Φορολογικά

Ενοίκια και εισόδημα από αυτά – όλες οι πιθανές περιπτώσεις -πλήρης ανάλυση

Συνεχίζοντας αδιάλειπτα την προσπάθεια ενημέρωσης σας , αναφορικά με τα θέματα που μας απασχολούν στα πλαίσια της εργασίας μας, και ενόψει των μεγάλων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στη φορολογική νομοθεσία , σας παραθέτουμε έναν πλήρη οδηγό, με θέματα που αφορούν το εισόδημα από ενοίκια, την εκχώρηση τους στην Δ.Ο.Υ σε περίπτωση μη είσπραξης και πως γίνεται αυτό, και αρκετές ειδικές περιπτώσεις, που εμπλέκονται με αυτά.

Επειδή η συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ξεκινά στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, διότι το επεξεργάζεται ακόμα η Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, οι υφιστάμενες διατάξεις φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, όπως φαίνεται, θα ανατραπούν πλήρως, και πλέον θα φορολογούνται αυτοτελώς, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης , με δύο συντελεστές,  ανάλογα με το ύψος τους, και τα προτεινόμενα ποσοστά είναι για εισοδήματα μέχρι 12.000,00 ευρώ ο συντελεστής να είναι το 10% και το υπερβάλλον όλο με 33%.
 
ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ
 

Κλιμάκιο εισοδήματος

Φορολογικός συντελεστής

Φόρος κλιμακίου

Σύνολο

(ευρώ)

%

(ευρώ)

Εισοδήματος

Φόρου

(ευρώ)

(ευρώ)

12.000,00

10 %

1 .200,00

12 .000,00

1.200,00

Υπερβάλλον

33%

Το ακαθάριστο ποσό από ακίνητα υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή ενάμισι τοις εκατό (1,5%). Ειδικώς ο συντελεστής του προηγούμενου  εδαφίου αυξάνεται σε τρία τοις εκατό ( 3%), εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας υπερβαίνει τα (300) τ.μ., ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.
Οδηγός Ενοικίων, Υπόδειγμα Δήλωσης Εκχώρησης Ενοικίων
Πλήρης οδηγός όλων των περιπτώσεων από ενοίκια

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου