Επείγοντα θέματα

Επείγουσα ανακοίνωση για την λειτουργία των καταστημάτων κατά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Επειδή στον Νόμο 4177/2013 με τον οποίο επετράπη η λειτουργία των καταστημάτων κατά ορισμένες Κυριακές του έτους, μεταξύ των οποίων και η 3 Νοεμβρίου 2013 δεν ορίζεται ο τρόπος και οι προϋποθέσεις απασχόλησης του προσωπικού τους κατ’ αυτές, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους και να απασχολήσουν το προσωπικό τους κατά την Κυριακή αυτή θα πρέπει για την νομιμότητα της απασχόλησης τους να φροντίσουν να ενημερώσουν την Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής τους για τα πρόσωπα που θα απασχολήσουν και την ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης που πρέπει να χορηγήσουν κατά την επόμενη εβδομάδα.

Επειδή για τις ενέργειες αυτές δεν προβλέπεται ηλεκτρονική διαδικασία θα πρέπει να ενεργήσουν χ ε ι ρ ό γ ρ α φ α   και με αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Τοπική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966 που ρυθμίζει τα θέματα της κατά Κυριακή εργασίας των εργαζομένων αν η εργασία τους κατά τις Κυριακές αυτές περιοριστεί σε 5 ώρες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης και οφείλουν μόνο να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια που θα εργασθούν με προσαύξηση 75%.

Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα αυτά θα αναρτήσουμε στη σελίδα μας τις προσεχές ημέρες επειδή κατά πληροφορίες μας πρόκειται να γίνει νομοθετική παρέμβαση και συμπλήρωση του παραπάνω νόμου με τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού τους κατά τις Κυριακές που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων.
Επίσης για το σωστό προσδιορισμό της έκτακτης αυτής απασχόλησης των εργαζομένων στα καταστήματα, επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης (repo) ώστε να υποβληθεί ηλεκτρονικά όπως προβλέπεται στην σχετική απόφασης για την ηλεκτρονική υποβολή εντύπων, αλλά για έκτακτη απασχόληση για ημέρα Κυριακή που προβλέπεται από το παραπάνω Β.Δ., αφού από την επόμενη εβδομάδα θα επανέλθει κανονικά το πρόγραμμα εργασίας όπως είχε υποβληθεί από κάθε επιχείρηση.
 
Πηγή : Άρθρο της ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ  ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ π.Δ/ντής Υπ Εργασίας

Σχετικές αναρτήσεις
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΕπείγοντα θέματα

«Επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αντιστέκονται με σθένος στην προσπάθεια οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής εξόντωσής τους»

Αθήνα 15-02-2016 ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιστήμονες,  ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αντιστέκονται με σθένος στην προσπάθεια οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής εξόντωσής τους» Στην…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΕπείγοντα θέματα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν στο κράτος από 52% έως 68% του εισοδήματός τους

Μεγάλες επιβαρύνσεις περιμένουν στη .. γωνία από το 2016 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, εφόσον υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για την ασφαλιστική και…
Επείγοντα θέματα

Σημεία προσοχής στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

Προσοχή στα στοιχεία που θα στείλετε από 01/12/2015 και μετά και αφορούν το 2014.   Η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου