Επείγοντα θέματα

Εταιρικός τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό

Μετά την επιβολή του capital control στις τραπεζικές συναλλαγές, οι επιχειρήσεις υπέστησαν καίριο  πλήγμα και τώρα προσπαθούν να βρουν λύσεις  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που ανέκυψαν , από την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πλήγμα των εισαγωγικών αλλά και των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Είναι προφανές ότι το capital control  θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως και στην Κύπρο), οι επιχειρήσεις οφείλουν για την επιβίωσή τους να αντιδράσουν και να βρουν άμεσα λύσεις.

Πιστεύουμε ότι ένας τρόπος άμεσης αντίδρασης είναι το άνοιγμα εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό.

Η κυκλοφορία των κεφαλαίων είναι ελεύθερη και δεν τίθεται κανένας νομικός περιορισμός για το τύπο και για το ύψος των καταθέσεων. Επίσης, δεν υπάρχει φορολογικό πρόβλημα εφόσον οι συναλλαγές είναι νόμιμες και τα κεφάλαια, που θα διακινηθούν νομίμως φορολογηθέντα ή νομίμως απαλλασσόμενα.

Σήμερα, που είναι ανέφικτο (λόγω της επιβολής του capital control)  να σταλούν χρήματα στο εξωτερικό, το άνοιγμα λογαριασμού θα βοηθήσει τα μέγιστα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Οι εισπράξεις από τους πελάτες του εξωτερικού, μπορούν να κατατεθούν απευθείας στο τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και από εκεί να γίνουν όλες οι πληρωμές, τόσο στο εξωτερικό (προμηθευτές), όσο και στο εσωτερικό (ακόμη και μισθοδοσία προσωπικού).

Για να ανοιχθεί εταιρικός τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό υπάρχουν φυσικά προϋποθέσεις, ανάλογα με τη νομοθεσία του κράτους, που θα ανοιχθεί ο λογαριασμός, το είδος  και  τέλος την τράπεζα που θα επιλεγεί. Οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν και απομακρυσμένα, με ανταλλαγή εγγράφων ή με τη μεσολάβηση νομίμως εξουσιοδοτημένων ατόμων.

Του Γιώργου Δαλιάνη

http://www.artion.gr/

Σχετικές αναρτήσεις
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΕπείγοντα θέματα

«Επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αντιστέκονται με σθένος στην προσπάθεια οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής εξόντωσής τους»

Αθήνα 15-02-2016 ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιστήμονες,  ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αντιστέκονται με σθένος στην προσπάθεια οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής εξόντωσής τους» Στην…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΕπείγοντα θέματα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν στο κράτος από 52% έως 68% του εισοδήματός τους

Μεγάλες επιβαρύνσεις περιμένουν στη .. γωνία από το 2016 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, εφόσον υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για την ασφαλιστική και…
Επείγοντα θέματα

Σημεία προσοχής στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

Προσοχή στα στοιχεία που θα στείλετε από 01/12/2015 και μετά και αφορούν το 2014.   Η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου