε ευφάνταστες λύσεις που θα ταλαιπωρήσουν τις επιχειρήσεις με μεγαλύτερα θύματα όσες δεν φοροδιαφεύγουν ή όσες θέλουν να μεγαλώσουν ή είναι…
Απόψεις/Θέσεις

Πώς το ΥΠΟΙΚ πετά 1 εκατ. το μήνα από το... παράθυρο

Γιατί το δημόσιο όφελος από τις περίφημες φορολοταρίες είναι τουλάχιστον… αμφίβολο. Τα αποτυχημένα -και ευφάνταστα- μέτρα για να πειστούν οι Έλληνες να…
Απόψεις/ΘέσειςΑσφαλιστικά / Εργατικά

Αιχμάλωτοι του ΕΦΚΑ

Του Θανάση Παπαδή Περισσότεροι από 120.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, το πιο υγιές κομμάτι -σε οικονομικό επίπεδο- που έχει απομείνει, θα θυσιαστεί…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου