Παρεμβάσεις

Ενημερωτικό δελτίο για τις επιχειρήσεις του Νομού Δωδεκανήσου: Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Αγαπητοί Επαγγελματίες του Νομού Δωδεκανήσου,
Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρέχει μια διαρκή ενημέρωση προς τους επιχειρηματίες του Νομού Δωδεκανήσου όπου θα γίνεται αναφορά σε διάφορα θέματα που θεωρούνται σημαντικά για την ενημέρωση σας.

Αυτή η 2η ενημέρωση, αφορά στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, στην ενημέρωση του οποίου υποχρεούνται όλα τα Νομικά Πρόσωπα όπως οι προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. Ε.Ε), κεφαλαιουχικές εταιρίες (Ι.Κ.Ε. Ε.Π.Ε. Α.Ε.) και μη κερδοσκοπικά πρόσωπα όπως οι Σύλλογοι κλπ.

Το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» όπως αναφέρει και το όνομα, αναζητά τους «πραγματικούς» δικαιούχους μιας εταιρείας. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι:
«Πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) θεωρείται κάθε φυσικό πρόσωπο στο οποίο πραγματικά ανήκει ή το οποίο ελέγχει πραγματικά μία εταιρική οντότητα ή για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται συναλλαγές ή δραστηριότητες μιας εταιρείας. Η έννοια του πραγματικού δικαιούχου αντιπαραβάλλεται με την έννοια του νόμιμου κυρίου (legal owner) της νομικής οντότητας, ο οποίος δηλώνεται ως μέτοχος ασκών τον έλεγχο του νομικού
προσώπου/οντότητας.


Σκοπός του Κεντρικού Μητρώου είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο, στο πλαίσιο της διαφάνειας των εταιρικών οντοτήτων και των παρεμφερών νομικών μορφωμάτων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της χρησιμοποίησής τους για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στόχος της Ε.Ε. είναι η διασύνδεση των εθνικών Μητρώων Πραγματικών Δικαιούχων μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής πλατφόρμας έως τις 10 Μαρτίου 2021.»

Ως παράδειγμα για τα ανωτέρω, στις Ανώνυμες Εταιρίες πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά οι μέτοχοι φυσικά πρόσωπα με το ποσοστό τους. Στις ΟΕ ΕΕ ΕΠΕ και στις ΙΚΕ πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά τα φυσικά πρόσωπα εταίροι με το ποσοστό τους. Στα μη κερδοσκοπικά πρέπει να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τα στοιχεία του προέδρου, του γραμματέα, και του ταμία.


Η υποχρέωση αυτή υπάρχει από το 2019, αλλά τώρα με την αλλαγή του Νόμου, γίνεται αυστηρότερη η μη τήρηση της με μεγάλα πρόστιμα. Στο νέο νομοσχέδιο, η
παράλειψη ενημέρωσης επισύρει πρόστιμα έως και 40.000,00 € για το κάθε Νομικό Πρόσωπο που δεν ενημέρωσε ή ενημέρωσε ελλιπώς.

Η πλατφόρμα αναζητά και μερικά στοιχεία για τους μετόχους και τους εταίρους που εμπίπτουν στους κανόνες του GDPR και που είναι άγνωστα και στον Λογιστή σας.
Παραδείγματα περιπτώσεων είναι :

Mέλος μιας εταιρείας, εμφανίζεται μια αλλοδαπή εταιρεία άρα στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων θα πρέπει να εμφανιστούν τα φυσικά πρόσωπα που υπάρχουν «πίσω» από την συγκεκριμένη εταιρεία.
Αφανής εταίρος ο οποίος εμφανίζεται σε τρίτους και ασκεί και διοίκηση.

Επίσης η πλατφόρμα για κάθε φυσικό πρόσωπο αναζητά αν είναι πολιτικά εκτεθειμένα τα ίδια ή μέσω συγγένειας ή συνεργασίας.
Για το λόγο τούτο, η υποχρέωση ενημέρωσης της πλατφόρμας είναι του Νόμιμου εκπροσώπου Διαχειριστή της κάθε εταιρίας.

Η εργασία αυτή επειδή από το νόμο δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, (όπως για παράδειγμα το Ε3 που πρέπει υποχρεωτικά να υπογράψει λογιστής) για αυτό και δεν καλύπτεται από την ασφάλεια αστικής ευθύνης των λογιστών.

Η άποψη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου είναι πριν να προβείτε στην ενημέρωση του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων και το πρόσωπο που ασκεί διοίκηση ή στην εταιρεία σας συμμετέχουν άλλες εταιρείες να ενημερώσετε άμεσα τον δικηγόρο σας, ώστε να συμπληρώσετε μαζί του την συγκεκριμένη πλατφόρμα.


Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται από τον ακόλουθο σύνδεσμο με τους κωδικούς
taxisnet του Νόμιμου Εκπροσώπου και όχι της εταιρείας ή του Λογιστή Φοροτεχνικού σας.
https://www.gsis.gr/politesepiheiriseis/epiheiriseis/mitroopragmatikondikaioyhon

Τα πρόστιμα που είναι προς ψήφιση είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο :
https://www.taxheaven.gr/news/59704/taneaprostimagiatomhtrwopragmatikwndikaioyxwnoiallagespoyferneitonomosxedioypodeigmamhtrwoy

Το αναλυτικό εγχειρίδιο με τις οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας για την καλύτερηενημέρωση σας είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο.
https://www.gsis.gr/sites/default/files/202006/pragmatikos%20dikaiouxos%20exgeiridio%20xrhshs%2017.6.20.pdf

Η άποψη της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, είναι πως όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να αντλείται από το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) ή/και από την ΑΑΔΕ αυτόματα και ο Διαχειριστής ή Νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας να προβαίνει σε επικαιροποίηση μόνο εφόσον υπάρχουν στοιχεία ότι τρίτο πρόσωπο ασκεί τη διοίκηση. Η διαδικασία αυτή να είναι υποχρεωτική μόνο όταν μέλος της εταιρείας είναι εταιρεία και όχι φυσικό πρόσωπο, το οποίο ούτως ή άλλως εννοιολογικά αποτελεί και τον πραγματικό δικαιούχο.

Ρόδος 16/06/2022
Για το Δ.Σ. της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος: Παπαγρηγορίου Νικόλαος

Ο Α’ Αντιπρόεδρος: Ηρακλείδης Ιωάννης

Ο Β’ Αντιπρόεδρος: Δαμιανός Μιχαήλ

Η Γενική Γραμματέας: Ξανθοπούλου Ειρήνη

Ο Ταμίας: Βασιλείου Χαράλαμπος

Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Χαροκόπος Ιωάννης

Το Μέλος: Τορούμογλου Σάκης

Σχετικές αναρτήσεις
Παρεμβάσεις

Κάλεσμα σε αποχή και κάθε λογιστική και φοροτεχνική εργασία

Η ΕΛΦΕΕ Ρόδου, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την 11/06/2024, αποφάσισε τη συμμετοχή της Ένωσης στις ανά την επικράτεια…
Δελτία ΤύπουΠαρεμβάσεις

Κάλεσμα σε Αποχή από την Υποβολή Δηλώσεων

Η ΕΛΦΕΕ Ρόδου, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την 28/05/2024, αποφάσισε και προτρέπει τα μέλη της σε αποχή από…
ΠαρεμβάσειςΑνακοινώσεις

Συμμετοχή της ΕΛΦΕΕ Ρόδου στις ανά την επικράτεια Κινήσεις Διαμαρτυρίας της 12/04/2024

Η ΕΛΦΕΕ Ρόδου, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την 05/04/2024, αποφάσισε τη συμμετοχή της Ένωσης στις ανά την επικράτεια…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου