Απόψεις/Θέσεις

ΜΥΦ 2014 – Καταχώρηση στοιχείων στο τρέχον φορολογικό έτος – Παράθεση διατάξεων νόμων

Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτήν την ανάλυση-παράθεση νόμων και διατάξεων κάνοντας παράλληλα και μια ευχή, να μην συνεχιστεί περαιτέρω η ταλαιπωρία την οποία έχουμε υποστεί και για την νέα χρόνια.

Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος όγκος εργασίας δεν έχει σχέση με το επιστημονικό μας υπόβαθρο ούτε με τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Με την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών σύμφωνα με την ΠΟΛ.1022/7.1.2014 και βλέποντας τις αποκλίσεις που υπάρχουν στην χρήση του 2014, μου δημιουργήθηκε το εύλογο ερώτημα  : τι κάνουμε με τα στοιχεία για τα οποία δεν έχουν γίνει οι καταχωρήσεις στο φορολογικό έτος του 2014 και βέβαια η σκέψη μου αυτή μεταφέρεται και για τα επόμενα φορολογικά έτη.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι όσα έχω εντοπίσει στους φορολογικούς νόμους, αφήνονται στην κρίση του κάθε συναδέρφου πως θα χειριστεί την κάθε περίπτωση με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπονται κάθε φορά.

Επίσης αντικείμενο των όσων γράφω αποτελεί η κατανόηση του χρόνου καταχώρησης των στοιχείων κυρίως των προμηθευτών στα λογιστικά αρχεία και όχι η «συλλογή» προστίμων που προβλέπονται στον ν.4174/2013.

Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο νόμους που αναφέρονται στις υποχρεώσεις του Λογιστή-Φοροτεχνικού κάνοντας την επισήμανση ότι δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι έχουμε ευθύνη μόνο για ότι περιέλθει σε γνώση μας και φτάσει στο λογιστήριο της επιχείρησης σε εύλογο χρόνο και εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει η νομοθεσία.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΆΡΙΘ. 2873/2000 Φορολογικές ελαφρύνσεις και απλουστεύσεις και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 38. Ρυθμίσεις θεμάτων λογιστών – φοροτεχνικών.

3. Ο λογιστής φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία…..

Π.Δ. 340/1998  Περί του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του.

Άρθρο 12. Ευθύνη Λογιστών Φοροτεχνικών.

Επιμέλεια: Κρίγκας Γ.  Χρήστος
Λογιστής-Φοροτεχνικός Α Τάξης Ο.Ε.Ε
Επιστημονικός συνεργάτης Taxheaven

Δείτε την συνέχεια

Σχετικές αναρτήσεις
Απόψεις/Θέσεις

Μην πυροβολείτε τους λογιστές!

“Δεν χρειαζόμαστε ευφάνταστες λύσεις που θα ταλαιπωρήσουν τις επιχειρήσεις με μεγαλύτερα θύματα όσες δεν φοροδιαφεύγουν ή όσες θέλουν να μεγαλώσουν ή είναι…
Απόψεις/Θέσεις

Πώς το ΥΠΟΙΚ πετά 1 εκατ. το μήνα από το... παράθυρο

Γιατί το δημόσιο όφελος από τις περίφημες φορολοταρίες είναι τουλάχιστον… αμφίβολο. Τα αποτυχημένα -και ευφάνταστα- μέτρα για να πειστούν οι Έλληνες να…
Απόψεις/Θέσεις

ΙΚΕ. Γιατί έγινε μόδα

Η εταιρεία του ενός ευρώ. Έτσι είχε πλασαριστεί το 2012 με σκοπό τη διαφήμιση ότι η κυβέρνηση απλοποιεί το επιχειρείν. Στην ουσία,…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου