Διάφορα

Καταγγελίες του Συλλόγου Λογιστών Ν. Χανίων ζητούν διερεύνηση από την Γ.Γ.Δ.Ε. κα Αικ. Σαβαϊδου

Σύλλογος  Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών        Ν. Χανίων
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε. )
ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ.  28210-71581, fax 28210-36470
(κιν. 6979002921)  * e-mail: logistesxanion@yahoo.gr
Χανιά,  04/07/2014
Προς:
1. Γεν.Γραμμ.Δημ. Εσόδων κ  Σαβαϊδου Αικατερίνη.
Κοινοποίηση:
1.  Υπουργοί και Υφυπουργοί Υπ. Οικονομικών
2.  Συνήγορος του Πολίτη
3.  Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
4.  Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτ/κών Ελευθ. Επαγγελματιών Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
5. Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων Λογιστών Κρήτης.
6.  Οικονομικό Επιμελητήριο (Περιφερειακά Τμήματα  Κρήτης)
7.  Μ.Μ.Ε.
Θέμα: Καταγγελίες του Συλλόγου Λογιστών Ν. Χανίων ζητούν διερεύνηση από την Γ.Γ.Δ.Ε. κα Αικ. Σαβαϊδου
Κα Γενικέ,
Με την παρούσα επιστολή ελπίζουμε – αυτός είναι ο σκοπός μας – να κατανοήσετε το τεράστιο πρόβλημα που έχει γεννηθεί [και τρέφεται] σε κάποια  δωμάτια του Υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της  Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ελπίζουμε ότι εσείς, ως νέο πρόσωπο, θα αντισταθείτε σθεναρά ώστε να σταματήσει να υφίσταται αυτή η κατάσταση.
Το πρόβλημα που θέλουμε να σας καταγγείλουμε είναι τα φαινόμενα ανυπακοής των Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης έναντι του Νόμου.
Αρχικά σας  καταγγέλλουμε τις εξής περιπτώσεις:
Α] Η υπόθεση του Κοινωνικού Μερίσματος.
Κ. Σαβαϊδου σας καταγγέλλουμε ότι κάποια Στελέχη του Υπουργείου ή των Γενικών Γραμματειών ή κάποια Πολιτικά πρόσωπα αφαιρούν παράνομα το δικαίωμα λήψης του Κοινωνικού Μερίσματος από πολίτες οι περισσότεροι των οποίων είναι πολίτες  που παλεύουν στα όρια της επιβίωσης. 
Αναλυτικότερα σας ενημερώνουμε ότι οι πολίτες αυτοί προσπαθώντας να υποβάλλουν την αίτηση Κοινωνικού Μερίσματος λάμβαναν το μήνυμα «Δεν έχετε υποβάλλει δήλωση του οικ. Έτους 2013».  Αμέσως προχωρούσαν στην εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων πληρώνοντας και τα ανάλογα πρόστιμα (το λιγότερο 150 ευρώ λόγω της απώλειας της έκπτωσης των αποδείξεων δαπανών)  και ενώ πίστευαν ότι ήταν εντάξει στις φορολογικές υποχρεώσεις τους το σύστημα και πάλι έδιδε την ίδια απάντηση: «Δεν έχετε υποβάλλει δήλωση του οικ. Έτους 2013».
Σε αναζήτηση του θέματος διαπιστώσαμε ότι κάποιοι από τα προαναφερόμενα στελέχη των Κεντρικών γραφείων του Υπουργείου Οικονομικών φρόντισαν να έχουν «κλειστό» το σύστημα καταχώρησης των εκπροθέσμων αυτών δηλώσεων έτσι ώστε ενώ είχαν υποβάλλει την δήλωση τους οι φορολογούμενοι  να μην  φαίνεται αυτή στο  σύστημα Taxis και να μπλοκάρει έτσι η αίτηση λήψης του Κοινωνικού Μερίσματος.
Το αποτέλεσμα γνωστό. Ενώ ο Νόμος τους έδιδε το δικαίωμα λήψης ενός επιδόματος  κάποιοι, αποφάσισαν να επιβάλουν τις «δικές τους» διατάξεις.
Ως λύση του προβλήματος αυτού που έχει προκύψει για τους πολίτες αυτούς  – που κατά κύριο λόγο είναι ηλικιωμένοι απομακρυσμένων περιοχών – προτείνεται να ανοίξετε  το σύστημα υποβολής αιτήσεων Κοινωνικού Μερίσματος μέχρι το τέλος του μήνα και να καταχωρίσετε όλες τις υποβεβλημένες δηλώσεις των πολιτών στο σύστημά σας (taxis).
Για την τιμωρία των υπευθύνων που δημιούργησαν το θέμα αυτό θα θέλαμε την γνώμη σας για το τι θα πράξετε.
Β] Οι εκπρόθεσμες Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Οικ. Έτους 2014
Κ. Σαβαίδου σας καταγγέλλουμε ότι έχουν περάσει μήνες από την ημερομηνία που έπρεπε να ανοίξει το σύστημα των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έπρεπε να ανοίξει από την 1/3/2014 σύμφωνα με την ΠΟΛ.1146/2014)  και πάλι τα ίδια πρόσωπα [κάποια Στελέχη του Υπουργείου ή των Γενικών Γραμματειών ή κάποια Πολιτικά πρόσωπα]  φρόντισαν να ανοίξει (και να δούμε αν το καταφέρουν και αυτό) αντί την 1/3/2014 στις 12/7/2014 δηλαδή 2 μέρες πριν την λήξη των δηλώσεων, δηλαδή με καθυστέρηση 4,5 μηνών !!! (Είμαστε σίγουροι πως σας φαίνονται και σε σας όλα αυτά απίστευτα…)
Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον να προλάβουν στις ημέρες αυτές να υποβληθούν οι τροποποιητικές με αποτέλεσμα να «κερδίσουν» – αυτοί που καταγγέλλουμε – πρόστιμα ύψους 100 ή 250 ευρώ ανά περίπτωση !!
Ως λύση του προβλήματος αυτού που έχει προκύψει για τους πολίτες προτείνουμε το άνοιγμα του συστήματος των τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα χωρίς βέβαια την επιβολή κανενός προστίμου.
Για την τιμωρία των υπευθύνων που δημιούργησαν το θέμα αυτό θα θέλαμε την γνώμη σας για το τι θα πράξετε.
Γ] Η υποβολή Αρχικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Οικ. Έτους 2014
Κ. Σαβαίδου επίσης σας καταγγέλλουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο η ημερομηνία υποβολής δηλώσεων της φετινής περιόδου άρχεται την 1η Φεβρουαρίου και λήγει την 30/6. Τα ίδια πρόσωπα – τα οποία καταγγέλλουμε –  φρόντισαν:
α. να υπάρξει καθυστέρηση έναρξης υποβολής των δηλώσεων κατά 48 ημέρες,
β. να υπάρξουν αρκετές διακοπές λειτουργίας του taxis
γ. να υπάρξουν πλήθος προβλημάτων στην λειτουργία του taxis
δ. να υπάρξουν προβλήματα στον υπολογισμό φορολόγησης αδύναμων στρωμάτων φορολογουμένων πολιτών (σ.σ αμοιβές ανέργων από σεμινάρια κ.τ.λ.) και να διορθωθεί στα μέσα της διαδικασίας !!! (σ.σ. Κ. Σαβαίδου δεν υπήρξε ποτέ αυτό στο παρελθόν της ανοργάνωτης Ελλάδας και έγινε τώρα που υπάρχει.. οργάνωση…)
ε. Έβαλαν τους λογιστές εν μέσω της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων να ασχολούνται με Κοινωνικά Μερίσματα (ενώ μπορούσαν να τα εντάξουν αυτόματα στο εκκαθαριστικό) και μάλιστα να κάνουν  διπλό και τριπλό πέρασμα από τα γραφεία μας όλοι οι πελάτες λόγω της αλλαγής στα κριτήρια.! Η αλλαγή αυτή έγινε ξανά ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ της διαδικασίας υποβολής !!!
στ.  Έβαλαν τους λογιστές εν μέσω της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων να τρέχουν για φανταστικές ιδέες περί συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά μήνα όταν ουδέποτε [εξ αρχής της ύπαρξης του φορολογικού ελέγχου στο Ελληνικό Κράτος] δεν κατάφερε ουδέποτε το Υπουργείο να αξιοποιήσει  ούτε καν τις ετήσιες. (Φαντασθείτε τι θα γινόταν στην μηνιαίες κ Σαβαίδου…..)
Συνεπώς τα άτομα αυτά που καταγγέλλουμε,  αγνοούν τον νόμο και τις διορίες του όπως ακριβώς αναφέρθηκε κυρίως στην 1η παράγραφο της περίπτωσης αυτής.
Ως λύση του προβλήματος αυτού   σας καλούμε να διορθώσετε υστέρηση που έχουν δημιουργήσει τα πρόσωπα αυτά δίδοντας από τώρα διορία υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον + 48 ημέρες μετά τις 30/6 δηλαδή τόσες μέρες όσες  οι κύριοι αυτοί με δική τους πρωτοβουλία, αφαίρεσαν από το νόμιμο δικαίωμα που είχαν οι πολίτες και οι λογιστές.  Αυτό εξάλλου αναφέρει και η  απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη με αρ. πρωτοκόλλου 188875/33619/2014 την οποία σας παροτρύνουμε να την αναζητήσετε.
Περεταίρω θα θέλαμε να σας προτείνουμε να μην υιοθετήσετε τις στρατηγικές των προκατόχων σας, όπου με ορισμένες  πρακτικές τους, επέβαλαν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στους πολίτες που υπέβαλλαν τις δηλώσεις και κατά κύριο λόγο στους λογιστές. Συγκεκριμένα, ενώ έβλεπαν ότι οι  δηλώσεις δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν στην οριζόμενη από αυτούς ημερομηνία, πάρα ταύτα  ανακοίνωναν την ύστατη στιγμή την παράταση ώστε να επιβάλλουν σε μια εξοντωτική δοκιμασία τους λογιστές φοροτεχνικούς. Θέματα αξιοπρεπούς και ηθικής στάσης πρέπει να προτάσσονται. Πρέπει να συζητάτε με τους ειδικούς, να λαμβάνεται υπόψη  την γνώμη τους,  να μελετάτε τα θέματα στην πραγματική τους διάσταση και να λέτε: «Κύριοι, κατανοώ ότι η σωστή ημερομηνία λήξης είναι αυτή, σας την ανακοινώνω από τώρα και όχι στο παραπέντε αλλά να ξέρετε ότι η επόμενη ημέρα έχει πρόστιμο και δεν το διαπραγματεύομαι.»
Πέραν των προτάσεων αυτών για το χειρισμό αυτού του θέματος, επιπλέον κ Σαβαίδου,  για τη ζημιά που έχει  υποστεί το δημόσιο λόγω της δυσλειτουργίας του taxis θα πρέπει να ερευνηθεί ποιοί είναι υπεύθυνοι και να ενεργοποιηθεί το άρθρο 38 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα τιμωρώντας όμως τους πραγματικούς υπεύθυνοι και όχι τους απλούς εργαζόμενους των Υπηρεσιών αυτών οι οποίοι είμαστε σίγουροι ότι βιώνουν τις ίδιες συνθήκες με εμάς.
Ως επίλογο:
κα Σαβαίδου, ειλικρινά, εμείς στεναχωριόμαστε περισσότερο  που η πρώτη ανοικτή επικοινωνία μας,  αντί να έχει υφή καλωσορίσματος, περιέχει  μόνο καταγγελίες.
Αυτό γίνεται με μια ειλικρινή διάθεση  να συμμετάσχουμε στην εξάλειψη ενός φαινομένου  κατάπτυστου, στο οποίο τα  Στελέχη που καταγγέλλουμε,  αγνοούν αυτά που ορίζει ο Νόμος και αποφασίζουν κατά το δοκούν. Και τέτοιες καταγγελίες είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, καθώς, η μέγιστη υποχρέωση μας είναι η προσπάθεια για την επικράτηση του δίκαιου και του ηθικού σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής ή προσωπικής μας ζωής.
Φαντασθείτε κ Σαβαϊδου ότι τα θέματα που επιλέξαμε να σας θέσαμε είναι …δειγματοληπτικά (!!).  Αν δώσετε ενδιαφέρον στις παρατηρήσεις μας, αν μας απαντάτε στις προσπάθειες μας (κάτι που υποδεικνύει σεβασμό προς τους πολίτες)  για να αλλάξουν όλα τα δύσοσμα του τόπου μας τότε υπάρχει μια κάποια ελπίδα.
Με χαρά βεβαίως, να δεχτούμε και να υιοθετήσουμε οτιδήποτε είναι προς την σωστή κατεύθυνση (με προϋπόθεση να αναπτύσσεται με έναν ορθολογικό τρόπο). Για παράδειγμα η μηχανογράφηση του κράτους ξέρετε πολύ καλά ότι γίνεται με τον ιδρώτα μας.  Γνωρίζουμε πόσα προβλήματα αδικίας, παρανομίας ή  ανηθικότητας θα λυθούν από αυτήν την προσπάθεια  και ως εκ τούτου θα το στηρίξουμε με όλη την καρδιά μας.
Κα Σαβαϊδου
περιμένουμε λοιπόν την απάντησή σας για τα τρία αυτά θέματα:
α. στο επίπεδο των λύσεων (που σας προτείνουμε και στις τρεις περιπτώσεις) καθώς και
β. στο επίπεδο της τιμωρίας των υπευθύνων που δημιούργησαν τις καταστάσεις αυτές.
Την επιστολή που αναμένουμε σας προτείνουμε να την δημοσιοποιήσετε με Δελτίο Τύπου σας διότι  – με σιγουριά – σας αναφέρουμε ότι τα προαναφερόμενα θέματα απασχολούν και προβληματίζουν το σύνολο των συναδέλφων λογιστών φοροτεχνικών της Χώρας αυτής.
Μ  ε     ε  κ  τ  ί  μ  η  σ  η
εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων
Ο Πρόεδρος
Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος
Ο Αντιπρόεδρος
Κυπραίος Κωνσταντίνος
Ο Γραμματέας
Κελάκης Μιχαήλ
Ο Ταμίας
Παπαδάκης Ιωάννης
Το Μέλος
Πετράκης Νικόλαος
 
Πηγή www.taxheaven.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου