Επείγοντα θέματαΦορολογικά

Προς παράταση μέχρι 31 Ιουλίου οδεύουν οι φορολογικές δηλώσεις

Σκέψεις για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια μεταβολή στις προθεσμίες πληρωμής των φόρων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αφενός η απομάκρυνση του ΓΓ Εσόδων, αφετέρου οι καθημερινές δυσλειτουργίες του Taxisnet, η αδυναμία των φοροτεχνικών γραφείων να υποβάλουν εγκαίρως τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και η μικρή ανταπόκριση των φορολογουμένων (μόλις το 35% έχει υποβάλει δήλωση), εντείνουν την ανησυχία του στελεχών του ΚΕΠΥΟ για υπερφόρτωση του συστήματος όσο πλησιάζει η 30η Ιουνίου, καθιστώντας σχεδόν μονόδρομο την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας κατά έναν μήνα.
Η καθυστέρηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετές αλλαγές της νομοθεσίας (πχ για τη φορολόγηση ανέργων, φοιτητών και μικροκαταθετών) δεν είχαν διορθωθεί μέχρι και τις 15 Μαΐου. Πλέον οι διορθώσεις αυτές έχουν περάσει στο έντυπο Ε1.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ακόμα κι αν αποφασιστεί η παράταση, η προθεσμία καταβολής του φόρου θα παραμείνει η ίδια. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος υποβάλει τη δήλωση του στις 31 Ιουλίου, θα πρέπει να καταβάλει την ίδια ημέρα και τον αναλογούντα φόρο.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ μέχρι σήμερα, δηλαδή 18 ημέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, μόλις το 35% των φυσικών προσώπων έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 1.974.327 δηλώσεις σε σύνολο 5.550.000 δηλώσεων που υπολογίζεται να υποβληθούν φέτος. Από τους 1.974.327 φορολογουμένους που έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις προκύπτει ότι 748.884 καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ 6 στους 10 είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
• 748.884 δηλώσεις ή το 37,85% του συνόλου είναι χρεωστικές, με συνολικό ποσό φόρου 759,3 εκατ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.013 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».
• 415.423 είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 89 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό σημείωμα θα λάβει 214 ευρώ.
• 814.020 δηλώσεις ή το 41,15% είναι μηδενικές.
Πηγή: www.newmoney.gr 

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου