Διάφορα

Περιμένοντας την ανάσταση του λογιστή ( ΠΟΛ 1108/15-4-2014 άρθρο 1)

Πάντα επίκαιρο το Υπ. Οικονομικών και στο πνεύμα των ημερών, φρόντισε να μας επισημάνει το Θείο πάθος, τον δρόμο προς τη σταύρωση και τον σωματικό θάνατο του Θεανθρώπου, βάζοντάς μας στην όλη πένθιμη ατμόσφαιρα με την ΠΟΛ. 1108/15.4.2014 που υπογράφει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης.
Συγκεκριμένα στην προαναφερόμενη πολυγραφημένη διαταγή σχετικά με τον χρόνο υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και ειδικά στο άρθρο 1 που αναφέρεται στο χρόνο υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α., ορίζεται στην παράγραφο 5 ότι «Σε περίπτωση θανάτου του λογιστή του υποκειμένου στο φόρο οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής, για τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας επήλθε το γεγονός αυτό, μεταφέρονται για 10 ημερολογιακές ημέρες. Οι περιοδικές δηλώσεις στην περίπτωση αυτή θα υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του N.1599/1986 με την οποία δηλώνει ότι είχε αναθέσει την παρακολούθηση και διαχείριση των φορολογικών του υποχρεώσεων στο θανόντα καθώς και την ημερομηνία του θανάτου αυτού.»
Άμεσα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Ο θανών θα είναι άνδρας αφού η εγκύκλιος αναφέρεται σε λογιστή και όχι σε λογίστρια
• Οι συγγενείς του θανόντος πρέπει μέσα σε δέκα (10) ημέρες να ενημερώσουν τον επιχειρηματία ότι ο λογιστής του απεβίωσε και να δει τι θα κάνει με την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.
• Θα πρέπει να προσκομίσουν στον επιχειρηματία ληξιαρχική πράξη θανάτου, επειδή ο τελευταίος θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του N.1599/1986 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
• Ο επιχειρηματίας πρέπει να βρει γρήγορα αντικαταστάτη ο οποίος μέσα στο δεκαήμερο θα ενημερωθεί και θα υποβάλει χειρόγραφη δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
• Κάθε κακοπροαίρετος επιχειρηματίας θα μπορούσε να ψάχνει στις τοπικές εφημερίδες για το ποιος λογιστής απεβίωσε και να υποβάλει άμεσα υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ότι του είχε αναθέσει λίγες ημέρες πριν τη λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων του αλλά δυστυχώς….
Ελπίζουμε η μακάβρια αυτή ΠΟΛ να μην δώσει έναυσμα και για άλλες όμοιες εγκυκλίους που θα αφορούσαν λοιπούς κλάδους εργαζομένων. Κατά τα λοιπά, πάντα πιστεύουμε στην Ανάσταση και στην αιώνια ζωή με συνέπεια να μην δημιουργήσουμε ποτέ πρόβλημα με τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους  !!!
Πηγή www.e-forologia.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου