Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ διευκρινήσεις αναφορικά με θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα παρουσίασης των αλλαγών από 1/1/2014

Η ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ, σας διευκρινίζει , πως αναφορικά με την «αγορά Παγίου εξοπλισμού από τους οδοντίατρους και αν αποτελεί ή  όχι τεκμήριο στην προσωπική δήλωση των φορέων των ιατρείων

φυσικά πρόσωπα ιατρούς», για το λόγο του ότι υπήρχε ένα ερωτηματικό κατά την ημερίδα που έγινε, (αν δηλαδή θεωρούνται κινητά πράγματα με αξία πάνω 10.000 ευρώ), όπου η αγορά τους αποτελεί τεκμήριο, ότι :
Προς αποφυγή συγχύσεων, και σε συνέχεια της ημερίδας ενημέρωσής σας από την ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ, σας ενημερώνουμε, πως αναφορικά με το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 01/01/2014, η  αγορά Παγίου εξοπλισμού από τους οδοντίατρους, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ιατρείων τους, συνεχίζει να εξαιρείται  από τις εν λόγω διατάξεις, κάτι που δεν συμβαίνει όμως για την αγορά κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 10.000,00€ για οικιακό εξοπλισμό. Η απαλλαγή αυτή για τον πάγιο εξοπλισμό επιχείρησης, επαναλήφθηκε στις διατάξεις του Ν.4172/2013, που βρίσκεται σε ισχύ.
Επίσης για το «χρόνο έκδοσης των αποδείξεων παροχής για τις λιανικές τους συναλλαγές, που διαρκούν» , σας  ενημερώνουμε ότι :
 1.Για το χρόνο τιμολόγησης των υπηρεσιών, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 7 (για τις λιανικές συναλλαγές) και της παρ. 14 του άρθρου 6 (για τις χονδρικές συναλλαγές) δεν επήλθε μεταβολή.
2.Το στοιχείο (απόδειξη, τιμολόγιο) κατά το γενικό κανόνα εκδίδεται με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας ή στο χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής για την υπηρεσία που παρασχέθηκε και πάντως έως την 31 η Δεκεμβρίου.
3.Επίσης, με την ΠΟΛ.1023/20-1-2014 κοινοποιήθηκε ότι « τα πρόσωπα, των οποίων το εισόδημα χαρακτηριζόταν, βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994, ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα
(σημ.: μεταξύ αυτών και οι γιατροί και οδοντίατροι), εξακολουθούν και από 1/1/2014, να εκδίδουν τιμολόγια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη » (σημ.: η αναφορά γίνεται αιτία ότι από 1/1/2014 δεν ισχύει ο Ν.2238/1994 και στον νέο Κ.Φ.Ε. (Ν.4172/2013) δεν υπάρχει ανάλογη έννοια ελεύθερου επαγγελματία).
4. Για την «αντιμετώπιση/ χειρισμό των συνεχόμενων (επαναλαμβανόμενων) επισκέψεων (γιατροί και οδοντίατροι)» δεν έχει κοινοποιηθεί διευκρίνιση. Νομίζουμε πως είναι θέμα που θα μας απασχολήσει καθώς ο έως την 31/12/2013  χειρισμός καλύπτονταν από την τήρηση του εντύπου ασφαλών πληροφοριών. Η λογική υπόθεση είναι ότι η απόδειξη εκδίδεται με την ολοκλήρωση των υπηρεσιών ή στο χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής για την υπηρεσία που παρασχέθηκε και πάντως έως την 31 η Δεκεμβρίου, πλην όμως θα πρέπει κοινοποιηθεί από την δ/νση Κ.Φ.Α.Σ. ώστε να μην δημιουργούνται ερωτήματα και αμφιβολίες.
Η σε ανάλογο θέμα διευκρίνιση του Υπ. Οικονομικών για το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων των λογοθεραπευτών σε επαναλαμβανόμενες υπηρεσίες με το εγγρ. 1078378/14-5-2013 (χρόνο στον οποίο είχε πάψει η τήρηση πρόσθετου βιβλίου από τους ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα), έχει την ιδιαιτερότητα που βλέπετε στο κείμενο που εγγράφου που ακολουθεί : « … στις περιπτώσεις που παρέχονται υπηρεσίες λογοθεραπείας ή φυσικοθεραπείας για συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων (π.χ. είκοσι κ.λπ.) βάσει παραπεμπτικού από ιατρό ή νοσοκομείο κ.λπ., από το οποίο (παραπεμπτικό) προκύπτει ο αριθμός των επισκέψεων των ιδιωτών – πελατών, η Α.Λ.Σ. εκδίδεται και σε αυτή την περίπτωση με την ολοκλήρωση της παροχής, δηλαδή με το τέλος του συνόλου των επισκέψεων ή κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε (π.χ. σε κάθε δεύτερη επίσκεψη καταβολή του ενός δεκάτου της συνολικής αμοιβής). Πάντως, η απόδειξη δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία (π.χ. την 31/12 ολοκληρώθηκαν πέντε επισκέψεις και συνεπώς πρέπει να εκδοθεί απόδειξη για την αμοιβή των πέντε επισκέψεων) » .

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου