Φορολογικά

Όλες οι αλλαγές στο έντυπο ΦΠΑ από 1.1.2015

Σημαντικές αλλαγές έχει υποστεί ο ΦΠΑ, από την 1.1.2014.

Με τον νόμο 4281/8.8.2014, καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α για τις διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1.1.2014 . Από 1.1.2015 προβλέπεται η υποβολή μόνον περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. για κάθε φορολογική περίοδο. Η διάρκεια της φορολογικής περιόδου κυμαίνεται από έναν ημερολογιακό μήνα έως ένα ημερολογιακό έτος, ανάλογα με τον υπόχρεο( μηνιαία για διπλογραφικά βιβλία, τριμηνιαία για απλογραφικά, μία φορά το χρόνο για αγρότες κλπ), η δε δήλωση υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου.

Να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά εδώ, ότι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την λήξη της φορολογικής περιόδου του ΦΠΑ, υποβάλλονται όλες οι δηλώσεις είτε αυτές είναι χρεωστικές ή πιστωτικές , ή μηδενικές, αλλάζοντας το καθεστώς που υπήρχε και διαχώριζε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των χρεωστικών από εκείνη των πιστωτικών και μηδενικών.

Πρέπει όμως  να υπενθυμίσουμε ότι η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Intrastat και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων , παραμένει η 26η ημέρα του επόμενου μήνα από την φορολογική περίοδο, όπως την καθορίσαμε παραπάνω.

Αλλαγές στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ

Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2015 το έντυπο δήλωσης ΦΠΑ, μετά από απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου (ΠΟΛ.1198/25.8.2014). Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε σύγκριση με το παλαιό έντυπο (από το 2011), το νέο έντυπο είναι πιο εύχρηστο και λειτουργικό. Οι βασικότερες αλλαγές του νέου εντύπου είναι οι εξής:

Δείτε τη συνέχεια 

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου