Φορολογικά

Εφορία: Στη φόρα οι οφειλές των επιχειρήσεων-Ενημερώνονται και οι πελάτες!

Σε απόγνωση βρίσκονται επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο διότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων –μέσω των δικαστικών τμημάτων εφοριών της Θεσσαλονίκης- άρχισε ήδη να προχωρά σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτου αποστέλλοντας τα σχετικά «ραβασάκια» στους πελάτες –παλαιούς (!) και υφιστάμενους- επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο γνωστοποιώντας το ποσό της οφειλής του προμηθευτή τους (!) και κατάσχοντας αναγκαστικά «στα χέρια σας ως τρίτου όσα οφείλετε ή μέλλετε να οφείλετε από συναλλαγή ως πελάτης» του οφειλέτη και «μέχρι του συνολικού ποσού που εκείνος χρωστά προς το Δημόσιο».
Δηλαδή, κατάσχουν αναγκαστικά και μελλοντικές πληρωμές για αγορές που ενδεχομένως θα κάνει κάποιος από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ και οι πελάτες (σ.σ. οι οποίοι μπαίνουν και οι ίδιοι σε περιπέτειες και πρόσθετα έξοδα) κινδυνεύουν να «φορτωθούν» τα χρέη του προμηθευτή τους εφόσον, μεταξύ άλλων, δεν αποστείλουν έγκαιρα τις δηλώσεις τους!
Να σημειωθεί ότι οι πελάτες του οφειλέτη καλούνται εντός οκτώ ημερών από την επίδοση της επιστολής από την ΑΑΔΕ «για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, να καταθέσετε τα κατασχημένα χρήματα στην ΔΟΥ (εάν πρόκειται για εγχώριο νόμισμα) ή καταθέσετε τις κινητές αξίες ή ξένα νομίσματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (εάν πρόκειται για κινητές αξίες ή ξένα νομίσματα ή παραδώσετε σε συμβολαιογράφο ή Ειρηνοδίκη ή πρόεδρο της κοινότητας (!) (εάν πρόκειται για κινητά πράγματα)».
Η απειλή
Ακόμη, η ΑΑΔΕ γνωστοποιεί στους παραλήπτες- πελάτες των επιχειρήσεων που οφείλουν στο Δημόσιο ότι «η δήλωση τρίτου, έστω και αρνητική, θα πρέπει να γίνει εντός οκτώ ημερών από την επίδοση του κατασχετηρίου. Η δήλωση τρίτου γίνεται εγγράφως και επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον προϊστάμενο της ΔΟΥ που εξέδωσε το κατασχετήριο ή προφορική ενώπιον του Ειρηνοδίκη της κατοικίας διαμονής του». Και απειλεί πως «εάν ο τρίτος δεν προβεί σε δήλωση ή προβεί σε εκπρόθεσμη δήλωση ή η δήλωση δεν έχει τον προαναφερόμενο τύπο, ο τρίτος λογίζεται ως οφειλέτης της όλης (!) ποσότητας για την οποία έγινε η κατάσχεση και διώκεται ως οφειλέτης λαμβανομένων σε βάρος του όλων των προβλεπομένων από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρων».
Η κατάσταση έχει ξεφύγει…
«Η κατάσταση την οποία βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο. Ο επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με νέα… ήθη», επισημαίνει o επικεφαλής της Επιμελητηριακής Ομάδας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης «Ένωση Βιοτεχνών –Νέοι Ορίζοντες», Ιωάννης Φωτιάδης σχολιάζοντας το νέο τρόπο πίεσης που ασκείται πλέον στην αγορά για χρέη προς το Δημόσιο «τα οποία, μάλιστα, ‘’γεννήθηκαν’’ κυρίως τα τελευταία χρόνια –μετά το 2012- εξαιτίας των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων και της δραματικής πτώσης του τζίρου».
Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «οι οφειλές για τις οποίες γίνονται οι κατασχέσεις για τις οποίες ενημερώθηκε η Επιμελητηριακή Ομάδα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ΕΝΦΙΑ και το ΕΕΤΗΔΕ που είναι δυσβάστακτα για τις επιχειρήσεις οι οποίες είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται έως και 90% σε σχέση με την προ των μνημονίων εποχή». Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, «οι αρμόδιοι παράγοντες της Πολιτείας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο δεν ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών. Απλά δεν έχουν να πληρώσουν. Και τα όποια χρήματα είχαν στην ‘’άκρη’’ εξανεμίσθηκαν σε φόρους, έκτακτες εισφορές, ασφαλιστικά ταμεία και μισθούς εργαζομένων, αφού η κερδοφορία είναι ανύπαρκτη. Τώρα, με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτου η αγορά πιέζεται ακόμη περισσότερο: και οι οφειλέτες πλέον δεν θα μπορούν ούτε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην της οικογένειάς τους αλλά και οι πελάτες τους (ακόμη και για μελλοντικές συναλλαγές) θα πρέπει να καταβάλουν τα ποσά που χρωστούν στον προμηθευτή τους και να μπουν και οι ίδιοι σε περιπέτειες».
Με τέτοια μέτρα, πρόσθεσε ο κ. Φωτιάδης, «η καθημαγμένη ιδιωτική οικονομία δέχεται ακόμη ένα ισχυρό χαστούκι και βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο τέλμα. Η αγορά έχει ανάγκη από ρευστότητα, μείωση φόρων και εισφορών, νέες επενδύσεις και καλή ψυχολογία, η οποία κάθε άλλο παρά εξυπηρετείται από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος ανθρώπων που δεν πληρώνουν όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν…».
Πηγή : http://thesseconomy.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου