ΑρθρογραφίαΔιάφορα

Τα νέα από το μέτωπο των Ε.Λ.Π.

Απόσπασμα από το σχόλιο της δευτέρας του συναδέλφου Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά, μέλους της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven

……

ΙV. Τα νέα από το μέτωπο των Ε.Λ.Π.

Πλούσιο και αυτή την εβδομάδα το μενού από πλευράς υλικού που αφορούσε στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Κάποιοι φορείς δημοσιοποίησαν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους επί των Ε.Λ.Π., όπως για παράδειγμα η Ε.Σ.Ε.Ε. η οποία είναι θετική στην αντικατάσταση Ε.Γ.Λ.Σ. με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Την περασμένη Τρίτη αναρτήθηκε και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, στην οποία παρατίθενται προτάσεις κυρίως για νομοτεχνικές βελτιώσεις. Στα πλαίσια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της βουλής, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους παραγωγικούς φορείς και τους βουλευτές για τα Ε.Λ.Π., τις οποίες φυσικά μπορείτε να παρακολουθήσετε. Επίσης, σε ενημερωτική εκδήλωση για τα Ε.Λ.Π. που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, δόθηκαν διευκρινίσεις και απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμάνη, αναπληρωτή καθηγητή οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του ήταν τα ακόλουθα:

Ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει μία σαφής και πλήρης ερμηνευτική εγκύκλιος, για τις διατάξεις απλοποίησης του Κ.Φ.Α.Σ. και την τήρηση των λογιστικών αρχείων (άρθρα 1-15), η οποία πιθανότατα θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός του μηνός Δεκεμβρίου. Για τους λογιστικούς κανόνες (άρθρα 16-24) ανέφερε ότι θα δημοσιευθεί επίσης μία σαφής ερμηνευτική εγκύκλιος εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.
Στην κατάρτιση των ανωτέρω ερμηνευτικών εγκυκλίων θα έχει ουσιαστική συμμετοχή η νέα επιτροπή που θα συσταθεί από το υπ. Οικ. και θα αποτελείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, αλλά και από εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Τέλος, παρουσίασε με σαφή τρόπο τα επιμέρους τμήματα του νομοσχεδίου που αφορούν στους νέους λογιστικούς κανόνες και ανέτρεψε με επιχειρήματα τις αιτιάσεις όσων υποστηρίζουν ότι με την εισαγωγή των Ε.Λ.Π. πολλές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν στην τήρηση διπλών βιβλίων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των κ.κ. Ευθύμιου Σαΐτη, πρ. προϊσταμένου Διεύθυνσης Βιβλίων και Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, Παναγιώτη Βρουστούρη, ορκωτού λογιστή, μέλους του ΣΛΟΤ με πολύχρονη εμπειρία και ενασχόληση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, Βασίλειου Καμπάνη, εκπροσώπου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., Αντώνη Μουζάκη, εκπροσώπου της .Σ.Ε.Ε. και Κωνσταντίνου Μανούσου, εκπροσώπου του Ο.Ε.Ε.

Από την ομιλία του κ. Ευθύμιου Σαΐτη, σταχυολογήσαμε τα ακόλουθα:

Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματος της οντότητας.
-Επαναλαμβάνεται η διάταξη για την έκδοση παραστατικού στις περιπτώσεις που ο αντισυμβαλλόμενος δεν είναι υπόχρεος στην έκδοση παραστατικού, η είναι αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν εκδίδει.
-Επαναλαμβάνεται η διάταξη για την έκδοση πιστωτικού τιμολογίου (εκδίδεται πιστωτικό για οποιαδήποτε διαφορά)
-Επανέρχεται η διάταξη για την αρίθμηση των παραστατικών.
-Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για γνωστοποιήσεις προς την φορολογική διοίκηση (εκτός των δύο που προβλέπονται για τις ταμειακές και τους μηχανισμούς)
-Δεν αλλάζει ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων (εντός επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο για τα απλογραφικά, και εντός του επόμενου μήνα για τα διπλογραφικά)
-Ο χρόνος έκδοσης παραστατικών έχει ελάχιστες αλλαγές (πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέχρι την 15η του επόμενου μήνα, σε επαναλαμβανόμενη παροχή υπηρεσιών ισχύει πάλι η έκδοση μέχρι την 15η του επόμενου μήνα)
-Για τα στοιχεία λιανικής πώλησης αγαθών επαναλαμβάνονται οι υφιστάμενες διατάξεις.
-Οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κανονικά.

Την περασμένη Τετάρτη, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα Ε.Λ.Π. και την από την Πέμπτη τα Ε.Λ.Π. είναι νόμος του κράτους. Ο υφ. Οικονομικών κατά την ημέρα ψήφισης του νόμου, έδωσε κάποιες ακόμη διευκρινίσεις για τις ενστάσεις σε επιμέρους άρθρα των Ε.Λ.Π. Όπως έχω ξαναγράψει, κατά την καθιέρωση οποιουδήποτε νέου μέτρου, όλοι μας είμαστε επιφυλακτικοί και πολλές φορές δικαίως νιώθουμε μία ανασφάλεια. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει όλοι μας να διαβάσουμε με μεγάλη προσοχή τον νέο αυτό νόμο και αφού κατανοήσουμε όλες τις διατάξεις του να εστιάσουμε σε τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται. Δηλαδή, μην είμαστε εξαρχής αρνητικοί ή θετικοί χωρίς να έχουμε μελετήσει πρώτα. Στην κατανόηση των νέων διατάξεων θεωρώ ότι θα βοηθήσει σημαντικά και η αναλυτική ερμηνευτική εγκύκλιος των Ε.Λ.Π. και του Κ.Φ.Α.Σ. που θα κοινοποιηθούν εγκαίρως σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων. Συνεπώς, αυτό που απαιτείται είναι ενδελεχής μελέτη στο νέο αυτό νομοθέτημα.

Πηγή www.taxheaven.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου