Φορολογικά

Πώς θα εξοφλήσετε την εφορία σε 12 δόσεις

Δύο διαφορετικές διαδικασίες μπορούν να ακολουθήσουν όσοι φορολογούμενοι θέλουν αντί τριών δόσεων ανά δύο μήνες να πληρώσουν την εφορία σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δυνατότητα για εξόφληση σε 12 μηνιαίες δόσεις είναι η πάγια ρύθμιση που προβλέπει το άρθρο 43 του 4174/2013. 

Για να υπαχθεί ο φορολογούμενος στη ρύθμιση αυτή, δεν χρειάζεται να περιμένει να γίνει η οφειλή του ληξιπρόθεσμη. Για όσους όμως υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή θα υπάρξει επιβάρυνση της τάξης του 5% (ετήσιο επιτόκιο).

Όσοι θέλουν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση του νόμου 4174/2013, θα πρέπει απλά να πάνε στην εφορία και να συμπληρώσουν μια έντυπη αίτηση και μια υπεύθυνη δήλωση για την περιουσιακή και εισοδηματική του κατάσταση.

Για την εξόφληση της μηνιαίας δόσης δεν χρειάζεται πάγια εντολή σε τραπεζικό λογαριασμό, αρκεί ο οφειλέτης να πηγαίνει μια φορά τον μήνα στο γκισέ της τράπεζας ή μέσω του web banking  με την «Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής», που θα πάρει από την εφορία και να πληρώνει το ποσό.

Η δεύτερη ρύθμιση , την οποία μπορεί να επιλέξει κάποιος για να πληρώσει σε 12 μηνιαίες δόσεις, είναι η υπαγωγή στη ρύθμιση που προβλέπει ο νόμος 4152/2013. 

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει η οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Δηλαδή θα πρέπει να έχει παρέλθει η ημερομηνία πληρωμής τουλάχιστον της πρώτης διμηνιαίας δόσης. Ο φορολογούμενος για να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση και την περιουσία του, στοιχεία από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει ότι αδυνατεί να πληρώσει το ποσό της διμηνιαίας δόσης.

Σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να αναφέρει το σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας, το μηνιαίο εισόδημα, κεφάλαια σε επενδύσεις και συμμετοχές κάθε μορφής, τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει, πιθανές οφειλές σε ασφαλιστικά Ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

 

Πηγή www.foroline.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου