Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΠαρεμβάσειςΦορολογικά

Επιστολή της ΕΛΦΕΕ Ρόδου για παράταση προθεσμιών υποβολής Δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. Φορολογικού Έτους 2014

ΠΡΟΣ:

 • Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Κο Τρύφωνα Αλεξιάδη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

 • Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κα Αικατερίνη Σαββαΐδου.
 • Υπουργό Οικονομικών Κο. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 • Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Κο Δημήτρη Μάρδα.
 • Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
 • Ο.Ε.Ε (Κεντρικό – Τοπικό –Επιτρ. λογιστικών θεμάτων).
 • Τοπικοί Βουλευτές .
 • ΜΜΕ .

 
Αξιότιμε Κε αν. Υπουργέ,
Ενόψει της επικείμενης λήξης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, επιθυμούμε, χωρίς λεπτομερή και τεχνοκρατική ανάλυση, να σας επισημάνουμε τα εξής προβλήματα για τα οποία ο κλάδος μας δεν φέρει καμία ευθύνη:

 1. Το τρέχον έτος, το taxis άνοιξε τις πύλες του με μία άνευ προηγουμένου καθυστέρηση, συρρικνώνοντας δραματικά την νομοθετικά ορισμένη 5μηνη περίοδο υποβολής των δηλώσεων.
 1. Η ευρύτερη κοινωνική και επιχειρηματική ανασφάλεια που προκάλεσαν η πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων (capital control) και η ομολογουμένως άστοχη απόφαση για πληρωμή της πρώτης δόσης φόρου νομικών προσώπων την επομένη της αποστολής της δήλωσης, επέδρασαν αρνητικά στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας και κατ επέκταση στον ορθό σχεδιασμό για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων τόσο από πλευράς πολιτών, όσο και από πλευράς λογιστικών γραφείων.
 2. Η καθυστερημένη έκδοση διευκρινιστικών και οι αλλαγές με το μίνι φορολογικό του Ιουλίου, μας ανάγκασαν να ασχοληθούμε τουλάχιστον και δεύτερη φορά με πληθώρα δηλώσεων.

Συνεπεία των ανωτέρω και παρά το υψηλό αίσθημα επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης που επιδεικνύει ο κλάδος μας για την ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φετινές δηλώσεις ήταν οι πλέον χρονοβόρες σε ότι αφορά στην διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής τους.
Για τον λόγο αυτό και προς εξυπηρέτηση των πολλών φορολογουμένων, οι οποίοι, συνέπεια ορθών πολλές φορές, πλην καθυστερημένων παρεμβάσεων της φορολογικής αρχής, δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν εντός της δραματικά συντετμημένης περιόδου υποβολής, εκτιμούμε ότι μια ακόμη παράταση στην ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων θα ήταν ότι πιο δίκαιο θα μπορούσε να αποφασιστεί στην δεδομένη αυτή στιγμή.
Τονίζουμε ότι το Κράτος έχει πρωτίστως την Συνταγματική υποχρέωση προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας των πολιτών του.
Η σύντμηση της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και οι απειλές περί επιβολής εκατομμυρίων σε πρόστιμα δεν συνάδουν με την υποχρέωσή του αυτή.
Η παρούσα επιστολή δεν αποτελεί καθ’ ολοκληρίαν παράκληση του κλάδου μας για παράταση στην υποβολή των δηλώσεων. Αποτελεί παράλληλα και φωνή αγωνίας των πολιτών που όταν αυτοί μπορούσαν να υποβάλλουν την δήλωσή τους, το Κράτος δεν μπορούσε να τους εξυπηρετήσει.
Το όποιο κόστος λοιπόν της απόφασης για μη χορήγηση ρεαλιστικής παράτασης θα πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες και όχι στους λογιστές.
Εμείς ήμασταν και θα είμαστε πάντα ο ενδιάμεσος συνδετικός κρίκος που σχεδόν πάντα υπερβάλλει για να επιτευχθεί ο όποιος στόχος.
Βοηθήστε μας λοιπόν στην προσπάθειά μας για μια καλύτερη και αποδοτικότερη φορολογική Διοίκηση.

     Με εκτίμηση,

για το Δ.Σ της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος

Ηρακλείδης Ιωάννης

Ο   Γ. Γραμματέας

Παπαγρηγορίου Νικόλαος

Σχετικές αναρτήσεις
Παρεμβάσεις

Κατάθεση στην Α.Α.Δ.Ε. κοινής επιστολής 24 ενώσεων λογιστών φοροτεχνικών με αντικείμενο τα myData

Με πρωτοβουλία της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου και τη στήριξη 23 ενώσεων λογιστών – φοροτεχνικών της χώρας μας, κατατέθηκε στην Α.Α.Δ.Ε. επιστολή με διαπιστώσεις, προτάσεις και αιτήματα που αφορούν την μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος myData
Παρεμβάσεις

Συμμετοχή του προέδρου της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου στην ολομέλεια της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου συμμετείχε στην ολομέλεια των προέδρων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., παρουσία του υφυπουργού οικονομικών και του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
Παρεμβάσεις

Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη σχετικά με την επανυποβολή των Α.Π.Δ.

Πρόταση για τροποποίηση των Α.Π.Δ. με αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς κυρώσεις, μέσω επανυποβολής ηλεκτρονικά.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου