ΔιάφοραΦορολογικά

Υποχρεωτική η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού (Π.Ε.Α) για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια!!

Υποχρεωτική η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού παρά το προαιρετικό, κατά την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων»
Εφιστούμε την προσοχή των συναδέλφων Λ/Φ , αναφορικά με την υποχρέωση έκδοσης Ενεργειακού πιστοποιητικού (Π.Ε.Α),παρά το προαιρετικό κατά την ηλεκτρονική
υποβολή των μισθωτηρίων συμβολαίων, που πλέον μπορεί να γίνεται και από τα γραφεία μας και την τυχόν «ευθύνη» που φέρουμε στην περίπτωση που δεν αναζητηθεί το
εν λόγω πιστοποιητικό, εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου που εκμισθώνεται, ξεπερνά τα 50 τμ.
Διευκρινήσεις Μαυραγάνη
Για την σύγχυση όσον αφορά στην υποχρέωση έκδοσης Ενεργειακού Πιστοποιητικού, κατά την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων, απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος διευκρινίζει ότι «η υποχρέωση αναγραφής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στα πληροφοριακά στοιχεία μίσθωσης ακίνητης περιουσίας είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση έκδοσής του».
Με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας υποβολής μισθωτηρίων συμβολαίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, πλέον τα μισθωτήρια συμβόλαια υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Έτσι, με την ηλεκτρονική εφαρμογή ο ιδιοκτήτης του ακίνητου υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο στην Εφορία και δεν θα χρειάζεται να επισκεφθεί την φορολογική Αρχή.  Ωστόσο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μισθώσεων το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετικό. Αν πάντως για το ακίνητο που μισθώνεται έχει εκδοθεί Π.Ε.Α τότε μπορεί να συμπληρωθεί το πεδίο στην ενότητα «ενεργειακό πιστοποιητικό».
Ωστόσο, είχε δημιουργηθεί σύγχυση στους ενδιαφερόμενους, καθώς από το λογισμικό της πλατφόρμας προκύπτει ότι είναι προαιρετική η υποβολή του ενεργειακού πιστοποιητικού, ενώ η σχετική νομοθεσία απαιτεί  την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για κατασκευές πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα.
Όπως διευκρινίζει «η υποχρέωση αναγραφής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στα πληροφοριακά στοιχεία μίσθωσης ακίνητης περιουσίας είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση έκδοσής του. Περαιτέρω, εξετάζεται η τροποποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ώστε στην δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά, να αναγράφονται υποχρεωτικά και τα στοιχεία του πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».
Δείτε επίσης και το σχόλιο από την ΓΓΠΣ :
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας
16. Πότε συνυποβάλλεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α);
Η συμπλήρωση των πεδίων του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετική. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διατάξεις που ορίζουν την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ έπαψαν να ισχύουν. Απλώς, όσον αφορά τη δήλωση μίσθωσης η καταχώρηση του ΠΕΑ είναι προαιρετική και η δήλωση οριστικοποιείται χωρίς να ζητάει υποχρεωτικά τη συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων. Αν για το ακίνητο που μισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης Π.Ε.Α τότε μπορείτε να συμπληρώσετε τα πεδία στην ενότητα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ».
Πηγή www.ekriti.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου