ΑρθρογραφίαΧρήσιμα

ΠΟΦΕΕ: Ενημέρωση για ενέργειες αποφυγής μόλυνσης του υπολογιστή από ιούς τύπου crypto-ransomware

Οι επιθέσεις crypto-ransomware βρίσκονται σε άνοδο τον τελευταίο καιρό και γίνονται από ένα κακόβουλο αρχείο – πρόγραμμα το οποίο εκτελείται στον υπολογιστή και κρυπτογραφεί τα αρχεία που βρίσκονται μέσα σε αυτόν με αποτέλεσμα τα αρχεία του υπολογιστή να μην είναι προσβάσιμα από τον χρήστη. Το πρόγραμμα αυτό κρατάει σε «ομηρία» τον κωδικό αποκρυπτογράφησης, ζητώντας ως αντάλλαγμα για τον κωδικό αυτό πληρωμή λύτρων σε bitcoin.

Για αυτό τον λόγο θέλουμε να επισημάνουμε στους συναδέλφους ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοίκαι να μην ανοίγουν άγνωστα ή ύποπτα αρχεία που λαμβάνουν μέσω email ακόμα και αν αυτά προέρχονται από γνωστά σε αυτούς άτομα, διότι υπάρχει περίπτωση να έχουν σταλεί αυτά τα email από διαφορετικό άτομο από αυτό που εμφανίζεται στην διεύθυνση email.

Μείνετε ιδιαίτερα μακριά από αρχεία όπως:

  • εκτελέσιμο αρχείο «.exe»
  • virtual basic script «.vbs»
  • script file «.scr»

Επίσης, προτείνουμε όταν στέλνετε email γενικότερα, το email να περιλαμβάνει και τα στοιχεία σας έτσι ώστε ο παραλήπτης να μπορεί να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για εσάς και με αυτό τον τρόπο να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό ένα «πλαστό» email.

Τέλος, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας (backup) των αρχείων σας σε τακτικά διαστήματα για παράδειγμα σε εξωτερικό δίσκο ο οποίος να μην είναι μόνιμα συνδεδεμένος στον υπολογιστή ή σε υπηρεσία αντιγράφων ασφαλείας μέσω internet, έτσι ώστε ακόμα και σε περίπτωση που πέσετε θύμα ransomware να μην χάσετε τα αρχεία σας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.nomoreransom.org/index.html (Αγγλικά)

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Χρήσιμα

Οδηγός Νέων Επαγγελματιών και Νέων Επιχειρήσεων

Η επιστημονική ομάδα της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου συνέταξε έναν συμβουλευτικό οδηγό για να βοηθήσει επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία για το ορθό φορολογικό σχεδιασμό της επιχείρησης του! Α’ Ενότητα Eλεύθερος επαγγελματίας με ιδιόχρηση κατοικία ως επαγγελματική έδρα Πως αντιμετωπίζουμε…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου