ΑρθρογραφίαΔιάφορα

Η διενέργεια φορολογικών αποσβέσεων παγίων από 1/1/2014

Με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) καθορίζεται εκ νέου ο τρόπος και οι συντελεστές φορολογικής απόσβεσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων

και σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 72 του ιδίου νόμου, οι νέες διατάξεις περί αποσβέσεων ισχύουν για φορολογικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014

και εξής.

Η έννοια «φορολογική απόσβεση» δείχνει τη βούληση του νομοθέτη να ορίσει για κάποιες επιχειρήσεις την υποχρέωση ή τη δυνατότητα χρήσης άλλων συντελεστών για τις φορολογικές αποσβέσεις (άρθρο 24 του Ν. 4172/2013) και άλλων για τις λογιστικές (περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του Ν.4308/2014).

2. Δικαιούχοι διενέργειας αποσβέσεων

Κατά τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού εκπίπτουν:

α) Από τον κύριο των παγίων στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, εκτός της περίπτωσης χρηματοοικονομικής μίσθωσης.

β) Από τον μισθωτή στις περιπτώσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι στην περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης ενός στοιχείου ενεργητικού, την απόσβεση θα διενεργεί πλέον ο μισθωτής του στοιχείου αυτού.

Προσοχή: Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 19 του άρθρου 72 του Ν. 4172/2013, όπως αυτές τέθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθ. 26 του Ν. 4223/2013, ορίζεται ότι για συμβάσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης που έχουν συναφθεί πριν την έναρξη ισχύος του ΚΦΕ η παρ. 2 του άρθρου 24 τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά.

Δείτε το άρθρο του Γιώργου Κορομηλά .pdf

Πηγή :  εφημερίδα Η Ναυτεμπορική

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου