Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές εγκυκλίους.

Ένα σημείο που τάραξε αρκετά τα νερά στην αγορά ακινήτων και στους εξαρτώμενους από αυτήν φορείς, είναι και ο φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία!

Ο υπολογισμός του φόρου αυτού, που θα είναι και αντικείμενο των συμβολαιογράφων, είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και έχει συνάρτηση με πολλές συνιστώσες.

Οι φορολογικές αρχές,  ξεκαθάρισαν στα άρθρα 41, 43,62,64 και 67α του 4172/2013, ότι το εισόδημα από υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακινήτων δεν είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά υπόκειται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 15%.(εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου).

Από την ημερομηνία πρώτης ψήφισης και πρώτης εφαρμογής του φορολογικού νόμου 4172/2013, η εν λόγω διάταξη περί φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Έπειτα από συνεχείς αναβολές, η τελευταία που μας ενδιαφέρει στην

παρούσα φάση είναι η τροποποίηση του άρθρου 72, παρ.34α του Ν.4172/13, μέσα από το άρθρο 57 του Ν.4509/2017.

Η εκ νέου λοιπόν τροποποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα μια νέα αναβολή του φόρου υπεραξίας, μέχρι και την 31/12/2018.

Και έπεται συνέχεια….

Μήπως ο φόρος αυτός εκτός από αναποτελεσματικός είναι και πρακτικά ανεφάρμοστος;

Μήπως ο φόρος αυτός, πρέπει να καταργηθεί , άμεσα; 

Αναστάσιος Δουκέρης, Λ-Φ Α τάξης  

https://taxvoice.gr
Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία για το ορθό φορολογικό σχεδιασμό της επιχείρησης του! Α’ Ενότητα Eλεύθερος επαγγελματίας με ιδιόχρηση κατοικία ως επαγγελματική έδρα Πως αντιμετωπίζουμε…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου