Φορολογικά

Επιστολή Διαμαρτυρίας Διαδικτυακής Ομάδας Λογιστών Φοροτεχνικών

Προς
Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα

Κύριε υπουργέ και κύριοι αναπληρωτές ,με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής της κυρίας Βαλαβάνη σε επίκαιρη ερώτηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών.

Μεταξύ άλλων η κυρία αναπληρωτής είπε:
-“Η πρόβλεψη είναι ότι θα ανοίξουν οι δηλώσεις τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μαΐου, δηλαδή τις επόμενες μέρες μετά την Πρωτομαγιά. ”
Είπε επίσης…
– “Η λήξη των δηλώσεων θα γίνει κανονικά. Και το λέω ότι θα γίνει κανονικά γιατί ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος ως γνωστόν προβλέπει για πρώτη φορά σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου, τρεις δίμηνες δόσεις -31/7, 30/9 και 30/11- ανεξάρτητα από την ημερομηνία, νωρίτερα ή αργότερα, υποβολής της δήλωσης.”

Να θυμίσουμε ότι ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος στην παράγραφο 23 του άρθρου 72 αναφέρει:
“Ειδικά για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου.”

Όπως, πολύ σωστά είπε η κυρία Bαλαβάνη ,είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτός ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος σε διαφορετικά έντυπα τα οποία δημοσιεύθηκαν το μεν έντυπο Ν στις 02/04/2015 και τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 στις 09/04/2015. Μέχρι και σήμερα οι εταιρείες των λογισμικών προγραμμάτων δεν έχουν κυκλοφορήσει εκδόσεις (versions) με τα νέα έντυπα. Το δε έντυπο φορολογικής αναμόρφωσης παρόλο που ήταν επισυναπτόμενο στην ΠΟΛ 1074/01.04.2015 δημοσιεύθηκε στις 14/04/2015 και δεν έχουν δοθεί οδηγίες για τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες.

Εν κατακλείδι,
είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υποβληθούν 6.000.000 (έξι εκατομμύρια) δηλώσεις φυσικών προσώπων και 240.000 νομικών αντίστοιχα, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του συστήματος taxis το οποίο σε καθημερινή βάση παρουσιάζει προβλήματα πόσο μάλλον σε περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων παράλληλα με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ, Ε9, ρυθμίσεις κλπ.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση οι λογιστές, οι οποίοι αποτελούν μονίμως το εξιλαστήριο θύμα όλων των μεταρρυθμίσεων, αλλαγών, ρυθμίσεων, και αποφάσεων οι οποίες μας κατακλύζουν σε καθημερινή βάση με ρυθμούς πολυβόλου, να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον Γολγοθά που ελαφρά την καρδία μας φορτώνετε χωρίς να μας ρωτήσετε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Ο φόρτος εργασίας μας μαζί με τις υποχρεώσεις μισθοδοσίας και των υποχρεώσεων προς το υπουργείο Εργασίας (προσλήψεις, αποχωρήσεις, τροποποιήσεις ωραρίου, αλλαγές μισθών) δεν μας δίνει την πολυτέλεια ούτε της ανάπαυσης μίας Κυριακής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ως άνω δεδομένα και την απτή πραγματικότητα, σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις πρόδηλα ανεφάρμοστες εξαγγελίες σας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γιατί θα βρεθείτε προ εκπλήξεων, τόσο για τις υποβαλλόμενες δηλώσεις, όσο και για τα έσοδα που προσδοκάτε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία.

Η πρόταση που σας κάνουμε, με βάση την πολυετή εμπειρία του κλάδου συνοψίζεται στο εξής :

Να δοθεί προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 με ταυτόχρονη καταβολή της πρώτης δόσης, και επόμενες δόσεις τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2016 που ως γνωστόν τα έσοδα προσμετρούνται στο προηγούμενο έτος 2015.

Είναι η μοναδική πρόταση που ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες έτσι ώστε και τα δημόσια έσοδα να μην υστερήσουν κι ο κλάδος να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα , συνέπεια και, κυρίως, έγκαιρα στις φορολογικές υποχρεώσεις, χωρίς να βρεθούμε για άλλη μια φορά στη θέση να θρηνούμε θύματα λόγω του πρωτοφανούς άγχους και στρες, για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρουμε.

Σε αντίθετη περίπτωση αφήστε το σύστημα ανοιχτό μέχρι την 30/09/2015 και εισπράξτε τις δόσεις όπως εσείς νομίζετε μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2016, που ως γνωστόν τα έσοδα προσμετρούνται στο προηγούμενο έτος 2015.

Οι λογιστές έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος όλων των φορολογικών και εργασιακών αλλαγών. Δεν αντέχουμε άλλο, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Αδυνατούμε να εργαζόμαστε πάνω από 18 ώρες το 24ωρο και τις περισσότερες φορές απλήρωτοι λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τις συνέπειες των προβλημάτων που δημιούργησαν οι νόμοι 4172/2013, 4174/2013 και 4223/2013 και που χρειάστηκαν 18 ολόκληρους μήνες για να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις, χωρίς να τα επιλύουν και πάλι, με σαφή και διαυγή τρόπο, δεν είναι δυνατό να τις επωμιστούν οι λογιστές καλούμενοι σε 50ημέρες να ανταποκριθούν στο αδύνατο.

Ζητάμε την κατανόηση και την συνεργασία σας, σε κάθε άλλη περίπτωση θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα και συνδικαλιστικά μέσα που μας δίνουν οι νόμοι που δεν καταργήθηκαν από τα μνημόνια.

Αν δεν μας θέλετε στα γραφεία μας, θα μας βρείτε στον δρόμο.

Πηγή : www.e-forologia.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου