Φορολογικά

Διαγραφή υπολοίπων πελατών προμηθευτών λογιστικά και φορολογικά

Ερώτημα:

ΕΠΕ εμφανίζει στα βιβλία της παλαιά υπόλοιπα πελατών και προμηθευτών που δεν αποτελούν στην πραγματικότητα απαιτήσεις και υποχρεώσεις και δεν πρόκειται να διεκδικηθούν με κανένα τρόπο.

Μπορούμε για την ορθή λογιστική απεικόνιση να διαγράψουμε τα ποσά αυτά και αν ναι με χρήση ποιων λογαριασμών καθώς προβλέψεις δεν είναι δυνατό να γίνουν εφόσον δεν θα γίνει καμία ενέργεια για την είσπραξή τους.

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα με το Ν. 4308/2014;

Φορολογικά τα έσοδα που τυχόν θα προκύψουν από ανεξόφλητα υπόλοιπα προμηθευτών θα φορολογηθούν βάσει του 4172/2013;

Απάντηση :

Τα παλαιά υπόλοιπα πελατών (απαιτήσεις = περιουσιακό στοιχείο του Ενεργητικού), τα οποία κατά την εκτίμηση της επιχείρησης δεν θα εισπραχθούν, ούτε θα διεκδικηθεί η είσπραξή τους, συνιστούν λογιστική ζημιά, η οποία σύμφωνα με την περ. ια, παρ. 12, του άρθρου 25 των ΕΛΠ (Ν 4308/2014) αναγνωρίζεται στην Κατάσταση αποτελεσμάτων (Τα έξοδα περιλαμβάνουν: (α)…(β)…(γ)…(δ)…(ια) τις ζημίες που προκύπτουν από τη διαγραφή περιουσιακών στοιχείων).

Κατά την γνώμη μας το σχετικό ποσό θα καταχωριστεί σε χρέωση υπολογαριασμού του 67.03 «Άλλα ασυνήθη έξοδα και ζημιές» (νέο Σχέδιο Λογαριασμών), με δεδομένο ότι χαρακτηρίζεται έκτακτο και ανόργανο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά την φορολογική αντιμετώπιση, σχετική είναι η παρ. 4 του άρθρου 26 του ΚΦΕ (Ν 4172/2013), κατά την οποία «απαίτηση δύναται να διαγραφεί για φορολογικούς σκοπούς μόνον εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) έχει προηγουμένως εγγραφεί ποσό που αντιστοιχεί στην οφειλή ως έσοδο,

β) έχει προηγουμένως διαγραφεί από τα βιβλία του φορολογούμενου και

γ) έχουν αναληφθεί όλες οι κατά νόμο ενέργειες για την είσπραξη της απαίτησης».

Από την Φορολογική Διοίκηση, έχει εκδοθεί σχετικά η Πολ. 1056/2015.

Πάντως, στην περίπτωσή σας, τα ποσά των ως άνω διαγραφών, δεν εκπίπτουν φορολογικά, θα καταχωριστούν δηλαδή μόνο στη λογιστική βάση και όχι στη φορολογική (συνιστούν λογιστική διαφορά).

Σε κάθε περίπτωση, για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του λογιστικού σας συστήματος (παρ. 7, άρθρο 5, ΕΛΠ), σκόπιμο θα ήταν να αποστείλετε συστημένες επιστολές στους πελάτες αυτούς, ώστε να αποδεικνύεται η ενημέρωσή τους για την διαγραφή των απαιτήσεων αυτών.

Ομοίως και για την περίπτωση της διαγραφής των υπολοίπων των προμηθευτών (υποχρεώσεις = Παθητικό, οφειλές προς τρίτους), το κέρδος αναγνωρίζεται στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων, βάσει της παρ. 9 του άρθρου 25 των ΕΛΠ(«Τα κέρδη που προκύπτουν από τη διαγραφή περιουσιακών στοιχείων ή υποχρεώσεων αναγνωρίζονται όταν τα περιουσιακά στοιχεία ή οι υποχρεώσεις διαγράφονται από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις»). Τα σχετικά ποσά μπορούν να πιστωθούν σε υπολογαριασμό του 79.01 «Ασυνήθη έσοδα και κέρδη», αφού έχουν έκτακτο και ανόργανο χαρακτήρα.

Τα ποσά των διαγραφών αυτών θα λάβουν μέρος στην διαδικασία προσδιορισμού του φορολογητέου αποτελέσματος της επιχείρησης (άρθρο 21 ΚΦΕ).

Σκόπιμο θεωρείται και εδώ να ενημερώσετε τους προμηθευτές σας για το γεγονός ότι δεν προτίθεστε να καταβάλλετε τις οφειλές (εφόσον είναι εφικτό).

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι για την καταχώριση των ανωτέρω εγγραφών που αφορούν την διαγραφή απαιτήσεων ή υποχρεώσεων και εφόσον πρόκειται για σημαντικά υπόλοιπα, θα πρέπει προηγουμένως να έχει διατυπωθεί εγγράφως η πρόθεση αυτή από την διοίκηση της εταιρείας, μέσω λ.χ. έγγραφης έγκρισης του διαχειριστή της εταιρείας, ή απόφασης του ΔΣ (Πρακτικό).

Πηγή www.epixeirisi.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου