Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Φεβρουάριος του 2014: 184 νέες αποφάσεις και 8 νέοι νόμοι! Ανασκόπηση τρεχουσών υποχρεώσεων

Από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο (Το σχόλιο της Δευτέρας) του συνάδελφου και μέλους της επιστημονικής επιτροπής του TaxHeaven Κωνσταντίνου Αντ. Κουλογιάννη, μεταξύ των όσων με πολύ γλαφυρό τρόπο  παρουσιάζει στην αρχή, ξεχωρίζουμε τα παρακάτω που αποτελούν χρήσιμες επισημάνσεις για τους συναδέλφους, εν όψει του βεβαρημένου από υποχρεώσεις προγράμματος μας, σε συνδυασμό με την πληθώρα των αλλαγών, που ψηφίστηκαν πολλές από τις οποίες είναι ακόμα αδιευκρίνιστες.
Άλλος ένας μήνας λοιπόν έφτασε στο τέλος του. Ο Φλεβάρης μας άφησε για να τον θυμόμαστε, μόνο 184 νέες αποφάσεις και 8 νόμους 
ΦΜΥ – Παρακρατούμενοι φόροι.
Ολοκληρώθηκαν οι αποφάσεις που προβλέπουν τις προθεσμίες και διάφορες άλλες λεπτομέρειες για την υποβολή των δηλώσεων και την καταβολή των παρακρατούμενων φόρων που προβλέπει ο νέος ΚΦΕ. Η ΠΟΛ.1048/11.2.2014 σχετικά με τους παρακρατούμενους φόρους για αμοιβές (τεχνικές, διοίκησης, και συμβουλευτικές κλπ) και η ΠΟΛ.1049/11.2.2014 σχετικά με το ΦΜΥ το ασφάλισμα και την αποζημίωση απόλυσης. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πλέον η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και καταβολής του φόρου για όλους του παρακρατούμενους φόρους είναι η ίδια. (με την επιφύλαξη βέβαια της κατάργησης της ΠΟΛ.1012) .
Για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι σχετικά έχουμε ετοιμάσει μερικούς χρηστικούς πίνακες οι οποίοι περιγράφουν αναλυτικά ανά παρακρατούμενο φόρο όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Το άρθρο αυτό θα ενημερώνεται διαρκώς με οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή (όπως σχεδόν όλα μας τα άρθρα).[Παρακράτηση φόρου με τον νέο Κ.Φ.Ε. (Ν. 4172/2013) – Βοηθητικοί πίνακες για τους παρακρατούμενους φόρους]
Για τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και το ασφάλισμα δείτε και τις συχνές ερωτήσεις της ΓΓΠΣ .Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις προσωρινής δήλωσης Φ.Μ.Υ. 2014 . Ωστόσο να είστε επιφυλακτικοί γιατί η διοίκηση αλλάζει συχνά γνώμη και τις τροποποιεί.
Υποχρέωση υποβολής Φ.Μ.Υ. και όταν δεν προκύπτει φόρος για απόδοση. Σχετικά με το θέμα και επειδή είδαμε ότι έχει δημιουργηθεί σύγχυση σημειώστε τα εξής :
-‘Όσοι δεν απασχολούν προσωπικό ή για να είμαστε ακριβείς όσοι δεν είναι υπόχρεοι στην παρακράτηση φόρου, δεν υποβάλλουν ΦΜΥ (ακόμα και μηδενική).
Ποιοι είναι υπόχρεοι στην παρακράτηση φόρου (ΦΜΥ); Το πρόσωπο, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 59 του ΚΦΕ, το οποίο καταβάλλει εισόδημα για μισθωτή εργασία σύμφωνα με το άρθρο 12, φέρει την ευθύνη παρακράτησης φόρου και απόδοσής του στο κράτος.
Με απλά λόγια όσοι δεν απασχολούν προσωπικό ή δεν δίνουν αμοιβές ΔΣ ή δεν παρέχουν εισόδημα σε είδος κλπ,   δεν είναι υπόχρεοι σε παρακράτηση φόρου ΦΜΥ, άρα δεν υποβάλλουν προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ..
Σχετική και η ερώτηση 24 από τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ΦΜΥ. 24. Δεν απασχολώ έμμισθο προσωπικό. Είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω μηδενική προσωρινή δήλωση βάσει των νέων διατάξεων;
Σε περίπτωση που δεν καταβάλλετε αμοιβές σε χρήμα ή σε είδος στα πλαίσια υφιστάμενης εργασιακής σχέσης, όπως αυτή ορίζεται με το άρθρο 12 του Ν.4172/2013, δεν υποβάλετε προσωρινή δήλωση.

 —

Ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων 
Το Υπουργείο διόρθωσε επίσης τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων και της καταβολής των φόρων, έτσι ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις διατάξεις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Δ.(ν.4174/2013)
Πλέον σας υπενθυμίζουμε ότι και η υποβολή της δήλωσης αλλά και η καταβολή του φόρου παρατείνονται στην επόμενη εργάσιμη για το δημόσιο, εφόσον η καταληκτική ημερομηνία των υποχρεώσεων αυτών, συμπίπτει με αργία, Σαββάτο ή Κυριακή.
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζεται ότι η διάταξη αυτή ισχύει για όλες τις φορολογικές μας υποχρεώσεις και όχι μόνο για τους παρακρατούμενους φόρους.
Για τις σημαντικότερες φορολογικές και όχι μόνο υποχρεώσεις  μηνός Μαρτίου δείτε το σχετικό χρηστικό άρθρο στον κόμβο [Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαρτίου 2014]

Οι λογιστές θα αποκτήσουν σύντομα και τα δικά τους αδικήματα. Σύμφωνα με νομοσχέδιο δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπ. Δικαιοσύνης μεταξύ πολλών άλλων ρυθμίσεων θα χαρακτηρίζονται ως λογιστικά αδικήματα και θα τιμωρούνται με φυλάκιση 1-3 ετών (αν δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή) η τήρηση λογαριασμών εκτός βιβλίων της, η διενέργεια συναλλαγών εκτός βιβλίων, η καταχώρηση ανύπαρκτων δαπανών ή υποχρεώσεων, η κατάρτιση ή χρήση αναληθούς τιμολογίου, όταν γίνονται για να διευκολυνθεί η συγκαλυφθεί πράξει δωροδοκίας αξιωματούχου (πολιτικού, δικαστικού υπαλλήλου).
Δείτε ολόκληρο το άρθρο www.taxhevanen.gr  

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου