Αρθρογραφία

Η Liberation επιμένει στη δική της εκδοχή για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Φαίνεται τελικά πως η περιβόητη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στην Liberation, θα έχει και συνέχεια. Τούτη τη φορά ήταν η γαλλική εφημερίδα που σήκωσε το… γάντι και απάντησε στον υπουργό Οικονομικών και στις αιτιάσεις της ελληνικής πλευρά για παρερμηνεία των δηλώσεών του για το ΦΠΑ στα νησιά.Ο Ζαν Καρτεμέρ , ο δημοσιογράφος που πήρε ευθύς εξαρχής τη συνέντευξη, απαντάει με άρθρο του στην εφημερίδα, και ουσιαστικά «αδειάζει» τον Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε καμία παρερμηνεία ή παρανόηση των δηλώσεών του. Τουτέστιν: ο Γάλλος δημοσιογράφος σημειώνει ότι όντως ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως θα καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά.
Για την ιστορία του γεγονότος, να σημειωθεί πως η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μετά το δημοσίευμα ήταν η εξής: « Η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα «Liberation» δόθηκε στην ελληνική γλώσσα και κατά τη μεταφορά στη γαλλική προφανώς παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν οι απαντήσεις του, αφού ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξάλειψης εξαιρέσεων. Απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος».
Μάλιστα η Liberation την γράφει στο φύλλο της τόσο στα γαλλικά, όσο και στα ελληνικά και την αντικρούει -μέσω του Καρτεμέρ- λέγοντας πως “το θέμα του ΦΠΑ αποδείχθηκε ταμπού, η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των εφοπλιστών, γι’ αυτό και έφερε αμηχανία».
Και συνεχίζει ο δημοσιογράφος: « Δεν υπήρξε καμία παρανόηση. Ο κ. Στουρνάρας, όντως, ανέφερε κάποια παραδείγματα με φορολογικά παραθυράκια, στα οποία συμπεριέλαβε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι προφανές για μένα ότι δεν το ανέφερε στην τύχη. Ο υπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα άλλο παράδειγμα. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ήταν προφανές ότι αυτό ήταν πρόβλημα γι’ αυτόν. Για δική μου ασφάλεια προσπάθησα να επικοινωνήσω δύο φορές με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν μου απάντησα. Άρα θεώρησα πως δεν υπάρχει θέμα διάψευσης του συγκεκριμένου ζητήματος. Δεν είχα κανένα στόχο να προδώσω τη σκέψη του συνομιλητή μου».
Για να καταλήξει ο Καρτεμέρ «αυτό το θέμα ήταν μια δοκιμασία για τον Έλληνα υπουργό. Ήταν όλοι σε θέση να δουν πως ακόμα και τώρα, στην Ελλάδα, υπάρχουν ιερές αγελάδες που δεν τις αγγίζει η κρίση».
Πηγή: www.iefimerida.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία για το ορθό φορολογικό σχεδιασμό της επιχείρησης του! Α’ Ενότητα Eλεύθερος επαγγελματίας με ιδιόχρηση κατοικία ως επαγγελματική έδρα Πως αντιμετωπίζουμε…
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Όλος ο χάρτης παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων

Του Σπύρου Δημητρέλη Σχεδόν ολοκληρώθηκε ο χάρτης των χρονικών ορίων παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων Εισοδήματος. Μετά από σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου