Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι να αναρωτιόμαστε, αν τελικά επιτρέπεται ηλεκτρονικά, ή χειρόγραφα και υπό ποιες προϋποθέσεις!

Επειδή όντως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα , δεν μπορεί να βρεθεί σε αντίστοιχη νομολογία, ανατρέχουμε στις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, για το ΦΜΥ.

Κάποιες  ερωτήσεις-απαντήσεις που μας δίνουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι οι εξής:

Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση μόνο ως προς τις ακαθάριστες αποδοχές;

Ναι. Όσον αφορά τον παρακρατούμενο φόρο από μισθωτές υπηρεσίες μπορώ να υποβάλω τροποποιητική προσωρινή δήλωση μόνο ως προς το ποσό των ακαθάριστων αποδοχών.

Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση με μικρότερο ποσό φόρου;

Όχι. Σε περίπτωση που έχει αποδοθεί για κάποιον εργαζόμενο μεγαλύτερο ποσό φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τον αναλογούν, τότε το βάζουμε στη βεβαίωση του εργαζόμενου (από την αμοιβή του οποίου έχει γίνει και η παρακράτηση), στον οποίο επιστρέφεται με την εκκαθάριση του φόρου του.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο υπόχρεος πρέπει να υποβάλει αίτηση επιστροφής του ποσού στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μαζί με τη σχετική τροποποιητική προσωρινή δήλωση, από όπου και θα του αποδοθεί το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό μετά από προσωρινό έλεγχο του υπόχρεου.

Πότε ανοίγει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για μια υποβληθείσα δήλωση;

Η επιλογή της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για μια υποβληθείσα δήλωση ανοίγει
μετά από περίπου 3 εργάσιμες μέρες από την ημέρα πληρωμής της τελευταίας στην
τράπεζα.

Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση για παρελθούσα χρήση;

α)Σε περίπτωση που δεν έχω υποβάλει οριστική δήλωση ΦΜΥ (Ε7) για κάποια παρελθούσα διαχειριστική χρήση, μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση για αυτήν την χρήση.
β) Σε περίπτωση που έχω υποβάλει οριστική δήλωση ΦΜΥ (Ε7) για κάποια παρελθούσα διαχειριστική χρήση, το TAXISnet δεν μου επιτρέπει την εκ των υστέρων υποβολή προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ (είτε αρχικής, είτε τροποποιητικής) για τη συγκεκριμένη διαχειριστική χρήση. Σε αυτή την περίπτωση η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ

Οι συχνές ερωτήσεις της ΑΑΔΕ , είναι αρκετά εύχρηστες και βοηθάνε όλους τους συναδέρφους, στο τιτάνιο έργο που καλούνται να εκτελούν επί καθημερινής βάσης, παλεύοντας με τα θηρία της ασάφειας, της πολυπλοκότητας και της πολυνομίας!

Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι και προπάντων ενωμένοι!

Αναστάσιος Δουκέρης, Λ-Φ Α τάξης  

https://taxvoice.gr
Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Ασφαλιστικά / Εργατικά

Ενέργειες εργοδοτών μετά την κήρυξη ΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτικών

Μετά την 20η Αυγούστου 2018, οπότε και τελείωσε τυπικά το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, ξεκίνησε από την υπουργό εργασίας Ε. Αχτσιόγλου η υπογραφή…
Ασφαλιστικά / Εργατικά

Τα 6 βήματα για τη μείωση προστίμων αδήλωτης εργασίας

Τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβούν οι εργοδότες εντός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος 27 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να καταβάλουν τα μειωμένα πρόστιμα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου