Φορολογικά

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή του Φ.Π.Α.

Εντός των προσεχών ημερών η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, μέτρα που αφορούν κυρίως δράσεις, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της διαφυγής εσόδων από τον ΦΠΑ.
Θα αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου και αρκετές από αυτές συμπίπτουν με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
– Ηλεκτρονική υποβολή και παρακολούθηση των συναλλαγών, των πάσης φύσεως οικονομικών πράξεων μεταξύ επαγγελματιών, ιδιωτών και δημοσίων οργανισμών.
– Άμεσες διασταυρώσεις και όχι μετά από χρόνια όπως γίνεται σήμερα.
– Αλλαγή τρόπου και χρόνου υποβολής των συνταχθέντων ιδιωτικών συμφωνητικών και συμβάσεων μεταξύ επαγγελματιών.
– Επαναφορά τήρησης των ειδικών βιβλίων, όπου αυτά απαιτούνται και θέσπιση επιπλέον διασταυρωτικών ελέγχων. Η γενική κατάργηση πιστεύουμε ότι δεν απέδωσε.
– Σχεδιασμός και υλοποίηση της παλιάς εξαγγελίας για τη φοροκάρτα και τη χρήση της για όλες τις συναλλαγές, μεταξύ επαγγελματιών καθώς και για λιανικές πωλήσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να χρησιμοποιήσει σε πρώτη φάση τα συστήματα των τραπεζών.
Η χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές, που επιθυμεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών, πιστεύουμε ότι θα σκοντάψει στην αδυναμία των πολιτών να προμηθευτεί τις κάρτες λόγω οικονομικών δυσκολιών και της αναγγελίας αυτών στις λίστες του Τειρεσία.
– Θέσπιση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.
– Επανασχεδιασμός ΦΠΑ οικοδομών.
– Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
– Εφαρμογή μέτρων στη διακίνηση πετρελαίου.
– Ενίσχυση φοροελεγκτικού μηχανισμού με παράλληλη ενεργοποίηση των αστυνομικών αρχών, για την πάταξη του λαθρεμπορίου ποτών και τσιγάρων.
– Πάταξη του παραεμπορίου και των παράνομων εισαγωγών.
– Ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων.
– Πιλοτική εφαρμογή για την απευθείας σύνδεση με λογισμικό του Υπουργείου, των ταμειακών μηχανών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με την εστίαση και τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Η εξαγγελία για την σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών πιστεύουμε, ότι είναι ανέφικτη λόγω ανυπαρξίας υποδομών και συστημάτων.
– Πιλοτική εφαρμογή για το σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, με τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχείρηση. Η εφαρμογή να ξεκινήσει από επιχειρήσεις, που διαθέτουν άρτια λογιστική και μηχανογραφική υποδομή. Η άμεση εφαρμογή για όλες τις επιχειρήσεις θα σκοντάψει στο μεγάλο πλήθος, που θα ενταχθούν στο σύστημα, στην ανυπαρξία υποδομών και τη δυσπιστία των φορολογούμενων προς το Υπουργείο Οικονομικών. Η εφαρμογή του μέτρου θα επιδεινώσει και την προβληματική ρευστότητα των οικονομικών μονάδων.
– Έντονη διαφήμιση (μέχρι να γίνει πλύση εγκεφάλου) με όλα τα μέσα, ώστε να γίνει συνείδηση, ότι η μη λήψη φορολογικού στοιχείου έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους τους τομείς της οικονομίας.
– Υποχρέωση και των λογιστών η εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ.
– Άμεσος έλεγχος για την καθυστέρηση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ. Δεν πρέπει να συνεχιστεί το φαινόμενο, ο έλεγχος να γίνεται μετά από χρόνια και τότε να καταλογίζονται πρόστιμα και ανείσπρακτες προσαυξήσεις σε πτωχευμένες επιχειρήσεις και σε αγνώστου διαμονής φορολογούμενους.
– Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή σε φοροδιαφεύγοντες και συνεργούς. Σε περίπτωση φοροδιαφυγής με δόλο (κατά σύστημα και κατ’ εξακολούθηση) οι ποινές να είναι βαρύτατες.
– Προσκόμιση εγγυητικής επιστολής στο Δημόσιο για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Είναι παράλογο οι επιχειρηματίες να διαθέτουν τεράστια κεφάλαια για ίδρυση των επιχειρήσεων και να μην καταβάλουν ούτε τον ΦΠΑ της πρώτης φορολογικής περιόδου.
– Κατάργηση όλων χαριστικών ρυθμίσεων, που επιβραβεύουν τους ασυνεπείς φορολογούμενους και τους κατά σύστημα φοροφυγάδες.
– Σύγκριση απόδοσης ΦΠΑ της επιχείρησης, με τις αποδόσεις άλλων ομοειδών επιχειρήσεων (τεκμαρτός υπολογισμός) και σε αυτή τη περίπτωση ο έλεγχος πρέπει να γίνεται το αργότερο με την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.
Τα μέτρα να ληφθούν μετά από προετοιμασία και σε χρόνο, που να μην θίγονται οι υπογραφείσες δεσμεύσεις των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα των τουριστικών εκμεταλλεύσεων.
Για την επιτυχία οποιωνδήποτε μέτρων, χρειάζεται να πεισθεί ο λαός, ότι οι νόμοι είναι δίκαιοι, θα εφαρμοστούν για πολλά χρόνια και δεν θα έχουν μόνο εισπρακτικό σκοπό για την κάλυψη πρόσκαιρων ταμειακών αναγκών και ελλειμμάτων.
Θέλω εκ των προτέρων να ζητήσω την επιεική κριτική των συναδέλφων και των συνδικαλιστών των παραγωγικών τάξεων, που πιθανόν θίγονται για τις θέσεις, που εκφράζουμε και πιθανόν κατά αυτούς θέτουν σε κίνδυνο κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Του Γιώργου Δαλιάνη
www.artion.gr

Πηγή : www.taxheaven.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου