Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Αλλαγές στην ΠΟΛ.1072/2015 σχετικά με οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.4172/2013

Στις 07/08/2015  υπέβαλαν  κοινό υπόμνημα   οι διοικήσεις του 12ο Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και της Ένωσης Ξενοδόχων  Ρόδου στην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα. Σαββαίδου Αικατερίνη με το οποίο ζητούσαν η Γ.Γ.Δ.Ε. να  προβεί σε διόρθωση της παραγράφου 8 της ΠΟΛ1072/31-03-2015 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία έτσι ώστε στους εποχιακούς εργαζόμενους η παρακράτηση να διενεργείται με αναγωγή του μισθού για το χρονικό διάστημα εργασίας που ορίζει η ατομική σύμβαση εργασίας του εργαζομένου και όχι σε ετήσια βάση που ορίζει η ΠΟΛ 1072/31-03-2015.
Χθες η Γ.Γ.Δ.Ε. έκανε δεκτό το αίτημα μας και με την ΠΟΛ 1179/13-08-2015  τροποποίησε την ΠΟΛ.1072/2015 σχετικά με οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ως ακολούθως.
Ειδικότερα, ως προς την αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο, για τις περιπτώσεις που ο μισθωτός αποκτά εισόδημα από συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται η στρέβλωση το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του μισθωτού να υπολείπεται κατά πολύ του εισοδήματος που προκύπτει κατόπιν της αναγωγής σε ετήσιο, με αποτέλεσμα η παρακράτηση Φ.Μ.Υ. να υπολογίζεται σε λάθος βάση, ιδιαίτερα όταν ο εργαζόμενος μέσα στο φορολογικό έτος πέραν της σύμβασης αυτής δεν αποκτά άλλο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Κατόπιν των ανωτέρω, γίνεται δεκτό, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κατά την καταβολή αποδοχών από 01.08.2015 και μετά, για μισθωτούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προκειμένου να υπολογίσουν τη μηνιαία παρακράτηση Φ.Μ.Υ. με βάση την κλίμακα του άρθρου 15 και τη μείωση φόρου του άρθρου 16, να περιορίζουν αναλογικά το μηνιαίο φόρο που προκύπτει σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες που διαρκεί η σύμβαση. Συνεπώς, αν η σύμβαση είναι πεντάμηνη, η μηνιαία παρακράτηση, θα περιοριστεί σε 5/12 του προκύπτοντας μηνιαίου φόρου.
Με την  τροποποίηση αυτή  πιστεύουμε ότι αποκαθίσταται η αδικία όσο αφορά την παρακράτηση φόρου στους  εποχιακούς  εργαζόμενους μεγαλύτερη  από όσο τους αναλογούσε  , και ταυτόχρονα αποφορτίζονται  οι  επιχειρήσεις από περιττές  εντάσεις  στο εσωτερικό τους.
Πεποίθηση  μας είναι ότι  ως τοπική κοινωνία το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε  για έξοδο από τον φαύλο κύκλο  της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας είναι  η κοινή μας συμπόρευση και δράση.
 

Ο Πρόεδρος  του
12ου   Π.Τ.Δωδεκανήσου          Οικονομικού  Επιμελητηρίου
 
Ο Πρόεδρος του
Εργατουπαλληλικού Κέντρου Ρόδου
Ο Πρόεδρος  της  Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Μιχαήλ Μιχαήλ Χατζησάββας  Σάββας Καμπουράκης  Αντώνιος
Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Ασφαλιστικά / Εργατικά

Ενέργειες εργοδοτών μετά την κήρυξη ΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτικών

Μετά την 20η Αυγούστου 2018, οπότε και τελείωσε τυπικά το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, ξεκίνησε από την υπουργό εργασίας Ε. Αχτσιόγλου η υπογραφή…
Ασφαλιστικά / Εργατικά

Τα 6 βήματα για τη μείωση προστίμων αδήλωτης εργασίας

Τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβούν οι εργοδότες εντός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος 27 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να καταβάλουν τα μειωμένα πρόστιμα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου